Malmö - Rörsjöstaden / Värnhem

Drottninggatan 6B

Visa på karta

Välplanerat boende i välkänd 30-talsbyggnad - Fint kök & helkaklat badrum - Vackra trägolv

Inbjudande funkisvåning signerad Malmös mest kända byggmästare, Eric Sigfrid Persson. Tre välplanerade rum och kök med två bra sovrum och stort vardagsrum där man dessutom har en praktisk "halva" som kan bli allt från en utmärkt plats för matsalsmöblemanget, ett eget litet bibliotek med favoritfåtöljen eller kanske ett hemmakontor? Köket är fint med inredning i ljust trä och rostfria köksmaskiner med bland annat en gashäll, populärt hos den matintresserade. Matplatsen är lagom för fyra personer och har utsikt mot Drottninggatan från köksfönstret. Badrummet är helkaklat i ljusa, fräscha toner med dusch och vikbara duschväggar i glas. Vackra trägolv, luftig takhöjd och charmiga 30-talsdetaljer sätter pricken över i. Här njuter man i fulla drag av närheten till parker och grönområden samtidigt som man har bekväm närhet med bara en kort promenad till City och hela dess utbud av gågator, teater, konserthus, caféer, banker, restauranger och nöjesliv. Perfekt även för pendlaren med närhet till knutpunkt för både lokal och regional busstrafik. Varmt välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 1 795 000 kr
Månadsavg. 5 716 kr
Rum 3
Boarea 73 Kvm
Våning 2
Hiss Ja
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1935
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Anna Carlstedt Mörk

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Välkommen

Välkommen till Drottninggatan 6b - Välplanerad cityvåning med 30-talskänsla och närhet till parker och grönska.

Alla bilder

Vardagsrum

Vardagsrummet är ljust och luftigt med genomtänkt planlösning som utan att kompromissa med den öppna känslan indelar ytan i två partier. Den bredare delen närmast det stora fönsterpartiet har utsikt mot föreningens grönskande innergård och är i dag möblerad med soffgrupp och fåtöljer. Vacker fiskbensparkett i original och ljusa tapetserade väggar följer oss vidare in i rummets förlängning. Den något smalare delen passar utmärkt för matsalsmöblemanget men även skulle kunna göra sig bra som ytterligare en sittyta för avkoppling, bokhyllor eller varför inte skrivbord?

Alla bilder

Kök

Fint kök med skåpsinredning i vinkel som utnyttjar ytan till max och ger extra skåpsutrymme samt arbetsyta. Skåp i ljust trä med bänkskiva i sobert grått och ljus mosaik ovanför som stänkskydd. Köksmaskinerna går i rostfritt utförande med diskmaskin, kyl/frys, inbyggd ugn och gashäll med fyra brännare samt spisfläkt. (Alla utom köksfläkten kommer från Electrolux). Vid köksfönstret passar ett matbord för fyra personer - när man väntar gäster och vill ha plats för ett större sällskap kommer vardagsrummets "halva" väl till pass. Ekparkett på golvet och ljusa väggar.

Alla bilder

Sovrum 1

Innanför vardagsrummet ligger det största sovrummet. Här ryms dubbelsängen enkelt och plats finns över för ytterligare möblemang som garderober och byråer för förvaring, skrivbord med hemarbetsplats eller varför inte favoritfåtöljen där man kan sjunka ner med en god bok. Charmigt brädgolv och ljusa väggar.

Alla bilder

Sovrum 2

Vägg i vägg ligger det andra sovrummet - något nättare i storleken och idag i bruk som tv-rum. Bra storlek för gästrum, barnrum eller kanske arbetsrum . Samma fina brädgolv även här och ljusa väggar.

Alla bilder

Badrum

Fräscht helkaklat badrum från 2011 med stora vita kakelplattor på väggarna som kontrasterar snyggt mot mörkgrått klinkergolv. Duschplatsen i hörnan har skjutbara och delvis frostade väggar. Wc, handfat med kommod, badrumsskåp med spegel och handdukstork som ger varma och sköna handdukar efter duschen. (Kvalitetsdokument från renoveringen finns).

Alla bilder

Hall

Hallen är lägenhetens hjärta med dörr in till alla rum och dessutom till två inbyggda garderober, vilket den ena är generöst tilltagen och kan kallas för en riktig walk-in-closet. Direkt till höger innanför ytterdörren finns gott om plats för att hänga upp ytterkläder, vilket håller hallen organiserad och välkomnande. Brädgolv även här, samma fina golvlister som följer oss genom hela lägenheten och ljusa väggar.

Alla bilder

Övrigt

Ett förråd i källaren nyttjas till lägenheten.

Alla bilder

Förening

Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Brf Malmgården i sin välkända fastighet från 1935 består av 281 lägenheter samt 10 butikslokaler med hyresrätt. Dessutom finns företag och konstnärer i det ca. 30-tal vinds och källarlokaler samt ateljéer som finns runt om i huset. 15 lägenheter innehas fortfarande med hyresrätt och när de säljs tillfaller köpeskillingen föreningen, vilket innebär flera kommande tillskott till ekonomin. Föreningen bildades 2007, samma år som de förvärvade fastigheten. Tomten är friköpt och Nabo sköter den ekonomiska förvaltningen. En överlåtelseavgift om 1433 kr och en pantsättningsavgift om 573 kr/pant debiteras köparen.

AVGIFT
Avgiften höjdes senast med 5% 1/1 2024. I dagsläget finns inga ytterligare beslutade justeringar av avgiften - (kontrollerat med styrelsen 18/3).
I månadsavgiften ingår värme, vatten och ett grundutbud tv-kanaler. Man har ett gemensamt el-abonnemang i föreningen, vilket är tänkt att både spara pengar och förenkla för medlemmarna. Kostnad för var och ens faktiska förbrukning debiteras i efterhand. Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg till sina medlemmars hemförsäkring - för detta tillkommer ett obligatoriskt tillägg på 25:-/mån.

TV & INTERNET
Bredband via Ownit 1000Mbt finns för ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften på 80kr/månad.
Kabel-TV via Com Hem/Tele2, basutbudet ingår i avgiften.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
Renoverat sedan tidigare är bl a:
2002 trappuppgångar
2004-2006 de flesta hissarna renoverades
2010 en tvättstuga renoverades och byte av elstammar och el inne i lägenheterna påbörjades, vilket avslutades 2012.
2012 byttes tappvattenstammar i kök och badrum samt relinades två avloppsstammar på Döbelnsgatan 6 och Drottningatan 6B.
2013 byttes garageporten.
2014 genomfördes mindre fasadarbeten; fönstren i byggmästarevåningen byttes ut, ny isolering sattes in, samt takavvattning och takpapp.
2015-2017 renoverades hissarna.
2016 drogs fiber in.
2017 renoverades lokalen, gamla Malmbaren, likt originalutförande.
2018 restaurerades fasaden till ursprunglig färgsättning i samråd med antikvarie. Mot gatan monterades nya fönster (identiska med originalen), nya balkonger och balkongfronter i handbockad kopparplåt uppfördes, nya källarfönstergaller lika original sattes in samt restaurerades takskulpturen "Hemmets härd" av Arne Aspelin och förgylldes med 23.8 karat guld.
2019 skyltades hörnbutiken om likt original, nya specialbeställda och original-lika stålportar till entréer på Kungsgatan 27A och 29 samt Drottninggatan 6A installerades samt passagesystemet byttes ut. I samband med detta infördes även elektronisk bokning av tvättstuga som nu kan bokas via app.
2021 infördes gemensam el.
2022-2023 Relining avloppsstammar och renovering av skorsten mot Drottninggatan.


Planerade renoveringar:
Föreningen har en underhållsplan och flerårsbudget som de följer - i dagsläget med nuvarande höga räntenivå och kostnader har man dock valt att tillfälligt pausa alla större renoveringsinsatser medan man fokuserar på i närtid nödvändigt underhåll. Man ser för närvarande över planeringen framåt när det gäller både underhåll och renovering. Tidigare har man i underhållsplanen bl. a. angett mellan 2025-2030: omläggning av yttertak och enheter på tak, översyn av fönster och fasad med målning, målning och belysning av trapphusen, utbyte utrustning och ytskiktsrenovering i tvättstugor samt renovering av undercentralerna i värmesystemet.

PARKERING
Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 platser. Kösystem tillämpas. En bilplats finns i två olika storlekar och kostar 725 kr/mån resp 893kr/mån. En MC-plats kostar 653 kr/mån. Den som önskar ställa sig i kö till en plats kan kontakta Sydsverige Entreprenad AB. På gatan finns även möjlighet till boendeparkering genom Malmö stad.

TVÄTT
Det finns fem tvättstugor i föreningem, en för snabbtvätt och fyra för normaltvätt.

GEMENSAMT
Gården är välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och flera små fina sittgrupper. I föreningen finns en en övernattningslägenhet på Ehrensvärdsgatan 7 som kan nyttjas av medlemmarna för ca. 300:-/natten.
Till varje trappuppgång finns på taket även en s.k. piskbalkong på ca. 30-40 kvm som medlemmarna kan nyttja.

I föreningens årsredovisning för 2022 finns en post kallad "Övriga fodringar" på1 574 320:- där det saknas närmare beskrivning av exakt vad som avses. Dessa är inte medräknade i bostadens nettoskuldsättning.

Föreningen har en mycket informativ hemsida som är värd ett besök: http://malmgarden.org/

Alla bilder

Historia

Ett hus att fascineras av!
Malmgården är ett av Sveriges mest kända funkishus och uppfördes av den berömda arkitekten Eric Sigfrid Persson. Det är byggt 1934 då den funktionalistiska arkitekturen var på sin höjd. När huset invigdes var det oerhört modernt och ett praktexempel på den moderna tidens boende och komfort. Fastigheten består av hela kvarteret Helge. Den ligger mellan Drottninggatan, Döbelnsgatan, Kungsgatan och Ehrenvärdsgatan.
Malmgården var byggmästaren Erik Sigfrid Perssons första riktigt stora projekt. Han hade börjat med småhus i Tomelilla och fortsatt i Malmö med flera hus kring bland annat Davidshalls torg. Nu ville han gå vidare med något storartat. Malmgården blev ett jättebygge. Sexhundra murare och snickare arbetade i två år för att färdigställa Nordens största bostadskomplex!

Varje lägenhet fick badrum, kylskåp, väggfast kassaskåp och massor av ljus. Däremot var alla former av stuckatur i tak och på fasader bannlysta. “Funkisen” krävde rena ytor, ljusa färger, platta tak och fönster utan spröjsar. Dessutom borde fasaderna vara putsade, men det gick byggnadsnämnden inte med på. Det fick bli gult tegel istället.
På gården byggdes Malmös första underjordiska garage med plats femtio bilar. Ovanpå detta blev det en tennisbana och fem badmintonbanor med höga staket så att bollarna inte skulle krossa några fönsterrutor.

Även trapphusen blev ljusa med stora fönster. Dörrarna är i kraftig ek och väggarna var målade i grönt och tegelrött. Några av taken i trapporna målades i silver och några i guld. Att alla innerdörrar var svartmålade med röda karmar kan tyckas konstigt, men sådan var tidens stil. Badrummen med sitt gröna kakel är välbekant för tiden men det var länge sedan de självspolande toaletterna byttes ut – när locket fälldes upp fylldes tanken baktill och när man lade ner locket spolade toaletten. Genialt!
Köket hade gasspis, då som nu, men också gasdrivet kylskåp. De var placerade under diskbänken och en liten låga var alltid tänd längst in under kylen. Gasen betalades med polletter som man stoppade i en apparat som också satt i ett eget skåp under diskbänken. En stor lägenhet, som en trea eller fyra, klarade sig med en enda propp i elskåpet. Det enda som drog ström var ju några lampor och eventuellt en radioapparat.
Huset fick en mängd konstnärlig utsmyckning då det byggdes. Tyvärr har nästan allt försvunnit, genom långfingriga individer och även genom tidens tand samt olika förändringar av gården. De två plaskdammarna är borta liksom många mindre urnor i gjutjärn. Flera mindre statyetter i trapporna och alla tryckknapparna i brons har också försvunnit. Kvar har vi de vackra bänkarna och en del friser i några av trapporna samt torson av Arvid Karlsson och den stora “Bergslagsurnan” av Erik Grate.

Alla bilder

Område

Populära och eftertraktade Rörsjöstaden, en lugn och grönskande stadsdel med lummiga träd, sköna promenadvägar, vackra byggnader och fina lekplatser. Här finns flera mysiga caféer och restauranger och på några minuters promenad längs med Kungsgatans lummiga allé når man gågatan och allt vad den har att erbjuda i form av shopping, kultur och storstadspuls.

Här är promenadavstånd till det mesta samtidigt som Värnhemstorget är en knutpunkt för både lokal och regional busstrafik. Vid Värnhemstorget finns även köpcentret Entré, med sitt utbud av butiker, bio, gym, bowling och resturanger. Centralstationen med Pågatågen samt tågen till Köpenhamn är inte heller långt borta och det går snabbt att komma dit både med buss eller cykel. Motorvägen utgår två kvarter härifrån så man kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka mot både Helsingborg och Trelleborg. Centrala Köpenhamn nås på ca 40 minuter via buss och tåg och till Malmö city promenerar man på 15 minuter.

 

Alla bilder

Försäljningsformation, bostadsrätt

ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån berörd förening och/eller dess förvaltare. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av bostadsrätten.  

 

BUDGIVNING
Vid köp av bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Det går bra att lämna bud via sms, mejl eller telefon men när första budet lämnas behöver mäklaren prata med spekulanten för att ta reda på hur dennes situation ser ut med inflyttning, finansiering och andra villkor. Det är viktigt att spekulanten lämnar rätt uppgifter till mäklaren så att budgivningen blir så rättvis och tydlig som möjligt. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Det kan förekomma andra bud än de som vi redovisar på hemsidan. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se
 
LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.
 
BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.
 
ÖVERLÅTELSE- & PANTSÄTTNINGSAVGIFT
Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % av prisbasbeloppet, det varierar om den faller på säljaren eller köparen. I regel tas också en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet per pant, om man pantsätter bostaden.
 
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka bostadsrättens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Köplagens § 20. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående.

 

MÄTINFORMATION
Information om bostadens boarea hämtas i regel från berörd föreningen, dess förvaltare eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad
 
BANKKONTAKT
Behöver du tips på bra bankkontakt är du varmt välkommen att kontakta ansvarig mäklare som förmedlar kontakt.

 

ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen.

Alla bilder

Planlösning

Med reservation för avvikelser

Fakta

   
Utgångspris 1 795 000 kr
Månadsavg. 5 716 kr
Ingår i avgift Inkl. värme, vatten, grundutbud tv-kanaler
Adress Drottninggatan 6B
Kommun Malmö
Område Rörsjöstaden / Värnhem
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 3
Boarea 73 Kvm (Föreningens information)
Våning 2
Hiss Ja
Byggår 1935
Förening Brf Malmgården
Bostadsrättens nettoskuldsättning 616 203 kr
Kommentar nettoskuldsättning Bostadsrättens nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Den baseras på föreningens räntebärande skulder minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Underlag för beräkningen kommer från den senast tillgängliga årsredovisningen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.
Andel i föreningen 0.41022
Pantsatt Ja
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster 2-glas och 3-glas
Driftskostnad 5 696 kr/år varav:
El: 1 184 kr
Gas: 4 512 kr
Driftskostnaderna är beräknade på nuvarande ägares boende och kan variera från person till person. El debiteras via föreningens gemensamma el-abonnemang. Värme och vatten ingår i månadsavgiften.
Beräknat på 1 person(er)
Energiprestanda 182 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!