Gård mellan Lund & Södra Sandby - 2 ha mark - Boningshus från 1700-talet - Låga driftkostnader
Strax utanför Lund, med närhet till Södra Sandby, finner ni denna fantastiska fyrlängade gård med anor från 1700-talet. Här kan drömmen om ett liv på landet bli sann! Upp för grusvägen kommer ni ut till lugnet och möts av en plats med magi. Hästarna kan gå och beta i hagarna och ett vindskydd gör det möjligt med lösdrift. Intill hagarna finns en paddock som dessutom är dränerad. En äppellund ger ca 4 ton frukt. En mysig uteplats vid hagarna har badtunna och växthus. Den gamla allmogeträdgården vann pris på 30-talet. Boningshuset renoverades varsamt under 90-talet under ledning av en arkitekt. Det är otroligt smakfullt renoverat och harmoniserar snyggt med gamla originaldetaljer och modern standard. I logen finner ni allt från boxplatser, verkstad, sadelkammare, till gammalt kostall och hönshus. Driftkostnaderna är otroligt låga samt stabila. Jordvärme i kombination av solcellsanläggning är ett vinnande koncept. En gård full av möjligheter. Varmt välkommen på visning!
Utgångspris | 8 975 000 kr |
Rum | 5 |
Boarea | 140 Kvm |
Tomtarea | 21632 Kvm |
Typ | Gård |
Ägandeform | Friköpt - Gård |
Byggår | 1700-talets andra hälft |
Nästa visning hålls:
Det helt perfekta läget, mellan Lund och Södra Sandby, bjuder in till det bästa av två världar. Här kan du uppfylla drömmen om att bo på en gård med naturen som närmsta granne och har plats för djur, samtidigt som det är nära till två samhällen med alla bekvämligheter som behövs i vardagen.
Från Lundavägen svänger ni in på en grusväg och möts av böljande fält till vänster och hästhagar till höger (som tillhör gården). Lägre fram ser ni de charmiga gårdsbyggnaderna med vita fasader och faluröda träpartier som bäddas in i härligt omgivande grönska. Grusvägen om ca 250 meter leder er i riktning mot gården och svänger sedan runt mot baksidan. Här möts ni av en trädallé som välkomnar er fram till gårdsplanen framför ladugården. På gårdsplanen har ni gott om utrymme för bland annat bilar, hästtransport och traktor.
Rördragning är gjord mellan paddocken, gårdsplanen och ladan. Här kan ni fortsätta projektet och exempelvis installera ett elskåp vid parkeringsplatserna för att kunna installera laddstolpar till elbilar och belysning till paddocken. Tanken var även att få ut rinnande vatten till hagarna.
Kommunalt vatten är indraget till boningshuset och växthuset. En trekammarbrunn med filterbädd är belägen på gårdsplanen som har tömts regelbundet.
Grusvägen delas med grannen som nyttjar den med servitut. Läget blir väldigt rofyllt då ni enbart har en gård som granne och vägen inte används för genomfartstrafik.
Härifrån har ni cykelavstånd expansiva Brunnshög och ESS där även spårvagnen avgår.
Bredvid trädallén har ni en otroligt mysig uteplats där ni kan sitta under de stora träden och njuta av utsikten med betande hästar, öppna fält och en äppellund. Tänk er att avsluta dagen med ett ridpass i paddocken för att sedan tända grillen vid uteplatsen och njuta av dagens sista timmar. Eller möjligheten att duka fram långbordet till midsommar och njuta av härliga mat och dryck i goda vänners lag. Skulle det bli klassiskt midsommarväder kan man alltid flytta festen till växthuset bredvid. En vedeldad badtunna kan enkelt värmas upp och ni kan låta ögonen vila på utsikten över dalen. Till badtunnan har ni ett litet pumphus med filter, pump och UV-ljus rening. Vid det stora trädet är rördragning gjord och planen var att få ut el till uteplatsen.
I anslutning till uteplatsen har ni ett härligt växthus om 24 kvm från Calssicum. Här inne finns ett sommarkök med rinnande kallvatten, el och belysning. Ett kylskåp finns under bänken. Ställ ut en spisplatta och ni är redo att laga mat på första parkett till naturen. Växthuset får en härlig karaktär av den rostiga köksfronten som får fin kontrast av vinrankorna. Här inne har ni gott om yta för både matmöbler och sittgrupp. Utesäsongen förlängs då kan sitta här ute från den första vårsolen till sen höst. Eller varför inte ta skydd här under regniga sommardagar?
Bredvid parkeringsplatserna och växthuset med uteplats finner ni ingången till lösdriften. Hagarna sträcker sig hela vägen härifrån och ända ner till Lundavägen. Detta gör det möjligt att dela upp hagarna och använda dem växelvis. Samtliga hagar är stängslade med elrep och elaggregat är inkopplat. I den närmsta sektionen finner ni en mindre paddocken där även rördragning är förberedd för belysning. Hästarna har ett vindskydd i hagen vilket möjliggör att ha lösdrift på gården. Hagarna sluttar något mot Lundavägen. Både paddocken och delen vid vindskyddet är både avgrusad och dränerad. Här minskar ni risken för alla hästägares mardröm, att stå med lera till knäna.
Då nuvarande ägare inte har egna hästar har de i stället hyrt ut lösdriften för 4 500 kr/mån. För den som önskar att köpa gården och låta hyresgästen stanna kvar (och dessutom sänka sin driftkostnad) är detta möjligt. Hyresgästen är annars uppsagd och lämnar innan tillträdet.
Vid den östa delen av gården, bredvid växthuset och paddocken, växer den härliga äppellunden med ca 30–40 träd. Varje rad har sin äppelsort – Aroma, Ingrid Marie, Katja, Discovery och Cox Orange. Skörden ger ca 4 ton äpple och det passar utmärkt att förvalta äppellunden för eget bruk eller starta verksamhet.
Till baksidan av boningshuset, i norr, har ni en anrik allmogeträdgård med symmetriskt placerade buxbomshäckar. Här samspelar gräsbäddar med pioner, lavendel och flertalet fruktträd som enligt en arborist är gamla praktexemplar som är ovanliga och svåra att få tag på. Här växer bland annat citronäpple, plommon, matäpple, valnötsträd och körsbärsträd. Vissa av träden är sedan ursprunget och andra är planterade på senare dagar. Rolig fakta är att trädgården vann pris under 1930-talet och vann tredjepris för en av Skånes vackraste, mindre trädgårdar. Ett fint arv att förvalta vidare.
Den fyrlängade gården är fördelad över boningshus i norr och väster och ladugård i öster och söder.
Från gårdsplanen öppnar ni porten in till logen. I den högra delen har man byggt upp en sektion med tre rum – pannrum, verkstad och sadelkammare. Elbilsladdare är installerad på väggen.
Sadelkammaren är isolerad och det går att starta stödvärme samt avfuktning. Här finns gott om utrymme att förvara flertalet sadlar, träns, täcken och övrig utrustning.
Verkstaden har isolerat tak, golvplatta och väggar som möjliggör förvaring av vinteräpplen, äpplemust och viner, utöver verktyg.
I pannrummet finner jordvärmepannan. Slingorna är nedgrävda i marken vid infarten och äppelträden. Här finns en pump till brunnen som använts för att ge vatten till hästarna och till bevattning.
I logen finner ni en frys samt en mindre kyl borta vid boxarna. Övertagande av frysboxen diskuteras.
En gång i tiden arrangerades här en Äppelpallarfest i logen där bland annat Uno Svenningsson, David Urwitz och Patrik Isaksson uppträdde.
I den vänstra delen av logen, där takhöjden är lägre än resten av logen, finner ni två boxar för mindre hästar eller ponnyer. Boxar till större hästar skulle kunna byggas i logen. Genom dörren vid boxarna kommer ni ut till det utrymme som en gång i tiden var ett kostall och som än idag besitter en stor dos charm och identitet. Ovanför kostallet har ni det gamla höloftet. Extra läkt har satts upp på väggarna för att säkra från väder och vind. Här har ni otroliga utrymmen till förvaring.
Vidare i anslutning till kostallet kommer ni till en mindre del där det finns en svinstia med två boxar. Varje box har en utgång mot hagarna och i dagsläget är gödselstacken placerad utanför. Bredvid svinstian har ni ett ”hönshus” med värpplatser och utgång mot hagarna så hönsen kunnat gå runt fritt om dagarna.
I sektionen bakom boxarna finns ytterligare förvaringsutrymme alternativt plats till förvaring av hö och spån.
Ni kommer ut till den härliga kullerstensgården från tre ställen – genom logen, via gången från trädgården, in mellan boningshuset och logen eller genom öppningen med grind i söder.
En rofylld oas där ni kan koppla bort från jobb och sysslor och enbart njuta av solen med en kopp kaffe i handen. Atmosfären som skapas av all historia som sitter i väggarna ger ett rofyllt intryck som ögonen aldrig blir mätt på. Två trädäck byggdes för två år sedan – ett intill boningshuset där solen börjar titta fram under morgonen och ett intill logen med sol under större delen av dagen och kvällen. Byggnaderna bromsar upp vindarna och gör det lugnt och skönt här.
Vattnet i pannrummet pumpas upp från brunnen på kullerstensgården och ytterligare en brunn finns att hämta vatten från ifall brunnen skulle sina (vilket ännu inte hänt).
Gården härstammar från 1700-talets andra hälft och norra delen av boningshuset byggdes under denna period. Delar av gården brann ner någon gång kring 1835 och återuppbyggdes därefter. Den västra sektionen av boningshuset byggdes under 1800-talet med den tidens byggstandard och byggdes lite bredare än ursprungshuset. En del av längan är obebyggd vilket öppnar upp för möjligheten att bygga in fler rum till boningshuset.
Gården stod obebodd under många år och under 90-talet köpte en arkitekt gården och renoverade den varsamt. Planlösningen har inte ändrats, utan är den ursprungliga från när huset byggdes. Detta medför att det finns många otroliga och karaktärsfyllda detaljer inne i huset. Ni har tre ingångar och den som används i vardagen leder in till entrén/grovköket.
Ni kommer in till ett grovkök som en gång i tiden använts som förkök. En gammal bakugn har sparats vid renoveringen och behöver sotas innan den får användas igen. Taket öppnar upp sig mot nock och de synliga takbjälkarna ger spår från en svunnen tid. Plats finns att hänga av ytterplagg och ställa undan skor vid ingången. Grovköket kombineras med tvättmöjligheter och ni finner en tvättmaskin, torktumlare samt arbetsbänk. Bredvid finns ett förvaringsskåp. Väggarna är vitputsade och golvet klätt med klinker som dessutom är försett med vattenburen golvvärme. Golvvärmen är genomgående i hela huset. Härifrån når ni badrummet och toaletten. Ovanför finns ett loft med förvaringsutrymme.
Tvättmaskin – Bosch 2023
Torktumlare – Bosch, ca 6 år
Färg- och materialvalen fortsätter in i badrummet vilket bidrar till den behagliga harmonin som infinner sig på insidan av huset. Golvet är klätt med klinker och väggarna med vitt kakel. Utrustningen består av fristående badkar, blå kommod med handfat, spegel, WC, handdukstork (vattenburen) och ett förvaringsskåp. Genom fönstret, vid badkaret, har ni utsikt över allmogeträdgården.
Toaletten är utrustad med WC, handfat och spegel. Golvet är klätt med klinker och väggarna är halvkaklade.
Mellan entrén/grovköket och köket har ni den gamla kökskammaren. Rummet kan bli som en förlängning till entrén och nyttjas till förvaring eller som ett hemmakontor där ni kan arbeta med utsikt över kullerstensgården.
Köket får in ett underbart ljusflöde genom de genomgående fönsterpartierna. Inredningen sträcker sig längs med tre av väggarna och skapar generösa ytor till förvaring och köksarbete. Köksinredningen kommer från HTH och sattes in i samband med renoveringen av gården. Luckorna är kombinerat vita och i trä som får fin harmoni av den gedigna bänken av trä. Utrustningen består av två integrerade kylar med utdragbara lådor, diskmaskin, fläkt, induktionshäll och ugn. Frysen finner ni i logen. Framför ena fönstret har ni härlig matplats för 4-6 personer. Väggarna är vitputsade och golvet är klätt med klinker.
Fläkt – Thermex, ca 6 år
Spishäll – Husqvarna, ca 6 år
Ugn – Husqvarna, ca 6 år
Diskmaskin – Bosch
Kylar – äldre från köksrenoveringen
Från köket kommer ni ut till en hall med utgång till det ena trädäcket. Golvet pryds av ett otroligt vackert stengolv och väggarna är vitputsade. Väggarna talar för sig själva med alla träinslag och gamla, dekorativa dörrar. Från hallen leds ni vidare till allrum, sovrum 1 och vardagsrum.
