Staffanstorp

Åttegränd 8

Visa på karta

Byggnad anno 1849 - Pittoreskt gata - Bra pendlingsläge

En sällsynt pärla som är belägen i Hjärups äldsta bebyggelse på pittoreska Åttegränd. Huset anno 1849 har äldre stil invändigt och charmiga detaljer såsom synliga takbjälkar och ett rosa kök. Golvarean om 107,9 kvm rymmer hall, kök, allrum och vardagsrum med ett litet sovrum på entréplan. På övre plan finns ett större allrum/sovrum, badrum och sovrum. I trädgården har ni sol från morgon till kväll. Flera träd ger härlig grönska och under våren samt sommaren blommar här mängder av tulpaner och stockrosor. Uppvärmning med vattenburen el och ny panna från 2021. Huset säljs med friskrivningsklausul. Från Hjärup har ni pendlingsavstånd till både Lund och Malmö. Bra kommunikationer finns i form av tåg, regionbuss och cykelvägar. Varmt välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 3 800 000 kr
Rum 4
Golvarea 107.9 Kvm
Tomtarea 516 Kvm
Typ 1 1/2-plansvilla
Ägandeform Friköpt - Småhus
Byggår 1849
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Magnus Lind

Direkt:
Mobil: 070-626 73 13

Ansvarig mäklare: Magnus Lind
Kontakta

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Välkommen

Välkomna till Hjärpetorp, även kallat Tidnings-Johannas hus. Huset på Åttegränd är belägen i en liten pittoresk gata som är del av Hjärups äldsta bebyggelse. När ni kommer fram till tomten fäster blicken sig på det gröna staketet och träden som omger huset likt en levande ram. Flera blomsterrabatter ger ett livligt intryck och ger en fin kontrast mot den vitputsade fasaden. Till huset har ni ett garage med plats för en bil samt uppfart. Gemensam parkering finns längre ner i gatan.

 

Observera att huset har lägre takhöjd än modern standard. På entréplan är lägsta takhöjden ca 183 cm och sedan takbjälkar på detta som tar bort viss takhöjd. I vissa av dörrkarmarna är höjden ca 175 cm.

Alla bilder

Trädgård

Trädgården omges av ett grönt staket som harmoniserar med omgivningen den härliga grönskan. Under året finns här mycket tulpaner och stockrosor. Ett stort lärkträd och fruktträd ramar in trädgården och ger härligt liv. På baksidan har ni en stensatt uteplats där ni kan njuta av många härliga soltimmar i söderläget.

Alla bilder

Byggnader

På tomten har ni en garagebyggnad som även innehåller en tvättstuga och förråd. I garaget finns det plats för en bil och lite förvaring. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin, tvättho och plats förvaringshyllor och torkställning.

En sammanhängande byggnad går ut i vinkel och har egen utgång utifrån. Här inne finner ni förrådsutrymme och pannrum där elpannan finns.

Det finns ytterligare ett fristående förråd samt en redskapsbod.

Alla bilder

Historia

Fastigheten uppfördes 1849 och sedan dess har flera människors livstider satt sin prägel. Förr var fastigheten uppdelad i två delar som sammanfördes någon gång efter 50-talet. Det finns nedskriven historia om människorna som bott på de två fastigheterna och är daterat bak till 1899.

Vid Lommavägen fanns förr byns affär som Erik Kullenbergs farfar hade upprättat. Det var en daglig samlingspunkt där man kunde beskåda böndernas hästar stå och mumsa ur fodertornistrarna och en och annan sällsynt bil körde förbi. En kvinna vid namn Johanna bodde för på Åttegränd 8 och kallades i byn för Tidnings-Johanna. Hon kom till affären för att hämta sin dagliga tidning, även om hon inte kunde läsa särskilt väl. Men hon var hungrig på kunskap om de dagliga händelserna.

Fastigheten döptes vid tillfälle till Hjärtetorp, men genom en felskrivning av en tjänsteman blev namnet Hjärpetorp. En skylt med namnet hänger ovanför entrédörren.

Förr fanns det ett litet bageri i en del av huset där man bakade spettkaka.

Längs med Åttegränd finns det tre gammaldags gatlampor som gavs som avtackningspresent av nuvarande ägare och bidrar till områdets charmiga karaktär.

Husen på Åttegränd är del av Hjärups äldsta bebyggelse. När huset byggdes hade det bland annat stampat lergolv.

Alla bilder

Hall

Rymlig hall som har bra ytor till klädförvaring och till att välkomna gästerna. Väggarna är tapetserade och golvet är klätt med heltäckningsmatta. Från hallen har ni trappan upp till övre plan.

Elskåpet är nyare och jordfelsbrytare finns.

Alla bilder

Kök

Ett charmigt kök med äldre inredning där luckorna är målade i rosa kulör. Utrustningen består av spis med ugn, fläkt samt kyl/frys. Matplats finns för 4-6 personer. Väggarna är målade ljusa och golvet är klätt med laminat.

Alla bilder

Allrum

Allrummet är beläget i hörnan mellan köket och vardagsrummet. Det har idag använts som allrum men har gott om plats för större matbord om så önskas. Väggarna är tapetserade och golvet är klätt med laminat. Ett litet förrådsutrymme finns mellan allrummet och vardagsrummet.

Alla bilder

Vardagsrum

I vardagsrummet har ni plats för soffgrupp, TV-möbel och bokhyllor för den som önskar. Golvet är klätt med laminat och väggarna är tapetserade.

Alla bilder

Sovrum 1

En del av vardagsrummet går ut i en vinkel och har använts som sovrum. Utrymme finns för säng med sängbord. Här finns tre garderober. Här har man skärmat av sovrumsdelen med ett draperi. Väggarna är klädda med tapeter och golvet är av laminat. I golvet har ni en lucka ner till ett mindre källarutrymme. Här kan man göra sin egen tolkning av vinkällare.

Alla bilder

Övre plan

Upp för den lilla trappan i hallen tar ni er upp till övre plan. Ett fönster i den övre hallen skänker fint ljusflöde. Ni leds vidare till större sovrum/allrum, badrum och sovrum.

Alla bilder

Sovrum 2 / allrum

Till vänster på övre plan finner ni ett större rum som använts som sovrum och passar även utmärkt som allrum. Rummet har en gång i tiden varit uppdelat som två sovrum då det finns två fönster åt olika väderstreck. Golvet är klätt med laminat, väggarna är klädda med träpanel samt gråmålade tapeter. I anslutning till sovrummet finns en klädkammare/förråd.

Alla bilder

Badrum

Badrummet renoverades under sent 60-tal. Golvet är klätt med rödbrun plastmatta och väggarna är klädda med gul väggplast. Utrustningen består av WC, badkar, handfat och spegel.

Alla bilder

Sovrum 3

Till höger finner ni det andra sovrummet. Det är mindre till ytan och har plats för säng, skrivbord och förvaringsmöbel. Väggarna är klädda med tapeter och golvet är klätt med heltäckningsmatta.

Alla bilder

Övrigt

Fiber finns i gatan men är inte påkopplat till denna fastighet. Nuvarande ägare har använt mobilt internet.

Ledningen mellan boningshuset och förråden är utbytt 2018.

Ny elpanna från 2021.

Huset säljs med friskrivningsklausul.

Huset är registrerat med byggår 1909 i fastighetsregistret då det var året som fastighetsregistrering inleddes. Huset är byggt 1849.

Enligt fastighetsregistret är har huset 73 kvm boarea. Golvarean för båda våningsplanen har uppmätts till 107,9 kvm. Golvarea entréplan: 64,5 kvm. Golvarea övre plan: 43,4 kvm. Boarea övre plan: 37,6 kvm.

Då takhöjden på entréplan varierar mellan ca 1,83 m och 2,05m har det inte varit möjligt att göra en areamätning enligt dagens mätregler. För den köpare där arean är av betydelse, uppmanas köparen till att göra en egen uppmätning.

Alla bilder

Område

Hjärup är en tätort i de västra delarna av Staffanstorps kommun och är beläget ca 5 km söder om Lund och ca 10 km norr om Malmö. Genom utgrävningarna i Uppåkra har man fått mycket intressant information om hur man levde för mer än tusen år sedan. I Hjärup står även en vikingatida runsten, Uppåkrastenen.

Det äldsta stödet för ortnamnet Hjärup härrör från 1164 då byn omnämns som Hyathorp.

Det är först sedan början av 1800-talet som Hjärup varit utsatt på någon karta, då med ett femtontal gårdar. Sedan 1960/70-talet har det kontinuerligt skett en utbyggnad i Hjärup med en stor inflyttning som fortfarande pågår. Bebyggelsen består i huvudsak av radhus och villor. Hjärup har fått uppmärksamhet för Jakriborg som byggdes i medeltida stil under 90-talet.

