Malmö - Slussen

Slussgatan 14U11

Visa på karta

Sekelskifte - Smakfullt renoverad - Hörnlägenhet

Välkommen till en ljus, smakfullt renoverad sekelskifteslägenhet, belägen högt upp i det välkända och omtyckta SJ-huset, ritat av den välkända arkitekten Folke Zettervall. Mycket välplanerad lägenhet med många tilltalande egenskaper såsom Rymligt vardagsrum, imponerande takhöjd på ca 3 meter, vackra Art Nouveau fönster med s.k. kulturglas, breda fönsterbänkar, charmigt brädgolv och lampstuckatur. Helkaklat badrum, mycket goda förvaringsmöjligheter tack vare den lyxiga walk in closet:en. Hörnlägenhet med fönster i två väderstreck. Funktionellt och modernt arbetskök. Föreningen har en fantastisk parkliknade gård som är känd för sin skönhet. Det finns 2 tillhörande förråd vilka är väl tilltagna. I stort sätt alla fönster vetter mot den lugna innergården Avgiften är låg och då ingår kabel-tv och bredband. Föreningens ekonomi är god och både vatten och avloppsstammar har renoverats. Välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 2 295 000 kr
Månadsavg. 3 408 kr
Rum 2
Boarea 60.8 Kvm
Våning 3
Hiss Nej
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1907
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Vardagsrum

Den stora ytan i lägenheten utgörs av vardagsrummet som även öppnar upp möjligheter till matplats. Eleganta detaljer i form av takstuckaturer, vitpigmenterat brädgolv, höga fotlister och framtagen tegelmur. Förberett för den som vill sätta in en kakelugn eller dylikt. Detta rum bjuder på fönster med Jugendstil, kulturglas och breda fönsterkarmar med utsikt mot den lummiga innergården.

Alla bilder

Kök

Nyare parallell-kök från 2016, IKEA-stommar. Kyl från SMEG (2016) som ger en härlig färgklick. Väggarna går i vitt med en yta målat i nytänkande griffelfärg som ger möjlighet för kreativitet. Delvis takstuckaturer, högt fönster med spröjs och framtaget tegel.

Alla bilder

Sovrum

Sovrum i moderna toner med vitpigmenterat brädgolv och högt i tak. Tak- och liststuckaturer, samt tegel som framtagits och ger rummet en modern men historisk känsla. Fina fönster i Jugendstil med kulturglas och breda fönsterkarmar. Mörkläggningsgardiner ingår.

Alla bilder

Hall

Välkomnande hall med högt i tak och vitpigmenterat brädgolv. Här finns detaljer i form av höga fotlister, spegeldörr samt infällda spotlights med dimmer. Plats för att hänga ytterkläder.

Alla bilder

Badrum

Rymligt L-format badrum. Helkaklat med spotlights i taket. Här finns WC, vask och underskåp, spegel med belysning, duschhörna samt handdukstork. För ytterligare förvaring ingår fristående badrumsskåp och hyllor ovan WC i köpet.

Alla bilder

Klädkammare

Stor och rymlig klädkammare med en hyllanordning längs väggarna vilka även är praktiska på höjden. Brädgolv samt detaljer från en tidigare placerad kakelugn. Detta utrymme ger plats åt det mesta som behövs stuvas undan för att få resten av hemmet att bli ledigt och pryllöst.

Alla bilder

Förening

Brf Gustav har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Fastigheten byggdes 1906-1907 för järnvägens anställda. Fastigheten förblev i SJ´s ägo fram till 1939 då den övergick till bostadsrättsföreningen som bildades detta år. Inom föreningen finns 91 bostadsrätter. Från och med januari 2015 förvaltar Bredablick. En överlåtelseavgift om 1 183 kr samt en eventuell pantsättningsavgift om 473 kr/pant debiteras köparen. Föreningen är en äkta förening. Tomten är friköpt.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
2014 Kontrollerades gasledningarna samt underhåll av ytterdörrar.

2017 relining av avloppstammar.

2018 renoverades föreningens fönster.

2020: Uppfräshning av trapphus.

2021 planeras byte till säkerhetsdörrar.

AVGIFTEN
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv där Bredbandsbolaget är leverantör och bredband 100 Mbit/s via Ownit. Avgiften planeras att höjas med 3 % vid årsskiftet 2020/21.

GEMENSAMMA UTRYMMEN
Det finns hobbyrum och verkstad att utnyttja utan kostnad samt festlokal som går att hyra. I källaren finns tre tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp alternativt torkrum. På gården finns cykelparkering. Två gånger om året har föreningen “Gårdsdag” då medlemmarna hjälps då åt med underhåll, trädgårdsarbete och städning av bland annat tvättstugor. Gemensam fika eller mat gör dessa dagar ännu trevligare.

PARKERING
Föreningen har inga egna parkering/garage platser men boendeparkering kan erhållas om man är folkbokförd inom stadsdelen. Ansökan görs hos gatukontoret. Det finns även ett garage bredvid föreningen.

ÖVRIGT
Till varje lägenhet hör ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Välkommen att besöka föreningens hemsida för mer information: www.brfgustav.se

Alla bilder

Gård

Föreningen har en omtalad och mycket omtyckt park/gård som flankeras av huset, gjutjärnsstängsel, buskar och träd. Denna fridfulla oas har allt man kan önska sig; skugga bland träden, stora gräsmattor för olika aktiviteter, grillplatser, sittplatser, frestande fruktträd och bärbuskar, örtträdgård och lekplats för de små. Gården har nyligen uppgraderas där man b.la. bytt asfalten mot vacker och tidlös gatsten(granit) Man har även anlagt vackra gångar och tidstypiska Narnia-gatulampor. 

Alla bilder

Område

Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senaste åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Högskolan och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där nya restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas bland vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Plaza (f.d. Entré). Inom kort finns det även planer på att återuppta Östervärns tågstation vilket kommer ge utökade pendlingsmöjligheter via tåg till Centralen, Triangeln, Lund och Köpenhamn.

För mer info gällande Östervärns tågstation se:

- http://malmo.se/Stadsplanering--trafik/Stadsplanering--visioner/Framtidens-kollektivtrafik/Malmoringen.html

- http://www.svedab.se/wp-content/uploads/UtstallningSamrad131007.pdf

Alla bilder

Historia

SJ-huset, Gustav, byggdes 1906-1907. Byggherre var Statens Järnvägars Änke- och Pupillskassa och arkitekten Folke Zettervall ritade vanligtvis för den övre borgarklassen, vilket har påverkat husets höga standard. Fastigheten förblev i SJ:s ägo fram till 1939.

Huset är U-format och har en stor gård med stora gräsytor, träd och buskar. När huset byggdes var detta en ovanlig parkliknande lösning, på den tiden hade man små innergårdar dit solen oftast inte nådde.

År 1898 blev arkitekten Folke Zettervall Statens Järnvägars chefsarkitekt och var det fram till 1931. Under sina år hos SJ hann Zettervall rita cirka 260 stationshus som uppfördes över hela landet. Han gjorde även ritningar till andra typer av byggnader såsom banvaktsstugor, godsmagasin, ställverk och personalbostäder. Han gjorde också ritningar till byggnader utan järnvägsanknytning, till exempel tingshus, hotell och bostadshus.

Byggnaden på fastigheten har mycket stora kulturhistoriska värden. Byggnaden är också arkitekturhistoriskt värdefull då den är omsorgsfullt utformad i en jugendstil med regional prägel - s.k. Malmö-jugend. Det kulturhistoriska värdet förstärks av att byggnaden är mycket välbevarad. Bland annat är de karaktäristiska och spröjsade jugendfönsterna ursprungliga. Originalfönsterna har kvaliteter och värden som aldrig kan ersättas med nytill­verkade fönster. Fönsterutformningen har stor betydelse för en byggnads uttryck och karaktär, och det är många faktorer som samverkar för att skapa fönstrets speciella egenskaper och kvaliteter.

 

Alla bilder

planlösningar bottenvåning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 2 295 000 kr
Månadsavg. 3 408 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten, Kabel-TV, Internet och Bostadsrättstillägg
Adress Slussgatan 14U11
Kommun Malmö
Område Slussen
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 60.8 Kvm (Uppmätning enligt SS 21054:2020)
Föreningen har låtit mäta lägenheterna i föreningen. Denna lägenhet är uppmät till 60.75 enligt gällande mätregler(se dokument som ligger bifogat på Hemnet). Enligt föreningens ursprungliga anteckningar så är lägenheten 53 kvm.
Våning 3
Hiss Nej
Byggår 1907
Förening Brf Gustav
Pantsatt Ja
Förråd Två stora förråd. Ett i källaren, ett på vinden
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster Art Nouveau fönster, renoverade 2018
TV/Internet Kabel-tv där Bredbandsbolaget är leverantör och bredband 100 Mbit/s via Ownit
Energiprestanda 142 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning.