Lund - Södra Sanby

Backgatan 75

Visa på karta

Marklägenhet med uteplats - Luftig planlösning och genomgående i huset - Lungt och grönt läge

I välskötta och omtyckta brf Fästan på Backgatan finner vi denna välplanerade marklägenhet med två rum och kök samt härlig uteplats med trädgårdstäppa. Generöst tilltagen på hela 67 kvm och genomgående i huset med luftig planlösning. Rymligt vardagsrum och sovrum med fönster mot gården på västsidan och kök med egen utgång till trädgård och uteplats i öst. Bra förvaringsutrymmen och ett fint helkaklat badrum med badkar. På Backgatan bor man i ett lugnt och grönskande område med fina promenadstråk, en slingrande liten bäck samt tillgång till utegym, grillpats, hundrastgård och lekplats. Härifrån är det promenadavstånd till välsorterad ICA-butik, gym, vårdcentral, apotek, pizzeria och lokalt stenugnsbageri. Regionbuss avgår med täta avgångar till Lund och för den hurtige finns populära Hardebergaspåret med cykelstråk. Varmt välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 1 095 000 kr
Månadsavg. 4 946 kr
Rum 2
Boarea 67 Kvm
Våning 1/2
Hiss Nej
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1971
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Välkommen

Välkommen till Backgatan 75 - Trivsam marklägenhet i lugna och gröna omgivningar.

Alla bilder

Uteplats

Från köket öppnas upp till en terrass på närmare 10 kvm med trätrall som är skönt för bara sommarfötter. Delvis skyddad från väder och vind av balkongen ovanför och med gott om plats för utemöblemang. Framför finns grön gräsmatta - en lagom stor och lättskött yta där den som vill kan ägna sig åt odling och trädgårdsskötsel. Beläget i öster där morgonsolen skiner och flyttar man ett steg ut i trädgården kan man solbada ända in på eftermiddagen.

Alla bilder

Kök

Trivsamt kök med vitmålad originalinredning planerad i ett U, vilket ger både gott om skåpsutrymme och fina arbetsytor. Rostfri diskbänk kompletteras av bänkskiva i mörkt laminat med vitt kakel i trendigt avlång form som stänkskydd ovanför samt ett mindre parti med mörkt kakel. Utrustat med kyl/frys (Samsung 2023), spis med häll (Senz 2023) och spisfläkt (Senz 2023). (Diskmaskin ur funktion). Spotlights under överskåpen ger jämn och fin arbetsbelysning och dagsljuset skiner in genom stora fönsterpartier samt glasdörren till uteplatsen.
Matplatsen vid köksfönstret kan förlängas ut mot den stora hallen och kan rymma allt från fyra personer till de större sällskapen. Ljusa väggar och plastmatta på golvet.

Alla bilder

Vardagsrum

Rymligt vardagsrum med härligt ljusinsläpp genom stort fönsterparti som har utsikt mot den gröna gården mellan husen. Nylagt parkettgolv från 2023 (laminatgolv under) och vitmålade väggar med en tapetserad fondvägg i en varm nyans.

(Glasdörr finns i förrådet).

Alla bilder

Mäklaren

Vad roligt att du är intresserad av den här lägenheten! Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta mig på 0708-86 01 13 eller via mail: peter.starck@bulowlind.se

Alla bilder

Sovrum

Vägg i vägg med vardagsrummet ligger sovrummet med stora fönster ut mot gården - här sover man lugnt och ostört. Bra storlek med plats för både dubbelsäng och övrigt möblemang som exempelvis byråer, skrivbord för hemarbetsplatsen eller varför inte favoritfåtöljen? En hel garderobsvägg med överskåp längs ena kortsidan ger gott om förvaringsyta. Parkettgolv från 2023 och vitmålade väggar.

Alla bilder

Badrum

Helkaklat badrum i vitt från 2009 med klinkergolv i sobert mörkgrått och en effektfull fondvägg i röd glasmosaik. Ett fristående badkar passar lika bra för ett ångande skumbad när vintervindarna viner utanför som för en snabb dusch innan jobbet och skyddas av en duschvägg i glas. Wc, handfat med kommod, badrumsskåp med spegel och handdukstork med elburen värme.

Enligt säljaren har bostadsrättsföreningen nyligen haft en el- och statuskontroll av lägenheten där man mätt fukt vid golvbrunnen utan att få några anmärkningar. (För närmare frågor om detta, vänligen kontakta bostadsrättsföreningen). Säljarna har även uppgett att fallet mot golvbrunnen inte är optimalt, men har själva avhjälpt detta med en klinkerlist.

Alla bilder

Hall

Hallen välkomnar in genom säkerhetsdörr - som förutom en extra trygghet för den boende även dämpar ljud från trapphuset och dessutom hos många försäkringsbolag kan innebära en rabatt på hemförsäkringen.
Här finns gott om plats för avhängning av ytterkläderna samt tre inbyggda garderober med gott om plats för ytterligare förvaring. Plastmatta på golvet, vita väggar och i hallens förlängning även utrymme för ytterligare halllmöblemang.

Alla bilder

Övrigt

I direkt närhet och vägg i vägg med lägenheten finns låsbart varmförråd på ca. 5,7 kvm med eluttag.

Alla bilder

Förening

Allmänt om föreningen
Förenings fastigheter med adress Backgatan 17-93 byggdes 1971 och består av flerbostadshus med totalt 156 bostadsrätter. Lägenheterna är fördelade enligt följande: 1 rok: 20 st, 2 rok: 96 st och 3 rok: 40 st. Brf Fästan är en äkta förening som registrerades 1969. Tomten är friköpt, vilket innebär att föreningens ekonomi inte kan komma att påverkas av eventuella höjningar av tomträttsavgäld.
HSB sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen.
Föreningen har en fastighetsförsäkring med Länsförsäkringar och i denna har tecknats ett kollektivt bostadsrättstillägg.

Gemensamma utrymmen
Föreningen har en gemensamhetslokal samt renoverade tvättstugor i separat byggnad - bokning av tid sker digitalt.
Föreningen har tre tvättstugor vilka är utrustade med moderna tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.
Föreningens samlingslokal/festlokal kan hyras av medlemmarna mot en avgift på 500 kr. Projektorn i lokalen kan lånas gratis mot en depositionsavgift på 600 kr. Till lokalen hör ett kök med modern utrustning samt bord och stolar för 50 personer.
En lekplats finns i mitten av föreningsområdet och intill finns en uppmurad grillplats samt boulbana. Det har blivit en uppskattad samlingsplats med mycket samkväm där under vår, sommar och höst. Där finns även bord och bänkar som kan nyttjas av föreningens medlemmar.
Cykelskjul finns för cykelparkering.
Ett släp som tillhör föreningen och som står på föreningens parkering kan hyras av medlemmarna.

Parkering
Möjlighet finns att hyra garage- eller parkeringsplats via föreningen (kösystem tillämpas). Föreningen har totalt 74 parkeringsplatser och 61 garageplatser. Kostnaden för garageplats är 348 kr/mån (priset höjs med 3 % varje år) och parkeringsplats 200 kr/mån.
Ett antal gästparkeringar finns i området
Medlemmar har möjlighet att använda en gemensam plats för biltvätt vid sidan av panncentralen.

TV & Internet
Kabel-tv finns via Tele 2 och bredband via Telia fiber som ingår i månadsavgiften.

Ekonomi
Månadsavgift:
I avgiften ingår även värme, vatten, grundutbud kabel-tv samt bredband.

Avgiftsförändringar:
Avgifterna höjdes med 2 % från 2024-01-01. Det finns i dagsläget inga planer på fler avgiftshöjningar.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift:
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift som faktureras säljaren med 2,5 % av prisbasbeloppet (1 433 kr) och en pantsättningsavgift på 1 % av prisbasbeloppet (573 kr). Beloppen är beräknade på prisbasbeloppet för år 2024.

För information om föreningens ekonomi hänvisar vi till föreningens årsredovisningar. Senaste årsredovisningen finner ni under ”Dokument”.

Medlemskap
Föreningen har rätt att neka juridisk köpare samt delägare utan avsikt att bosätta sig i bostaden.

Föreningen accepterar delat ägande. Ägarandelen ska vara minst 10 %.

Renoveringar
Pågående/planerade renoveringar:
Man har en underhållsplan som följs och som löper 60 år framåt i tiden. Genomgång/uppdatering av denna sker vart år med styrelsen. Pågående är en upprustning av miljöhusen och närmast framåt i tiden finns i planen bland annat översyn av parkeringsytorna, en eventuell målning av trapphusen om det anses behövas, OVK/rensning 2025 samt tillsyn inför eventuell framtida renovering av avlopsstammar. Fasaderna tvättas vart 3:e år av fastighetsskötarna. Underhåll sker löpande.

Utförda renoveringar/underhåll:
Föreningen gjorde en stor investering i panncentralen under hösten 2022/våren 2023 och har installerat bergvärme som ny värmekälla. Bergvärmen sattes i drift under hösten 2023 och injustering har gjorts av systemet. Gassystemet finns kvar och går enbart som spets till bergvärmen, vilket sker när det är -5 grader eller lägre.

- Installation bergvärme och optimering av värmeanläggningen i panncentralen
- Byte av fönster i Gröna Huset
- Byggt om entréer och renoverat trapphus
- Tilläggsisolering av bjälklag i samtliga hus
- Byte radiatorer
- Nya frånluftsfläktar
- Målning av balkonger och byte av fönster.
- Indragning av fiber
- Säkerhetsdörrar till lägenheterna
- Målat om garage
- Anläggning lekplats
- Fönster
- Installation tag-system
- Utbyte av tvättmaskiner
- Nytt entréparti på Gröna huset samt lagning av plåt och ommålning av Gröna huset och panncentralen - även ny port på panncentralen.
- Renovering av vaktmästarens lokaler

Övrig
När man köper en bostad med uteplats/trädgård behöver man teckna ett nyttjanderättsavtal gällande marken med föreningen, eftersom den inte ingår i bostadsrätten. Överlåtelsen gäller tills vidare och bostadsrättsinnehavaren tar på sig ansvaret för att sköta och underhålla ytan. Önskar man dock göra väsentliga förändringar krävs tillstånd från styrelsen, t ex stenläggning eller bygge av altan. Om den som köper en marklägenhet inte önskar ha uteplats, återställer föreningen marken på nyttjanderättshavarens bekostnad - om inget annat överenskommits mellan denna och föreningen.

Informationen ovan samt de bifogade dokumenten är inhämtade från föreningens hemsida, årsredovisning och styrelsen. Spekulanter uppmanas att själva kontrollera uppgifterna. Styrelsen nås bäst på brffastan1974@gmail.com.

För mer information besök gärna föreningens hemsida http://www.brffastan.se/.

Alla bilder

Område

Södra Sandby är en tätort som ligger en knapp mil öster om Lund och har ca 6000 invånare. Här bor man i miljö omgiven av mycket grönska samtidigt som all närservice finns tillgänglig. Södra Sandby har både bra busskommunikationer och cykelled till Lund vilket gör det lätt att pendla. För naturälskaren finns i omnejden Lunds största natur- och friluftsområde Skrylle - här finner man motionsspår, grillplatser och härlig natur i överflöd. Inom cykelavstånd ligger Skryllegården och Rögle dammar.
I orten finns även ett brett idrottsliv där du kan utöva bland annat fotboll, friidrott, innebandy, tennis, cykling och jujitsu.
För mer detaljerad information - se nedan.

Kommunikationer
Södra Sandby har mycket bra bussförbindelser för den som arbetar eller pluggar i Lund eller Malmö.

Buss 166 (som går från Södra Sandby, genom Lund och ut till Staffanstorp) avgår med täta avgångar och även ett par avgångar under natten och tidig morgon. Det gör det enkelt att pendla till bland annat Ideon, Lunds universitet, LTH och Lund C för att byta till tåg i riktning mot Malmö eller Helsingborg.

Med busslinje 175 kan ni åka till Flyinge eller till Dalby och vidare mot Kyrkheddinge och Malmö. Busslinje 155 går i riktning mot Revingeby och Harlösa.

Förr gick det en järnväg från Lund till Revingeby som gick genom Södra Sandby. Järnvägsspåret är nedlagt sedan lång tid tillbaka och idag är sträckan numera en cykelväg mellan Lund och Södra Sandby som kallas för Hardebergaspåret.

Lund är del av en regional satsning där så kallade supercykelvägar skapas. De cykelvägar som uppgraderas till supercykelstandard är ofta existerande cykelvägar som har goda förutsättningar att stödja pendlingen. Elcykelns genomslag har uppmuntrat fler till att cykelpendla och förbättrade vägar ska uppmuntra fler till att cykelpendla och även under större delar av året.

Lunds första av åtta supercykelvägar är Hardebergaspåret (C25) som invigdes i september 2023.

Mer information om Lunds kommande supercykelvägar:
https://lund.se/stadsutveckling-och-trafik/cykla/supercykelvagar

Skolor och förskolor
Det finns flera skolor i Södra Sandby: Österskolan (Åk F-3), Killebäckskolan (Åk 4-9), Byskolan (Åk F-6) och Uggleskolan (Åk F-6).

Det flertalet olika förskolor att välja mellan. Mer information finns hos Lunds Kommun: https://lund.se/forskola-och-skola/forskola/forskolor-i-lund

Naturområden
För naturälskaren finns här flera härliga naturområden att besöka.

Natursköna Fågelsångsdalen är belägen strax väster om Södra Sandby och är ett naturreservat med härliga promenadstråk och rikt liv på både djur och växter.

Populära Skrylleområdet är beläget mellan Södra Sandby och Dalby som består av flera sammanlänkade naturreservat. Här finns gott om parkeringsplatser i anslutning till Skryllegården som är själva knutpunkten i Skrylle som har trevligt café och restaurang samt ett gym. Här finns tavlor där man kan se rundorna för de olika vandringslederna och finns allt från motionsslingor med belysning som även passar utmärkt för barnvagnar och rullstolar, till längre slingor där man kan gå mellan stock och sten. För barnfamiljerna finns uppskattade Naturum där barnen kan lära sig mer om skogens djurliv. Det är möjligt att hyra grillplatser.

Billebjer är ett av flera naturreservat i Skrylleområdet och varvas artrika ljunghedar och frodig lövskog med fornlämningar. Under sommaren är det vattenfyllda gamla stenbrottet ett populärt utflyktsmål för att sola och bada.

För den som gillar att fiska har ni Rögle dammar som har fem olika dammar och hyser regnbåge, öring, gädda, abborre, mört, braxen och karp.

Det nya våtmarksområdet invigdes sommaren 2023. I Södra Sandbys våtmarksområde har man även anlagt stigar och skapat möjligheter att grilla och uppleva naturen.

Cirka 5,5 km utanför Södra Sandby finner ni Tvedöra badplats som är belägen på Revingehed. Här är vackert och sjön, som är ett gammalt grustag, har fyllt med filtrerat grundvatten. En omtyckt besöksplats under sommmaren.

Aktiviteter
Södra Sandby har ett brett idrottsliv där man bland annat kan utöva fotboll, friidrott, tennis, jujitsu, kyokushin karate och westernridning.

Sandbybadet har öppet under sommaren. Där finns 25 metersbassäng, undervisningsbassäng, och barnbassäng.

För den som vill besöka gymmet finns det ett Nordic Wellness.

Närservice
I Södra Sandby finns bland annat välsorterad ICA-butik med eget hemcharkuteri, Sandby Stenugnsbageri, Pizzeria Gröna Huset och restaurang Krögaren och Bagaren. Bibliotek, vårdcentral, Folktandvården och apotek finns i centrum.

I bygden finns det ett sprudlande företags- och föreningsliv. I Södra Sandby arbetar man aktivt för att skapa samarbete med föreningarna, kommunen och företagen. Detta för att kunna skapa ett socialt företagande som vitaliserar bygden mer.

Mer information om bygdens arbete: www.södrasandby.com

 

Alla bilder

Försäljningsformation, bostadsrätt

ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån berörd förening och/eller dess förvaltare. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av bostadsrätten.  

 

BUDGIVNING
Vid köp av bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Det går bra att lämna bud via sms, mejl eller telefon men när första budet lämnas behöver mäklaren prata med spekulanten för att ta reda på hur dennes situation ser ut med inflyttning, finansiering och andra villkor. Det är viktigt att spekulanten lämnar rätt uppgifter till mäklaren så att budgivningen blir så rättvis och tydlig som möjligt. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Det kan förekomma andra bud än de som vi redovisar på hemsidan. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se
 
LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.
 
BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.
 
ÖVERLÅTELSE- & PANTSÄTTNINGSAVGIFT
Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % av prisbasbeloppet, det varierar om den faller på säljaren eller köparen. I regel tas också en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet per pant, om man pantsätter bostaden.
 
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka bostadsrättens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Köplagens § 20. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående.

 

MÄTINFORMATION
Information om bostadens boarea hämtas i regel från berörd föreningen, dess förvaltare eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad
 
BANKKONTAKT
Behöver du tips på bra bankkontakt är du varmt välkommen att kontakta ansvarig mäklare som förmedlar kontakt.

 

ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen.

Alla bilder

Planlösning

Med reservation för avvikelser

Fakta

   
Utgångspris 1 095 000 kr
Månadsavg. 4 946 kr
Ingår i avgift Inkl. värme, vatten, grundutbud kabel-tv samt bredband
Adress Backgatan 75
Kommun Lund
Område Södra Sanby
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 67 Kvm (Föreningens information)
Våning 1/2
Hiss Nej
Byggår 1971
Förening HSB Brf Fästan
Bostadsrättens nettoskuldsättning 192 403 kr
Kommentar nettoskuldsättning Bostadsrättens nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Den baseras på föreningens räntebärande skulder minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Underlag för beräkningen kommer från den senast tillgängliga årsredovisningen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.
Andel i föreningen 0.6174
Pantsatt Ja
Förråd Varmförråd precis bredvid lägenheten
Byggnadssätt
Ventilation Mekanisk frånluft
Fönster 3-glas
TV/Internet TV - Tele 2 / Internet - Telia
Driftskostnad 7 200 kr/år varav:
El: 7 200 kr
Värme, vatten, ett grundutbud tv-kanaler samt internet ingår i månadsavgiften.
Beräknat på 2 person(er)
Energiprestanda 175 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!