Tåg, buss & cykel

Tåg – Pågatågen både från söder och norra stannar till i Hjärup en gång i halvtimmen. Ni tar er till Lund på ca 5 minuter och kan sedan ta tåget vidare till Eslöv, Höör och Helsingborg. I riktning söderut kan ni ta er till Malmö C på ca 10 minuter och hållplatser som Triangeln, Hyllie och vidare mot Ystad och Simrishamn.

Buss – Regionbussarna (nummer 130) går frekvent genom Hjärup och tar er till Lund på ca 14 minuter och till Malmö, Värnhem på ca 24 minuter.

Cykel - Det finns cykelvägar både mot Malmö, Lund, Staffanstorp och Lomma.
Ungefärliga cykeltider är ca 20 minuter till centrala Lund och ca 35 minuter till centrala Malmö.

Förskolor & skolor

Förskolor: Lapptäcket, Stationsbyn, Uppåkra förskola och Ängslyckan. Hjärups Montessoriförskola, Klockaregårdens förskola, Maria förskola och Trädgårdlundens förskola.

Kommunala skolor: Hjärups skola (F-6), Hjäruplundsskolan (7-9), Uppåkra skola (F-6) och Montessori (F-6)

Närservice

Tempo är beläget på Köpmannavägen och Coop har fått klartecken att bygga en butik. Coops nya butik kommer att bli en central del av det nya handelsområdet i Hjärup. I området öppnar även gym, padelcenter, vårdcentral och drivmedelsstation.

Övrigt

Hjärup har ett aktivt byalag: http://hjarup.nu/nd/index.html

Alla bilder

Försäljningsinformation - Fastighet

ALLMÄN INFORMATION
De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån Lantmäteriet. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av fastigheten.

BUDGIVNING
Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se

LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.

BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.

LAGFART & PANTBREV
Lagfartsavgiften (stämpelskatten) är f n 1,5 % av köpeskillingen samt en avgift på f n 875 kr som betalas av köparen. Köparen står även för kostnaden vad gäller uttagande av nya pantbrev, som för närvarande är 2 % av pantbrevsbeloppet samt en avgift på f n 375 kr per pantbrev.

UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka fastighetens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Jordabalken 4:19. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående. Till sin hjälp kan man exempelvis anlita en godkänd besiktningsman.

MÄTINFORMATION
Information om fastighetens areor hämtas i regel från Lantmäteriet eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad

BANKKONTAKT
Kontakta gärna vår samarbetspartner Handelsbanken Ideon för boendekostnadskalkyl och lånerådgivning.Handelsbanken Ideon hjälper dig/er gärna, ring dem på 046-15 95 90.

ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till
fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen. Önskar du inte bli kontaktad så meddelar du bara det så tar vi bort dig ur våra register.

Alla bilder

Entréplan

Med reservation för avvikelser

Övre plan

Med reservation för avvikelser

Fakta

   
Utgångspris 3 800 000 kr
Adress Åttegränd 8
Kommun Staffanstorp
Typ 1 1/2-plansvilla
Ägandeform Friköpt - Småhus
Rum 4
Golvarea 107.9 Kvm (Enligt uppmätning)
Tomtarea 516 Kvm (Fastighetsregistret)
Fastigheten är registrerad som 73 kvm boarea i fastighetsregistret.
Byggår 1849
Grundläggning Okänt
Stomme Trä
Fasad Puts
Tak Plåt
Plåtarbete Plåt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Vattenburen el
Vatten/Avlopp Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Fönster 2-glas
TV/Internet Fiber finns i gatan men är ej påkopplat till huset
Driftskostnad 51 780 kr/år varav:
El: 41 424 kr
Vatten/Avlopp: 6 312 kr
Renhållning: 4 044 kr
Driftkostnad är kostnad för el (hushållsel och uppvärmning), vatten och renhållning. Detta kommer att variera beroende på val av leverantör och förbrukning. Årsförbrukning el: 19.500 kWh. Fastighetsavgift 2022: 8 874 kr. Försäkring, TV/Internet och fastighetsavgift är ej medräknat i driftkostnaderna.
Beräknat på 1 person(er)
Energiprestanda 295 kWh/kvm/år
Taxeringskod 220
Taxeringsvärde 2 227 000 kr
Summa pantbrev 43 000 kr

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning.