Malmö - Värnhem - Rörsjöstaden

Ehrensvärdsgatan 5

Visa på karta

Perfekt studentbostad - Övernattningsbostad - Cityläge med utmärkt pendlarläge

Välkommen till en ljus bostad där varje kvadrat utnyttjas maximalt. På 13m² har man fått in allt man behöver! Här bor man mycket centralt med kommunikationer runt hörnet. Anrik fastighet av byggmästaren och formgivaren Eric Sigfrid Persson. Här bor man i ett billigt boende precis intill den grönskande Rörsjöparken och Kungsallén. Kort gångavstånd till Värnhem, Lilla torg, Drottningtorget och Centralen.

I korthet

Utgångspris 598 000 kr
Månadsavg. 1 223 kr
Rum 1
Boarea 13 Kvm
Våning 1
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1935
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Andreas Bülow

Direkt:
Mobil: 070-830 13 05

Ansvarig mäklare: Andreas Bülow
Kontakta

Visning

Ring 070 145 88 48 för visning! Visa alla

Budgivning pågår

Högsta bud: 600 000 kr – Visa budhistorik

Rummet

Stig in i ett mycket ljust rum med fönster mot den lugna gården. Ekparkett på golvet och väggarna är vita. Sängen har sin givna plats vid fönstret. Smarta förvaringslösningar och mat/arbetsplats vid väggen. Kyl i ena änden mot Hall / pentryt. Tidstypiska detaljer i form av handtag och beslag på fönstren. Perfekt för den som jobbpendlar eller som studentbostad/förstaboende.

Alla bilder

Hall / Pentry

Fint och ljust pentry med vita luckor och stommar samt arbetsyta som specialanpassats. Rummet är också bostadens entré. Här är återigen ett funktionellt sätt att använda ytor på fler sätt.

Alla bilder

Badrum

Ljust badrum med vitt kakel och mörkgrått klinker. Duschhörna, toalett och handfat. 

Alla bilder

Förening

Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Brf Malmgården består av 281 lägenheter samt 11 lokaler som hyrs ut. Ett 30-tal lägenheter innehas fortfarande med hyresrätt. Föreningen bildades 2007 samma år som de förvärvade fastigheten. Fastigheten byggdes 1935. Tomten är friköpt. BoNea sköter den ekonomiska förvaltningen. En överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr/pant debiteras köparen.

AVGIFT
Avgiften förändrades senast 2020-01-01 då den sänktes med 5%. Inga andra avgiftsförändringar planeras i nuläget (juli 2020).

TV & INTERNET
Bredband via Bredbandsbolaget 165kr/månad.
Kabel-TV via Com Hem, basutbudet ingår i avgiften.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
Renoverat sedan tidigare är bl a:
2002 trappuppgångar
2004-2006 de flesta hissarna renoverades
2010 en tvättstuga renoverades och byte av elstammar och el inne i lägenheterna påbörjades, vilket avslutades 2012.
2012 byttes tappvattenstammar i kök och badrum samt relinades två avloppsstammar på Döbelnsgatan 6 och Drottningatan 6B?.
2013 byttes garageporten.
2014 genomfördes mindre fasadarbeten; fönstren i byggmästarevåningen byttes ut, ny isolering sattes in, samt takavvattning och takpapp?.
2015-2017 renoverades hissarna.
2016 drogs fiber in.
2017 renoverades lokalen, gamla Malmbaren, likt originalutförande?.
2018 restaurerades fasaden till ursprunglig färgsättning i samråd med antikvarie. Mot gatan monterades nya fönster (identiska med originalen), nya balkonger och balkongfronter i handbockad kopparplåt uppfördes, nya källarfönstergaller lika original sattes in samt restaurerades takskulpturen och förgylldes med 23.8 karat guld.
2019 skyltades hörnbutiken om likt original, nya stålportar till entréer på Kungsgatan 27A och 29 samt Drottninggatan 6A installerades samt passagesystemet byttes ut. I samband med detta infördes även elektronisk bokning av tvättstuga som nu kan bokas via app.

Planerade renoveringar:
Föreningen har en underhållsplan och flerårsbudget som de följer.
Efter fasadrenoveringen planeras reling av avloppsstammarna och injustering av värmesystem är nästkommande planeringar.

PARKERING
Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 platser. Kösystem tillämpas, för närvarande (juli 2020) är det ingen eller kort kö. En bilplats kostar 700 kr/mån och en MC-plats kostar 592 kr/mån. På gatan finns möjlighet till boendeparkering genom Malmö stad.

TVÄTT
Det finns fem tvättstugor, en för snabbtvätt och fyra för normaltvätt.

GEMENSAMT
Gården är välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och flera små fina sittgrupper. I föreningen finns en en övernattningslägenhet som kan nyttjas av medlemmarna.

Föreningen har en mycket informativ hemsida som är värd ett besök: http://malmgarden.org/

Alla bilder

Malmgårdens historia

Ett hus att älska!

Arkitekt Eiler Græbe ritade fasaderna och Birger Linderoth planlösningen. Det kan inte ha varit lätt att vara arkitekt under byggherren Eric Sigfrid Persson. Han var inte bara idégivare till projektet utan blandade sig även i alla detaljer och kom med massor av idéer och ideliga ändringar. Idéerna var dessutom ofta så nyskapande att byggnadsnämnden vägrade godkänna flera av dem.

Malmgården var Eric Sigfrid Perssons första riktigt stora bygge. Han hade börjat med småhus i Tomelilla och fortsatt i Malmö med flera hus kring bland annat Davidshallstorg. Nu skulle han gå vidare med stora projekt. Malmgården blev ett jättebygge. Sexhundra murare och snickare arbetade i två år för att färdigställa Nordens största bostadskomplex.

Varje lägenhet fick badrum, kylskåp, väggfast kassaskåp och massor av ljus. Däremot var alla former av stuckatur i tak och på fasader bannlysta. “Funkisen” krävde rena ytor, ljusa färger, platta tak och fönster utan spröjsverk. Dessutom borde fasaderna vara putsade, men det gick byggnadsnämnden inte med på. Det fick bli gult tegel istället.

På gården byggdes Malmös första underjordiska garage med plats för femtio bilar. Ovanpå detta blev det en tennisbana och fem badmintonbanor med höga staket så att bollarna inte skulle krossa några fönsterrutor.

Även trapphusen blev ljusa med stora fönster. Dörrarna är i kraftig ek och väggarna var målade i grönt och tegelrött. Några av taken i trapporna målades i silver och några i guld. Att alla innerdörrar var svartmålade med röda karmar kan tyckas konstigt, men sådan var tidens stil.

Badrummen med sin gröna kakel finns undantagsvis kvar men det var länge sedan de självspolande toaletterna byttes ut – när locket fälldes upp fylldes tanken baktill och när man lade ner locket spolade toaletten. Genialt!

Köket hade gasspis men också gasdrivet kylskåp! De var placerade under diskbänken och en liten låga var alltid tänd längst in under kylen. Gasen betalades med polletter som man stoppade i en mätare i ett eget skåp under vasken. En stor lägenhet, som en trea eller fyra klarade sig med en enda propp i elskåpet. Det enda som drog ström var ju några lampor och eventuellt en radioapparat.

Huset fick en mängd konstnärlig utsmyckning då det byggdes. Tyvärr har nästan allt försvunnit, dels genom stöld, dels genom tidens tand och dels genom olika förändringar av gården. Det två plaskdammarna är borta liksom många mindre urnor i gjutjärn. Flera mindre statyetter i trapporna och alla tryckknapparna i brons har också stulits. Kvar har vi de vackra bänkarna och en del friser i några av trapporna samt torson av Arvid Karlsson och den stora “Bergslagsurnan” av Erik Grate. Den stora eldsflamman i mässing på taket i hörnet mot Kungsgatan har kommit tillbaka efter många år på vift.

Alla bilder

Område

Ehrensvärdsgatan ligger i populära och eftertraktade Rörsjöstaden. Stadsdelen ligger mycket centralt och man promenerar snabbt till bl.a. Centralstationen, Citytunneln med stationen Triangeln, köpcentret Malmö Plaza och City med hela sitt utbud av gågator, teater, konserthus, caféer, banker, restauranger och nöjesliv. För den som har bil finns boendeparkering på gatan och i föreningens eget garage. Kungsallén med promenadstråk och cykelbana är belägen rakt utanför fönstret. Rörsjöparken med sin gröna miljö och lekplats för barnen ligger alldeles runt hörnet. Här kan man också promenera längs Kungsgatans grönskande allé och titta på de vackra husen från 1870-1939. Livsmedelsbutiker, apotek, systembolag, vårdcentral och annan service finns bara hundra meter bort vid Värnhemstorget.

Värnhemstorget är en knutpunkt för både lokal och regional busstrafik. Centralstationen med Pågatågen samt tågen till Köpenhamn är inte heller långt borta och det går snabbt att komma dit både med buss eller cykel. Motorvägen utgår två kvarter härifrån så man kommer ut på inre ringvägen inom fem minuter, vilket underlättar för den som vill åka mot både Helsingborg och Trelleborg. Centrala Köpenhamn nås på ca 40 minuter via buss och tåg och till Malmö city promenerar man på 15 minuter. 

Alla bilder

Planritning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 598 000 kr
Månadsavg. 1 223 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten och Kabel-TV. Ett obligatoriskt tillägg om 165 kr/månad tillkommer för bredband.
Adress Ehrensvärdsgatan 5
Kommun Malmö
Område Värnhem - Rörsjöstaden
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 1
Boarea 13 Kvm (Föreningens information)
Våning 1
Byggår 1935
Förening Brf Malmgården
Pantsatt Nej
Förråd Källare
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster 2-glas
TV/Internet Com Hem
Energiprestanda 182 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Budgivning pågår

Högsta bud: 600 000 kr

Bud Budgivare Datum Tid
600 000 kr Budgivare 1 2020-08-11 15:16