Lund - Hässleberga

Hässleberga 461

Visa på karta

Unikt boende - karaktär - stora ytor

Denna fantastiska u-gård har anor från slutet av 1800-talet och har mycket man kan önska sig. Vad sägs om ett boningshus om ca 300m², renoverat med omsorg år 2000 där slutresultatet vittnar om ett modernt boende med inslag av äldre charm och en stor dos karaktär. Stallbyggnad med möjlighet att ha hästar eller annan verksamhet. Det finns gott om mark att använda till hagar, hela 4,4 hektar. Det finns dessutom en loge, paviljong och växthus. Gården är belägen i Hässleberga ganska exakt mellan Klågerup och Genarp i underbar lantlig miljö. Inflyttningsdag diskuteras. Välkomna!

I korthet

Utgångspris 8 250 000 kr
Rum 6
Boarea 313 Kvm
Tomtarea 44892 Kvm
Typ Hästgård
Ägandeform Friköpt - Gård
Byggår 1871 + 1882
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Anna Kajrup

Håkan Persfell
Bitr. mäklare

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Välkommen

Välkommen till denna vackra gård med härliga lantliga vyer. Ett paradis för familjen som värdesätter det lugna läget, som behöver utrymme för sina drömprojekt om det så må vara tvåbenta, fyrbenta eller något annat inblandat.

Det rejäla boningshuset, målat i ockraröd nyans, stallet och logen samt paviljongen och växthuset har alla en unik rustik charm.  På fastigheten finns en mindre damm.

Se film på: https://youtu.be/eK0A1DECKJw

(kopiera och klistra in i webläsaren)

 

 

Alla bilder

Boningshus

Ur samlingsverket "Svenska gods och gårdar", i den skånska delen utgiven 1944 hittar vi information om gården.
Där står att halva mangårdsbyggnaden uppfördes 1871 och andra halvan 1882 och att gården då hade varit i samma släkts ägo sedan 243 år tillbaka. De nuvarande ägarna har bott i huset sedan 2006.

Tidigare ägare köpte gården år 2000 och då genomgick boningshuset en omfattande renovering där princip allt in och utvändigt byttes. Man valde att spara många äldre detaljer som idag ger huset en underbar karaktär.

En gång av sten leder fram till verandan vid entrén. Verandan har ägarna stor glädje av då den skyddar entrén mot regn och blåst samt att det är en praktiskt plats att hänga smutsiga ytterkläder. Sen får vi inte glömma hundarna som stortrivs här året om.

Alla bilder

Uteplats - baksida

Här har man verkligen en stor och härlig uteplats med gott om plats för både sittgrupp, solstolar och grill.

Uteplatsen är stenbelagd och omgärdad av en mur på kortsidorna samt en trappa på långsidan som leder ner till trädgården. Det upphöjda läget ger en fin utsikt ut över åkrarna.

Alla bilder

Stall

Stallbyggnaden daterar tillbaka till början av 1900 talet och stod klar 1909. Under år 2000 renoverades hela taket med nya takstolar, nytt brädtak och plåt på yttersidan. Invändigt putsades alla väggar.

Här inne finns det verkligen möjligheter! Idag använder ägarna utrymmet till förvaring men det finns gott om plats att bygga hästboxar eller ha annan hobbyverksamhet. Ytan är ca 250m².

Stallet är uppmurat med gråsten och tegel. Golvet är delvis gjutet och delvis ligger byasten. Viss nivåskillnad förekommer.

Ett rum är isolerat och uppvärmt och kan med fördel användas som sadelkammare. Här finns vask, rum med toalett och handfat (vatten ej inkopplat). Vidare in finns aggregatrummet där jordvärmepannan, vattenpump och hydrofor samt elcentral finns.

Alla bilder

Loge

Den här byggnaden byggdes troligen under 1890 talet (uppgift från Gods & Gårdar) och har använts som loge.
Fasaden in mot innergården och gaveln mot boningshuset är av korsvirkes samt en bit träfasad medans andra långsidan och gaveln är av gråsten med vitmålad fog emellan. Tak av eternit.

Invändigt finns en öppen yta med öppet upp till nock och jordgolv. Andra delen har loft. Närmast boningshuset finns en öppning som används som carport och här ligger kullersten.

Alla bilder

Växthus

Växthuset om ca 25m² har plats för både sittgrupp och odling. Det står på en låg mur vilket ger ett gediget och ombonat intryck och samtidigt får man in fint ljus till sina odlingar.

Man stiger in genom en välkomnade dubbeldörr, på golvet ligger byasten och i taket finns öppningsbara fönster.