Sovrummet har en gång i tiden varit ett gammalt kvarnrum och spår finns i form av den höga takhöjden, bjälkarna och det gamla fästet till stenskivorna som användes för att mala mjölet. Ni får in fint ljusflöde genom fönster åt två väderstreck och en stentrappa leder er till utgången mot allmogeträdgården. Här kan ni inreda med dubbelsäng och förvaringsmöbel. Två inbyggda garderober finns vid ena väggen, samt en vacker och dekorativ kamin. Väggarna är vitputsade och golvet klätt med klinker.
Vardagsrummet har härlig yta där familj och vänner kan samlas. Här finns plats för soffgrupp och en braskamin med dansk design kan tändas under kyliga vinterkvällar. Vackert ljus strömmar genom fönsterpartierna. Golvet klätt med klinker som kombineras med vitputsade väggar. Från vardagsrummet når ni de två mindre sovrummen.
Det första av de två mindre sovrummen är beläget till höger och passar utmärkt som barnrum eller som hemmakontor. Man har låtit gråstenarna vara kvar och blir som en del av inredningen. Golvet är klätt med klinker och väggarna är vitputsade. I sovrummet har ni plats för säng, skrivbord och förvaringsmöbel. En inbyggd garderob finns i ena väggen samt dörr till rummet bredvid.
Det tredje sovrummet är det minsta till ytan och kombineras idag tillsammans med hallen utanför. Här finns en utgång till kullerstensgården men kan hållas låst och i stället nyttja rummet som exempelvis en plats för skrivbord och läshörna. Här finns en inbyggd garderob. I själva sovdelen har ni plats för enkelsäng och förvaringsmöbel. Väggarna är vitputsade och golven är klädda med klinker.
I anslutning till köket och hallen finner ni det rum som idag används kombinerat som allrum, gästrum och hemmakontor. Rummet kan inredas med säng, skrivbord och förvaringsmöbel/TV-möbel. Väggarna är vitputsade och golvet är av klinker.
Så många fina minnen som skapats på gården och en idyll som bidragit till härlig livskvalitet. Här har djur, barn och vuxna fått samspela på gården i takt med årstidernas skiftningar i naturen.
Boningshuset renoverades under 90-talet och då göts betongplattan om och vattenburen golvvärme lades in till alla rum. Väggarna tilläggsisolerades. Alla ytskikt gjordes vid och så mycket originaldetaljer som möjligt behölls. Kök, badrum och toalett gjordes om vid denna tidpunkt. Ett extra fönster har installerats på insidan om varje fönster för att ge bättre isolering samt att de kan öppnas på sommaren för att svalka ner huset.
Nya elmätare har satts in och jordfelsbrytare är installerad för 6-7 år sedan. Elcentralen är placerad i mellanrummet mellan entrén och köket. Central med inkommande el finns i hallen i anslutning till sovrum 3.
Kaminen i sovrum 1 och vardagsrummet är sotade och godkända att användas. För att få använda bakugnen behöver en ny sotning göras innan.
Solceller
Solceller installerades på den södra byggnaden för två år sedan och har reducerat driftkostnaderna enormt.
Säljarna har haft följande förbrukning och kostnader/intäkter under 2022:
Årsförbrukning av el: 22 874 kWh (varav förbrukning till laddning av elbil varit 6 300 kWh)
Köpte 17 905 kWh för 31 099 kr
Producerad el: 17 098 kWh
Sålde 12 129 kWh för 22 978 kr
Skattereduktion på deklarationen för förnybar el: 7 276 kr
Nätavgift el: 14 585 kr
Total kostnad för el inklusive uppvärmning och drift av gården under 2022: 31 099 - 22 978 - 7 276 + 14 585 = 15 430 kr/år = 1 286 kr/mån
Södra Sandby är en tätort ca en mil öster om Lund och det finns ca 6000 invånare i samhället. För naturälskaren finns naturreservatet Fågelsångsdalen och inom cykelavstånd finns populära Skryllegården och Rögle dammar. I orten finns ett brett idrottsliv där du kan utöva bland annat fotboll, innebandy, tennis, cykel och jujitsu.
Kommunikationer
Väldigt bra bussförbindelser för den som arbetar i Lund eller Malmö. Med Lundalänken, som går var 10:e minut under rusningtid, når du enkelt Ericsson, Ideon, Lunds Universitet och Tekniska Högskola samt Lunds tågstation. Det finns även bussförbindelser till orter som Flyinge, Revinge, Harlösa och Eslöv.
Förr gick det en järnväg mellan Lund till Revingeby, genom Södra Sandby. Numera kallas sträckan för Hardebergaspåret och är idag en cykelväg mellan Lund och Södra Sandby.
Skolor och förskolor
Det finns flera skolor i Södra Sandby: Österskolan (Åk F-3), Killebäckskolan (Åk 4-9), Byskolan (Åk F-6) och Uggleskolan (Åk F-6). Det finns även flertalet olika förskolor att välja mellan. Se kommunens hemsida för mer information.
Närservice
I Södra Sandby finns bland annat välsorterad ICA-butik med eget hemcharkuteri, bageri, pizzeria, Sandbybadet, bibliotek, vårdcentral och tandläkare. Det finns även Byahuset, vilket är en ideell förening som tillhandahåller aktiviteter för alla åldrar.
I orten finns det ett sprudlande företags- och föreningsliv. I Södra Sandby arbetar man aktivt för att skapa samarbete med föreningarna, kommunen och företagen. Detta för att kunna skapa ett socialt företagande som vitaliserar bygden mer.
Mer information om bygdens arbete: www.södrasandby.com
ALLMÄN INFORMATION
De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån Lantmäteriet. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av fastigheten.
BUDGIVNING
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se
LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.
BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.
LAGFART & PANTBREV
Lagfartsavgiften (stämpelskatten) är f n 1,5 % av köpeskillingen samt en avgift på f n 875 kr som betalas av köparen. Köparen står även för kostnaden vad gäller uttagande av nya pantbrev, som för närvarande är 2 % av pantbrevsbeloppet samt en avgift på f n 375 kr per pantbrev.
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka fastighetens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Jordabalken 4:19. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående. Till sin hjälp kan man exempelvis anlita en godkänd besiktningsman.
MÄTINFORMATION
Information om fastighetens areor hämtas i regel från Lantmäteriet eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad
BANKKONTAKT
Kontakta gärna vår samarbetspartner Handelsbanken Ideon för boendekostnadskalkyl och lånerådgivning.Handelsbanken Ideon hjälper dig/er gärna, ring dem på 046-15 95 90.
ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till
fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen. Önskar du inte bli kontaktad så meddelar du bara det så tar vi bort dig ur våra register.
Utgångspris | 8 975 000 kr |
Adress | Sandby 201, Ola Hans gård |
Kommun | Lund |
Område | Mellan Lund och Södra Sandby |
Typ | Gård |
Ägandeform | Friköpt - Gård |
Rum | 5 |
Boarea | 140 Kvm (Uppmätt av säljare) |
Tomtarea | 21632 Kvm (Fastighetsregistret) |
Boarean är 130 kvm enligt utdraget från Lantmäteriet. | |
Byggår | 1700-talets andra hälft |
Byggnadssätt | |
Grundläggning | Gråstensgrund |
Stomme | Tegel och gråsten |
Fasad | Puts |
Tak | Plåt och eternit |
Plåtarbete | Zink och galvaniserad plåt |
Ventilation | Självdrag |
Uppvärmning | Jordvärme (vattenburen golvvärme) |
Vatten/Avlopp | Kommunalt vatten året om och enskilt avlopp |
Fönster | 2-glas med avtagbara innerfönster |
TV/Internet | Fiber finns |
Driftskostnad |
27 568 kr/år
varav: El: 15 420 kr Vatten/Avlopp: 6 689 kr Renhållning: 2 959 kr Övrigt: 2 500 kr Driftkostnad är kostnaden för el (hushållsel, uppvärmning, laddning av elbil och drift av gården), vatten, renhållning och under övrigt: tömning av avlopp. Årsförbrukning el: 22 874 kWh. Årsproduktion el: 17 098 kWh. Fastighetsavgift 2023: 9 287 kr. Fastighetsavgift, försäkring och TV/Internet är ej medräknat i driftkostnaderna. Beräknat på 4 person(er) |
Energiprestanda | 215 kWh/kvm/år |
Taxeringskod | 120 |
Taxeringsvärde | 2 453 000 kr |
Summa pantbrev | 4 422 500 kr |
Servitut/GA |
Officialservitut väg Officialservitut väg i samfälld vägmark Nyttjanderätt Avtalsservitut ledning Avtalsservitut ledning Officialservitut väg |