Lomma - Flädie

Flädie Kyrkväg 7B-F

Visa på karta

UNIKT - FLÄDIE MÖLLA - HYRESINTÄKTER

Välkomna till Möllan i Flädie, ett unikt och fräckt boende om ca 250m² fördelat på sex våningar. Till fastigheten hör även tre radhus och en lägenhet med boarea om tillsammans ca 310m², som för dagen är uthyrda och inbringar hyresintäkter på ca 470.000kr/år. Efter driftskostnad på ca 140.000kr/år blir det kvar ca 330.000kr/år. Möllan är ledig att flytta in i vid tillträdet eller så finns möjlighet till ytterligare hyresintäkter. På fastigheten finns bygglov för en lada/maskinhall/verkstad om ca 240m². Här bor man på fritt läge vid den skånska slätten men ända bekvämt nära Lund, Malmö och Helsingborg. Varmt välkommen att boka en personlig visning!

I korthet

Utgångspris 16 000 000 kr
Rum 5.5
Boarea 250 Kvm
Biarea 310 Kvm
Tomtarea 6005 Kvm
Typ Mölla
Ägandeform Friköpt - Småhus
Byggår 1845, 2008
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Anna Kajrup

Direkt:
Mobil: 070-263 02 60

Ansvarig mäklare: Anna Kajrup
Kontakta

Visning

Personliga visningar. Var vänlig kontakta mäklaren via telefon 0702-630260. Visa alla

Välkommen

Flädie Mölla, ett karaktäristiskt landmärke i Lomma kommun är till salu. En unik möjlighet för dig som vill ha ett annorlunda, vågat och får man säga ganska coolt boende. En mölla om 250m² fördelat på sex våningar ger dig inte bara ett gediget, rustikt och kulturmärkt höjdarboende utan du får även starka benmuskler och smidig vardagsmotion!

Under 2008 väcktes det gamla magasinet och stallet till liv där ägarna renoverat ytan till tre rymliga radhus med egen entré och trädgård. För sitt omsorgsfulla arbete erhöll de 2009 pris av Lomma kommun för - God byggnadskultur.

I den vitputsade utskjutande delen finns garage med plats för bil, panna och förråd. På ovanplan med ingång från markplan ligger den mindre lägenheten. Det finns ytor med singel på olika ställen runt fastigheterna med möjlighet att parkera bilar.

I fastighetens nordöstra del finns en förrådslänga med fyra förråd.

Alla bilder

Historia

Flädie Mölla är för dagen den enda kvarvarande vindmöllan i Lomma kommun, tidigare fanns sju stycken.  "Holländaren" byggdes 1845 och var i drift fram till 1972. Under 50-talet plockades vingarna bort och kvarnen började drivas elektriskt.

Säljaren förvärvade Flädie Kvarn 1999 av tidigare ägare Olof och Ester Andersson som i sin tur haft kvarnen i sin familjs ägo i över 100 år.

När säljarna renoverade möllan under 2010 så lyftes de fyra kvarnstenarna och maskineriet ut genom toppen när kupolen byttes ut.

 

Alla bilder

Arkitektur

Under 2010 började säljarna renovera möllan och de var väldigt noga med att behålla möllans yttre karaktär medans de invändigt skapade ett modernt, charmigt och framför allt väldigt unikt boende.

Möllan är 22 meter hög med en rejäl kvadratisk tegelfot i två våningar där innerväggarna är 1,2 meter tjocka. För att sedan följas av tre åttakantiga våningsplan som alla är konformade med sluttande väggar samt avslutas med en rund kupol med där en ateljé finns. Fasaden på våningsplan tre till åtta består av en träkonstruktion med falsad plåt, det är den gamla plåten som gjordes på 60 talet som behölls då den är mer rejäl och tjockare än den som görs idag.

De första våningsplanen är ca 50m² stycket medans resterande smalnar av.

Innerväggarna på våningsplan ett och två är av obränd lera plus att det har murats en vägg av lerablock innanför för att kunna fästas upp saker. Invändigt ger de djupa och vackra fönstersmygarna fin karaktär.

Det finns vattenburen golvvärme på de fyra första våningsplanen där specialpumpar har installerats för att pumpa runt vattnet.

 

Alla bilder

Entré

Välkomna in i möllan! På entre´plan ligger det stora härliga köket och det finns även en tvättstuga och ett badrum.

Lägg märke till de stora portarna som finns på var sin sida där det idag sitter vackra välvda ekdörrarna med stora glasparier. Förr i tiden körde bönderna genom portarna in i kvarnen för att lämna sitt spannmål.

Köket är stilrent med vit inredning, svart granitbänkskiva och rostfria vitvaror. (Spishäll, fläkt, diskmaskin, ugn, kyl, frys och vinkyl).
Vitmålade putsade väggar och på golvet ligger ett matchande svart klinkergolv som fortsätter in i tvättstuga och badrum. Äldre balkar och bjälkar i taket ger fin karaktär mot det moderna köket.

Tvättstuga med tvättmaskin, vask och flera garderober. Bra plats att hänga tvätt.
Helkaklat badrum med vita kakelplattor, dusch, vägghängd wc, handfat med kommod och spegelskåp ovanför.

Uttag för centraldammsugare finns på alla våningsplan.

Alla bilder

Vardagsrum

Trappan av ek med finurliga lådor i trappstegen tar oss upp på nästa våningsplan som är vardagsrummet. Ett kvadratiskt rum om ca 50m² med fint plankgolv av ek och vitmålade putsade väggar. Även i detta rum ger balkar och bjälkar fin karaktär.

Helkaklad gästtoalett med svart klinker samt vita plattor på väggen och en fondvägg med röd mosaik. Handfat med spegelskåp samt vägghängd wc.

Alla bilder

Sovrum

Det första sovrummet ligger på tredje våningen och här finns även ett helkaklat badrum med dusch, badkar, wc och två handfat samt spegelskåp ovanför. Handukstork el.

Fint plankgolv av ek som även fortsätter på de resterande våningsplanen i möllan. Ett flertal garderober är placerade längs en vägg och i en hörna finns plats för arbetsbord.

Utgång till balkong som löper nästan runt hela möllan. Det var härifrån man förr i tiden ändrade riktning på vingarna, utifrån hur det blåste.

Alla bilder

Detalj

I golvet finns ett rektangulärt glasparti som ger möjlighet att titta upp eller ner till nästa våning. Luckorn användes förr till att dra upp säckar till nästa våningsplan.

Alla bilder

Sovrummen

Vi fortsätter ännu en våning upp, till fjärde och här har vi sovrum nummer två och tre. Varje sovrum har två garderober.

Alla bilder

Badrum - Övre plan

På fjärde våningen finns även ett helkaklat badrum med grå klinker och vit kakel. Dusch, handfat med skåp under och spegelskåp ovanför, wc och handukstork-el.

Alla bilder

Allrum

Femte våningen är ett stort öppet rum. Perfekt yta för lek och stoj eller kanske ett musikrum.

Alla bilder

Kupol

Högst upp i möllan under kupolen finns det runda rummet, kallat tornrummet. Längs hela väggen finns en bänk att sitta på och det är inte helt fel att slå sig ner en stund efter att ha gått de många trappstegen ända hit upp!

Nu är vi på sjätte våningen, 22 meter upp och har en milsvidd utsikt åt alla vädersträck! Det går att se Öresundsbron så den som gillar att måla har ett fint motiv att utgå ifrån.

24 takstolar, åtta fönster (alla öppningsbara) och många vinklar och vrån gav målaren viss huvudbry.

Alla bilder

Utsikt

Alla bilder

Länk till film

Se en kort film om Möllan:

 

https://youtu.be/H0guAi8KEGY

Alla bilder

Planlösningar

Alla bilder

Radhusen

Den gamla magasindelen med stall som byggdes 1907 renoverades under 2008 till tre toppenfina radhuslägenheter.
Tegelfasad och takpannor av tegel. Nya takstolar och fönster sattes in vid renoveringen.

De har alla tre rum och kök och två är 90² och den tredje 85m². Alla har egen entré, stensatt uteplats och trädgårdstäppa. Förråd tillhör.

De är uthyrda för dagen.

Alla bilder

Kök / Vardagsrum

Invändigt möts vi av putsade inner väggar, klinkergolv och fina fönster med valv. En praktiskt boende med härlig karaktär!

Kök med ekfaner, granitbänkskiva och bra vitvaror.

Alla lägenheter har kamin i vardagsrummet.

Alla bilder

Badrum 1

Helkaklade badrum med dörr in till egen tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare.

Alla bilder

Lägenhet 1

I den utskjutande putsade delen finns garaget med en lägenhet ovanför. Lägenheten är ca 45m² med ingång från markplan och sedan ett stort rum med pentry samt badrum på ovanvåningen.

I garaget finns plats för bil, luft/vattenpannan med accomulatortank finns här. Säljaren eldar även med ved.

 

Alla bilder

Verkstad

Bygglov för att bygga maskinhall om ca 240m² har erhållits. Här finns möjlighet för den som behöver lagerutrymme eller vill hyra ut lagerplats.

Alla bilder

Mäklaren Informerar

-Fastigheten har del i Samfällighet Lomma FLÄDIE S:9, vilket avser vägar, tele och vatten och avloppsledningar som går längs vägarna.
- Officialservitut, förmån avlopp: Rätt att anlägga, underhålla och förnya avloppsledningar inom angivet område i förättningskartan.
- Officialservitut, förmån vatten: Rätt att anlägga, underhålla och förnya vattenledning inom angivet område i förättningskartan.
- Officialservitut, last väg, Rätt att använda angivet område i förrättningskartan för utfart mot allmän väg.

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220)
Byggnad, totalt värde: 6 247 000 kr
Mark, totalt värde: 2 095 000 kr.
Summavärde: 8 342 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 2008
Värdeår: 2008, 2009

Alla bilder

Trädgård & Uteplats

Alla bilder

Omgivning

Flädie är beläget på den bördiga lundaslätten, norr om Lomma, mellan Bjärred och Lund. Byn tillhör Lomma kommun och är den minsta tätorten i kommunen. Det lugna lantliga läget och det korta pendlingsavståndet till storstadens arbetsplatser gör byn till en attraktiv boendeort.

Flädie har ett bra geografiskt läge med närheten till väg E6 där närmaste anslutning är trafikplats Flädie, dryga kilometern öster om byn, vilken nås med bil på fem minuter. Malmö och Lund ligger på ett avstånd av 15 respektive fem kilometer från Flädie. Öresundsbron nås med bil på ca 20 minuter. Genom Flädie går Lommabanan, järnvägen som går från Malmö via Lomma, Flädie och Kävlinge vidare upp till Åstorp. Järnvägen har i dag ingen persontrafik men pågatåg planeras på linjen med en station i Flädie.

I Flädie by finns flera verksamheter såsom lantmannaaffär, mat & vingård, plantskola, hobbyaffär, fotograf, galleri, dataföretag, VVS-företag, bil- verkstad etc.

I Flädie finns Montesorriförskolan Gunghästen. För mer information om skolor och förskolor se kommunens hemsida www.lomma.se

Alla bilder

Planlösning Entré möllan

Med reservation för avvikelser

Planlösning våning två Möllan

Med reservation för avvikelser

Planlösning våning tre Möllan

Med reservation för avvikelser

Planlösning våning 4 Möllan

Med reservation för avvikelser

Fakta

   
Utgångspris 16 000 000 kr
Adress Flädie Kyrkväg 7B-F
Kommun Lomma
Område Flädie
Typ Mölla
Ägandeform Friköpt - Småhus
Rum 5.5
Boarea 250 Kvm (Säljarens information)
Biarea 310 Kvm (Säljarens information)
Tomtarea 6005 Kvm (Fastighetsregistret)
Boarean är ej kontrollmätt i varken möllan, radhusen eller lägenheten. Mäklaren uppmanar varje intressent att vid intresse själv mäta arean.
Byggår 1845, 2008
Grundläggning Gjuten betongplatta
Stomme Sten
Fasad Tegel , plåt och puts
Tak Tegelpannor och plåt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Luft vatten värmepanna Mekaterm + ackumulatortank, vedeldning och elpatron
Vatten/Avlopp Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Fönster 3 glas - nyare på alla byggnader
TV/Internet Fiber Landnet (indraget i alla bostäder, hyresgästen tecknar eget avtal)
Driftskostnad 136 745 kr/år varav:
Värme: 66 845 kr
Vatten/Avlopp: 25 076 kr
Sotning: 1 200 kr
Renhållning: 8 400 kr
Försäkring: 25 624 kr
Övrigt: 9 600 kr
I driftskostnaden ingår möllans uppvärmning och hushållsel, radhusens varmvatten+ vattenburen golvvärme på entréplan, (hyresgäster står själva för hushålls el och el- värme på ovanplan) Lägenhetens värme och hushållsel. Det ingår även avgift för vatten & avlopp alla bostäder, renhållning, sotning, försäkring och kostnad för ved.
Beräknat på 10 person(er)
Taxeringskod 220
Taxeringsvärde 8 342 000 kr
Summa pantbrev 6 000 000 kr
Servitut/GA Redovisning av rättigheter kan vara ofullständig.
Samfällighet LOMMA FLÄDIE S:9
Officialservitut väg
Officialservitut avlopp
Officialservitut vatten

Boka en kostnadsfri värdering här!