Det är en underbar plats att njuta av vårens första varma dagar samt även höstens sista soldagar!

 

Alla bilder

Utsikt

Njut av fin utsikt från växthus och uteplats!

Alla bilder

Trädgård

På baksidan av huset öppnar en stor gräsmatta upp sig. Här finns plats för spring och lek!

Alla bilder

Innergården

En stor stenbelagd yta med ett flertal rabatter där perenner i form av bl.a rosor, buxbom, daggkåpa, och olika prydnadsgräs trivs.

Innergården, trädgården och kullen är inhägnad så här går det bra att släppa ut barn och hundar.

Alla bilder

Paviljong

Paviljongen på innergården om ca 45m² är en fantastisk plats att samla vänner och släkt. Här kan man njuta av utsikten mot innergården och åkrar runt omkring.

Väggarna och muren bakom kommer från ett gammalt svinstall som uppfördes här under slutet av 1800-talet. På taket ligger det papp och golvet har brädgolv.

Alla bilder

Hagar

I dag finns inga färdiga hagar men det finns gott om mark att hägna in.

Totala arealen är 44.892m². Den gula markeringen på bilden ger en ungefärlig tomtgräns.

Alla bilder

Entré

Vi stiger in genom dubbeldörren och möts av en rymlig hall. Direkt får man en försmak på vad som väntar i huset - moderna lösningar som möter äldre charm. Ett trappsteg upp till höger har man plats att hänga ytterkläder och här finns även ingång till en klädkammare.

Trappan är ett smycke i sig, en så kallad tvåbalkstrappa där vagnsstyckena är av stål och trappstegen av ek. En snygg design som ger ett sobert och minimalistisk intryck.

Direkt vid entrén ligger ett vackert klinkergolv med vit och creme-färgad botten och marockanskt mönster i jordnära färgtoner. Ett levande golv med varm känsla. Vidare in mot köket ligger större klinkerplattor i beige ton. Vitputsad vägg där en del är korsvirkes.

Alla bilder

Karaktär

Huset är fyllt av charmiga detaljer som förra ägarna var noga skulle bevaras och framhävas efter renoveringen.

Detaljer som synliga takbjälkar, balkar, äldre dörrar, dörrhandtag, tegelväggar, charmiga fönster - ja listan kan göras lång!

Alla bilder

Vardagsrum

Det här rummet är helt fantastiskt! Benämningen öppet upp till nock har fått en helt ny dimension! Njut av takhöjden och rymden som finns!

Den vackra tegelväggen mot gaveln med flera fönster ger fint ljusinsläpp och kakelugnen tronar mitt i rummet!

Man blir helt mållös... Det vackra innertaket är det gamla golvet som tidigare låg i huset och som de förra ägarna lyckligtvis behöll och smart nog satte i taket i stället! Taket harmoniserar fint med alla takbjälkar!

Rummet är så stort att vi inte ens brytt oss om att mäta det. Du får med lätthet plats med en stor soffgrupp, stort matbord och även fåtöljer och bokhyllor.

Det stora skjutbara fönsterpartiet leder ut till uteplatsen.
På golvet ligger ekparkett.

Alla bilder

Kakelugn

Vacker och stilren vit kakelugn! Ger härlig värme under de kallare månaderna.

Alla bilder

Matplats

I vardagsrummet finns en stor yta där matbordet får plats. Man sitter med lätthet 12-14 personer så som bordet står på bilden. De teglade väggarna på båda gavlarna är en fin kontrast mot de övrigt vitputsade långsidorna.

Alla bilder

Kök

Här är köket för alla som gillar att laga mat. Stora öppna ytor med bra plats att förbereda maten och vitvaror av högsta klass. (Alla utbytta från 2015)

Köksinredning från HTH, luckor av körsbär och bänkskiva i grå/svart granit samt en massiv huggkubb i ek.


Vitvaror: Diskmaskin Miele, Induktionshäll, 80cm bred- Bosch med hängande fläktkåpa Thermex, Ugn och micro - Gaggenau samt Side-by side kyl/frys med vatten och ismaskin - Samsung. Avfallskvarn i vasken.

Alla bilder

Arbetsdel

I en del av köket finns en hörna med skåp och bänkskiva där kaffemaskinen står redo. Här är även plats för datorn, kokböcker och andra bra ha saker. 

Alla bilder

Tvättrum

I en annan del av köket, mitt över arbetshörnan finns plats för tvättmaskin och torktumlare (Miele-2019) samt yta att hänga tvätt. Det finns även en vask och ett städskåp. Rustikt kakel i blå och grön ton.

Alla bilder

Master bedroom

Det här är ett rejält sovrum där man har gott om plats för dubbelsäng. På båda sidorna står garderober.
På golvet ligget askparkett och väggarna är vitmålade.

 

Alla bilder

Badrum

Med ingång från Master bedroom når man detta härliga badrum. Här ligger rustikt kakel i blå ton på golvet och viss del av väggen är klädd med kakel i samma nyans samt vita plattor och resten av väggen har putsade vitmålade väggar. Detta ger en skön medelhavskänsla.

Härlig rymd som gör morgonbestyren till en ren fröjd. Dubbelhandfat med ett lantligt skåp under och fina speglar med antik känsla ovanför. Smart kaklad hylla ovanför handfatet ger plats åt diverse toalettartiklar. Lägg märke till det lilla stallfönstret en bit upp på väggen!

Fristående badkar på tassar och stor dusch med glasblock och glasdörr. Toaletten står för sig själv i en hörna. Tre fönster som släpper in fint ljus. Handdukstork-el.

Alla bilder

Sovrum 2

Det här sovrummet ligger mellan köket och vardagsrummet och har vitputsade väggar med en vägg i ockragul. Parkett på golvet och synliga takbjälkar.

Alla bilder

Sovrum 3

Det här sovrummet har ingång från hallen och har parkett samt vitputsade väggar.

Alla bilder

Badrum 2

Badrum nummer två ligger i gången mellan köket och vardagsrummet. Här ligger klinker i sandbeige nyans och vit kakel. Dusch, handfat och toalett. Fönster. (Spegel tar säljaren med sig.)

Alla bilder

Allrum

Ovanvåningen bjuder på ett stort luftigt allrum med öppet ner mot vardagsrummet och öppet upp i nock med synliga takbjälkar och spotlights.

Vackert smidesstaket gränsar av mot vardagsrummet. Det finns två takfönster och en klädkammare.

Alla bilder

Sovrum - Övre plan

Stort sovrum där den vackra tegelväggen kommer i blickfånget direkt när man öppnar dörren. På golvet ligger parkett och övriga väggar är vitmålade samt en fondvägg i blå ton. Synliga takbjälkar.

Alla bilder

Mäklaren informerar

 Information om det enskilda vattnet och avloppet på fastigheten:

- Fastigheten har del i Gemensamhetsanläggning LUND HÄSSLEBERGA GA:3 tillsammans med grannfastigheten Lund Hässleberga 2:16. Fastigheten har 8/11 andelar och grannen 3/11 andelar.
Gemensamhetsanläggningen avser avloppssystem, vattensystem, elsystem och värmepump.
Detta innebär att i aggregatrummet i stallet finns:
1. Elsystem. (35A) Säljande fastighet är huvudfastighet och står för abonnemanget. Huvudsäkringar sitter här och sedan har varje fastighet varsin undercentral. Kostnad för el delas säljande fastighet 7/10 och grannfastighet 3/10.
2. Jordvärmepump IVT från 2019, med ca 1000m slang, som försörjer båda fastigheterna med varmvatten och vattenburen golvvärme. Kostnad för underhåll fördelas 8/11 och 3/11 mellan fastigheterna.
3. Grannens spillvatten går till den gemensamma tre-kammarbrunn med filterbädd som ligger på denna fastigheten. Kostnader för renovering delas med grannen via andelarna 8/11 och 3/11.

- På fastigheten finns en brunn för vatten, en 74m djup borra som delas med grannen och tre andra fastigheter.
Det är en sk. artesisk brunn, pump behövs ej då brunnen har självtryck på 2 kilo.

Fastigheten belastas av servitut:

1. Avtalsservitut: last, ändamål borra, bildades 2007-01-23
2. Avtalsservitut, last, ändamål infiltrationsbädd, bildades 2007-01-23
3. Avtalsservitut, last, ändamål vattenledning, bildades 2001-12-05
4. Officialservitut last, ändamål rätt att koppla på befintlig vattenledning, (samförlagd i kulvert med el) bildades 2004-12-22
5. Officialservitut last, ändamål rätt att koppla på befintlig elledning, (samförlagd i kulvert med vattenledning) bildades 2004-12-22
6. Officialservitut last, ändamål rätt att använda väg om 4 m för utfart, bildades 2004-12-22
7. Officialservitut last, ändamål rätt att koppla på befintlig avloppsledning, bildades 2004-12-22

Övrigt:
- Extra frys och vinkyl som står i stallet tar säljaren med sig
- Centraldammsugare finns. Säljaren har aldrig använt den.


- Byggnadsbeskrivning: BEBYGGD LANTBRUKSENHET. (120)
Byggnad, värde: 2 512 000 kr
Mark, värde: 1 397 000 kr
Åkermark, värde: 708 000 kr
Betesmark, värde: 80 000 kr
Summavärde: 3 909 000 kr

Taxeringsår: 2017
Värdeår: 1929

Ekonomibyggnadskategori:
(11) Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980 ekonomibyggnader (60)

Alla bilder

Omgivningar

Området runt omkring är unikt med sin vackra omväxlande natur med både skog och slättlandskap och erbjuder fantastiska möjligheter för familjen som uppskattar naturliv.  Strax söder om Genarp, några kilometer härifrån finns naturreservatet Risen som ligger vid Romeleåsens fot. Här bjuds på härlig naturupplevelse året om. Promenera längs markerade leder och upptäck fäladsmarker och blöta kärr, ek- och bokskog, vackra blommor, skönsjungande fåglar och kväkande grodor. Utmed lederna finns grill- och rastplatser. I området finns även ett flertal cykelslingor att välja mellan.

I Häckeberga naturvårdsområde finns våtmarker, betesmarker och bedårande gamla bokskogar. En promenad här och man ser ofta dovhjort men den lite skyggare kronhjorten ska man ha tur för att se. Toppeladugård slott och Häckeberga slott erbjuder fina promenadstråk. På vintern hittar man fina pulkabackar i området och när Häckeberga sjön fryser så vallfärdar folk hit och åker skridsko.

Få trakter är så lämpliga att bo i om man gillar hästsport. Här finns många härliga ridstigar.

Mycket annat föreningsliv finns också i Genarp för familjen som uppskattar det. Fotboll och tennis samt elbelyst motionsslinga. Ett populärt friluftsbad är också öppet under sommartid. För den golfintresserade finns Naturligtvis Golf & Country Club (fd. Assartorp golfklubb) 3km bort.

I Genarp finns matbutik, pizzeria, bibliotek, skola F-9 och förskola.
Busshållsplats nås efter ca 4km. Buss 172 mellan Genarp och Malmö via Staffanstorp. Och från Klågerup 5km bort går bussar mot, Svedala, Malmö och Lund. Se på Skånetrafikens reseplanerare på nätet för att få fram detaljerad tidtabell.
Barnen åker skolbuss till skolan i Genarp.

Alla bilder

Planlösning entré

Med reservation för avvikelser

Planlösning ovanvåning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 8 250 000 kr
Adress Hässleberga 461
Kommun Lund
Område Hässleberga
Typ Hästgård
Ägandeform Friköpt - Gård
Rum 6
Boarea 313 Kvm (Fastighetsregistret)
Tomtarea 44892 Kvm (Fastighetsregistret)
Byggår 1871 + 1882
Byggnadssätt
Grundläggning Krypgrund
Stomme Sten
Fasad Puts
Tak Plåt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Jordvärmepanna, (IVT 2019) vattenburen golvvärme på entréplan och sovrummet på ovanvåningen har vattenburen fläktkonvektor. Elradiatorer som komplement i vardagsrum.
Vatten/Avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.
Fönster 3-glas
TV/Internet TV och Bredband via ADSL samt TV antenn och boxer. Det finns två telefonledningar in i huset. (Fiber finns i området. IP-Only har grävt in kabel men anslutning dröjer. Datum ej klart, anmält hösten 2016. Kostnad för fiberanslutning 19.900kr betalas av köparen.)
Driftskostnad 49 200 kr/år varav:
Värme: 43 200 kr
Vatten/Avlopp: 2 300 kr
Sotning: 800 kr
Renhållning: 2 900 kr
Total elförbrukning 2019: 28.500kWh. Total driftskostnad: 49200kr för 2019. I driftskostnaden ingår uppvärmning, hushållsel, kostnad tömning egen brunn, renhållning och sotning. Kostnad för fastighetsavgift (8349kr/år) och försäkring tillkommer.
Beräknat på 2 person(er)
Taxeringskod 120
Taxeringsvärde 3 909 000 kr
Summa pantbrev 3 100 000 kr
Servitut/GA Avtalsservitut
Avtalsservitut
Avtalsservitut
Gemensamhetsanläggning LUND HÄSSLEBERGA GA:3
Avtalsservitut
Officialservitut väg
Officialservitut avlopp
Officialservitut vattenledning
Officialservitut elledning
Avtalsservitut
Avtalsservitut

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning.