Lund - Östra Torn

Iliongränden 121

Visa på karta

Ljus genomgående lägenhet med balkong i söder.

Luftig 3:a om hela 87 kvm på lummiga Östra Torn. Entréhallen ligger i markplan och resten av lägenheten en våning upp med öppet mellan våningarna ovan hallen. Bostaden erbjuder två väl tilltagna sovrum, ett rymligt badrum, och kök med balkong i solsäkert söderläge. Brf Bonifacius är känd för att vara en lugn och välskött förening. En kort promenad tar dig till nya Brunnshög där matbutiker, restauranger, bageri, lekplatser, parker och gym redan börjat växa fram och inom några år kommer här finnas även bl.a systembolag, vårdcentral, skola och apotek.

I korthet

Utgångspris 2 295 000 kr
Månadsavg. 6 798 kr
Rum 3
Boarea 87.1 Kvm
Våning 2/2
Hiss Nej
Balkong Ja
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1997
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Charlene Shelton

Direkt:
Mobil: 073-718 42 66

Ansvarig mäklare: Charlene Shelton
Kontakta

Visning

Nästa visning hålls om:

3 dagar
Visa alla

Vardagsrum

Välplanerat vardagsrum med ekparkett på golv och vita väggar. Stort fönsterparti med utsikt över innergården och delvis öppen planlösning mot hall och kök. Från vardagsrummet nås Sovrum 1.

Alla bilder

Sovrum 1

Rymligt sovrum med mörk parkett på golv och väggar i vitt med fondvägg i grönt. Här ryms enkelt såväl dubbelsäng som ytterligare möblemang. Förvaring finns i två inbyggda garderober. Fönster i norr med utsikt över innergården.

Alla bilder

Kök

Inbjudande kök med matplats för 4–6 personer och anslutande balkong i söderläge. Ljusgula väggar och turkost klinkergolv som fortsätter in i hallen. Köksinredningen är vit med beslag i trä, bänkskiva i massivt trä med smaragdfärgadkakel ovan. Köket är utrustat med spishäll (2018), ugn (2018), diskmaskin (Bosch 2021) och kyl/frys i rostfritt (Electrolux).

Alla bilder

Balkong

Härlig halvmåneformad balkong i söder med grönskande utsikt och plats för mindre cafébord.

Alla bilder

Sovrum 2

Ljust sovrum med mörk parkett på golv och vita väggar med fondvägg i grått. Här ryms antigen enkelsäng eller mindre dubbelsäng samt ytterligare möblemang.

Alla bilder

Badrum

Rymligt badrum med beige plastmatta på golv och vita väggar med beige bård. Badrummet är utrustat med handfat, spegelskåp med förvaring, tvättmaskin (2020), vägghyllor, badkar, och WC.

Alla bilder

Hall

Entréhall i markplan med turkost klinkergolv och gula väggar. Plats för avhängning samt goda förvaringsmöjligheter med plats för större förvaringsmöbler. Väggen i söder pryds av ett fönster som ger rummet ett trevligt ljus. Entréhallen är öppen upp till andra våningen som nås via den vitmålade trappan.

I den övre hallen finner vi samma turkos klinker och gula väggar. I hallen finns god plats för förvaring i två stora platsbyggda garderober med skjutdörr samt i klädkammaren. Från hallen nås samtliga av bostadens rum.

 

Alla bilder

Förening

Området uppfördes i tre etapper under åren 1995-1997 och består av 43 radhus, 6 flerfamiljshus, ett gemensamhetshus samt garage- och förrådsbyggnader. Radhusen sitter ihop i längor. Det finns elva stycken trehuslängor och två stycken femhuslängor. Flerfamiljshusen är två våningar med tolv lägenheter i varje hus, totalt 72 lägenheter. Föreningen äger själva sin mark, vilket innebär att ekonomin inte kan komma att påverkas av eventuella höjningar av tomträttsavgäld. Man har en kollektiv bostadsrättsförsäkring via Länsförsäkringar.

Föreningen har ekonomisk förvaltning via SBC. Föreningen har en kollektiv bostadsrättsförsäkring via Länsförsäkringar.

AVGIFT OCH EKONOMI

Under perioden 2014-2022 har avgiften varit så gott som oförändrad med en höjning om 1,2%, två sänkningar om 5% och 3% samt en avgiftsfri månad.

Under 2023 har större höjningar med 10% resp. 20% skett - bl. a. på grund av priser på gas och el, den höga inflationen och det höga byggnadsindexet. Man har arbetat aktivt för att stärka ekonomin genom stora amorteringar för att minska framtida behov av avgiftshöjningar, omläggning lån, omprioriteringar av underhåll etc.

I årsskiftet till 2024 höjdes månadsavgiften med 2%.
Däremot har gaskostnaderna varit lägre än befarade, och bränsletillägget är nu 13,12 kr / kvm, ned från tidigare 16,85/kvm. Detta kommer dock att bevakas under året och justeras efter faktisk kostnad.

Flerfamiljshusen:
- I den totala summan som debiteras via månadsavin ingår värme, vatten, avlopp, grundutbud inom kabel-TV och bredband, förråd samt parkering.
- Månadsavin innehåller två delar, avgift och bränsle. Kostnaden för bränsle baseras på bostadsarean och avser uppvärmning. Samma kostnad per kvadratmeter tillämpas för alla lägenheter i flerfamiljshusen, det är alltså inte individuell mätning per lägenhet. Nivån på bränsle anpassas till föreningens aktuella kostnad för gasförbrukning kopplat till flerfamiljshusen.
- Separat avtal med Tele2 (fd. Com Hem) tecknas per lägenhet enligt föreningens gruppavtal.

Radhusen:
- I den totala summan som debiteras via månadsavin ingår vatten/avlopp, grundutbud inom kabel-TV och bredband, förråd samt parkering. Värme ingår inte.
- Varje radhus har en separat gaspanna och man betalar uppvärmningen själv och tecknar ett separat avtal med ett energibolag. Föreningen ansvarar för gaspannan (underhåll, utbyte etc).

Gruppavtal har tecknats med Tele2 (fd. Com Hem). Avtalet innebär att varje hushåll utan kostnad får tillgång till TV Silver Flex + Bredband 250/50 + Telefoni. Mot extrakostnad kan fler kanaler och högre datahastighet erhållas.
Varje lägenhet och radhus har uttag för Tele2. Man tecknar själv sitt avtal med Tele2 och hänvisar till gruppavtalet och då kan man välja grundutbudet kostnadsfritt.

En överlåtelseavgift om 2,5% på prisbasbeloppet (1 433 kr för 2024) debiteras köparen och en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet (573 kr för 2024) debiteras köparen.

GARAGE OCH PARKERING

Det är gratis parkering med giltigt parkeringstillstånd (endast för föreningens medlemmar) på markerade platser i området. Generellt sett får man ha två fordon parkerade per lägenhet eller radhus.

Det finns 56 garageplatser (kallgarage) som kan användas av medlemmar och som kostar 400 kr/mån att hyra. Anmälan till kölista sker via styrelsen.

Laddstolpar: Föreningen har 13 ladd-boxar med totalt 26 laddpunkter installerade för boende att disponera.De är placerade utomhus, jämt fördelade på områdets parkeringsytor. Anslutning via Eways för boende på området. (https://www.eways.se/)

KOMMANDE UNDERHÅLL/RENOVERINGAR

Föreningen följer en underhållsplan som uppdateras vart år.
Planerat underhåll:
- Byte av ackumulatortankar i flerfamiljshusen
- Tvätt av fasader/takpannor, målningsarbeten generellt
-Byte av takfönster

Radhusens ytter- och förrådsdörrar byttes redan innan 2023, 2021 resp. 2022. Dock bytte vi bara de som var i behov av byte. Återstår ett fåtal bara. Glastaken ovanför radhusentréerna byttes också 2022. Takfönstren är dock inte utbytta än.

UTFÖRDA RENOVERINGAR/UNDERHÅLL

2005-2007
- Föreningens husfasader putsades om samt tilläggsisolerades.
- Byte av radhusens gasvärmepannor och fläktaggregat.
- Byte av förrådsdörrar

2008
- Utvändig målning av radhusens ytterdörrar.
- Nya plank uppfördes mellan radhusen.

2009
- Utvändig målning av samtliga fönster

2012
- Målning av kupor och takplåt på radhusen

2014
- Fasader och tak behandlades med algmedel

2015
- Byte av en gasvärmepanna i ett av flerfamiljshusen

2016
- Garage- och förrådsbyggnaderna har tvättats och målats
- Byte av en gasvärmepanna i ett av flerfamiljshusen
- Uppfräschning av lekplatser samt bänkar och bord.
- Infotavlor och skyltar har förnyats

2017
- Periodiskt underhåll av radhus och lusthuset bestående av bland annat utvändig målning av dörrar, fönster, vindskivor och övriga trädetaljer samt tvätt av tak och fasader.

2018
- Periodiskt underhåll av flerfamiljshusen bestående av bland annat utvändig målning av dörrar, fönster, vindskivor, övriga trädetaljer, entrepartier, skärmtaken, och balkongräcken samt tvätt av tak och fasader.
- Byte av tre gasvärmepannor i flerfamiljshusen.

2019
- Översyn av utomhusbelysning
- Byte av en gasvärmepanna i flerfamiljshusen. Innebär att alla gasvärmepannorna är utbytta i flerfamiljshusen

2020
- Byte av värmepannor i radhusen

2021
- Invändig målning entréer till flerfamiljshusen
- Målning huvar för ventilation och skorstenar
- Spolning avloppsstammar

2022

-Laddstationer för bilar
-Byte av de av radhusens ytter- och förrådsdörrar som var i behov av detta 2021 resp. 2022, ett fåtal återstår.
-Glastaken ovanför radhusentréerna bytta

GEMENSAMMA UTRYMMEN

- Fyra cykelförråd jämnt fördelade på området.
- En gemensamhetslokal som kallas lusthuset och som innehåller en festlokal för cirka 40 personer samt bastu.

ÖVRIGT

Föreningen vill göra tillsyn av bostaden tillsammans med köpare och säljare.
Juridisk person accepteras inte som köpare.
Delat ägande: Generellt anses att den som förvärvat en andel i föreningen också ska bo där, styrelsen kan pröva frågan men garanterar ej att undantag kan göras.

Läs gärna mer i den senaste årsredovisningen och på föreningens mycket informativa hemsida: http://bonifacius.bostadsratterna.se/

Alla bilder

Område

Östra Torn är ett området i nordöstra Lund som präglas av sin grönska och sina sociala och bilfria bostadsområden. Här finns en trivsam blandning av radhus, villor och flerfamiljshus. Området avgränsas i väst av E22:an och i söder av Hardebergaspåret. Från områdets norra gräns sträcker sig Lunds nya stadsdel Brunnshög och i öster möts man av åkrar så långt ögat når.

Här finns bl.a. hästhagar och fårhagar, två stall, 4H gård, beachvolley-plan, tennisbanor, stora grönområden, hundrastgårdar, utegym, och skridskodammar.

I området ligger ett stort antal uppskattade förskolor och skolor, både kommunala och privata med montessoriinriktning. Strax utanför området ligger Lunds Waldorfskola och Waldorfförskolan i Hardeberga; till skolan går skolbuss från Östra Torn.

Det finns även väldigt goda kommunikationsmöjligheter i området. Med bil tar man sig snabbt ut på E22:an och det finns ett stort antal busslinjer som stannar inom området (6, 7, 166, 169, SE1). Spårvägen skapar områdets norra gräns och även denna tar en snabbt in till stan via Kunskapsstråket. Med cykel når man stan på ca 10-minuter och via Hardebergaspåret kan man även tryggt cykla hela vägen till Södra Sandby.

Det finns två matbutiker i området, Lilla Coop på Flöjtvägen och ICA Tornet på Uardavägen. Även ICA Tuna finns i närheten och inom kort kommer även Hemköp och en större ICA på Brunnshög.

På intilliggande Brunnshög växer även otroligt mycket övrig service snart fram, bl.a. apotek, vårdcentral, systembolag, gym, restauranger och caféer. Nära anläggs även två stora parker.

Alla bilder

Entréplan

Med reservation för avvikelser

Övre plan

Med reservation för avvikelser

Fakta

   
Utgångspris 2 295 000 kr
Månadsavg. 6 798 kr
Ingår i avgift I avgiften ingår kallvatten, kabel-TV, internet och p-plats. Ett obligatoriskt bränsletillägg om f.n. 1 143 kr tillkommer.
Adress Iliongränden 121
Kommun Lund
Område Östra Torn
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 3
Boarea 87.1 Kvm (Föreningens information)
Våning 2/2
Hiss Nej
Balkong Ja
Byggår 1997
Förening Brf Bonifacius
Bostadsrättens nettoskuldsättning 421 373 kr
Kommentar nettoskuldsättning Bostadsrättens nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens lån som indirekt belastar bostadsrätten. Den baseras på föreningens räntebärande skulder minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Underlag för beräkningen kommer från den senast tillgängliga årsredovisningen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.
Andel i föreningen 0.82828
Pantsatt Ja
Förråd Ja, i byggnadens gavel.
Byggnadssätt
Ventilation FTX (Mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning)
Uppvärmning Gas
TV/Internet Tele 2: (Kabel-TV "Medium 8 favoriter" och "Bredband Medium".
Driftskostnad 24 048 kr/år varav:
Värme: 13 716 kr
El: 8 532 kr
Försäkring: 1 800 kr
Driftskostnaden avser säljarens kostnader för värme (bränsletillägg), el och försäkring. Summan kommer att variera beroende på köparens förbrukning och val av leverantör.
Beräknat på 5 person(er)
Energiprestanda 153 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning