Malmö - Slussen

Slussgatan 12H

Visa på karta

Fungerade Kakelugn - Mycket låg avgift - Sekelskifte

Välkommen till en av de mest välbevarade lägenheterna i anrika och välkända SJ-husen. Här finns som krona på verket en underbar, fungerande kakelugn som fyller 120 år i år. Lägenheten ligger en halv trappa upp, är genomgående och är i princip insynsfri samtidigt som man har trevlig utsikt mot den vackra och gröna innergården. Lägenheten har många kvaliteter såsom; högt i tak, vackra takstuckaturer, höga flaggfönster, charmigt brädgolv, separat duschrum och ett trevligt kök med original detaljer. Boendekostnaden blir (Inkl. skatteavdrag, minus amortering, plus 15 % egen insats) ca 4250 kr i månaden Bredband ingår i avgiften. Två rymliga förråd tillhör lägenheten. Föreningen har en av Malmös bäst skötta ekonomi med en mycket låg belåningsgrad. Friköpt tomt.

I korthet

Utgångspris 1 995 000 kr
Månadsavg. 2 285 kr
Rum 2
Boarea 60 Kvm
Hiss Nej
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1901
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Nästa visning hålls om:

2 dagar
Visa alla

Kakelugn

Våningen har en magnifik kakelugn som har funnits i lägenheten sedan 1900. Kakelugnen fungerar och är godkänd. Ägaren har låtit renovera rökkanalerna. Det finns idag inte många kakelugnar kvar i Malmö, att sedan kakelugnen fungerar får betraktas som unikt.  

Alla bilder

Vardagsrum

Ett fantastiskt vardagsrum med högt i tak som gör att rummet känns större och luftigare. I vardagsrummet finns kakelugnen som fungerar som en arkitektonisk detalj. Två höga fönsterpartier som ger rummet rikligt med dagsljus. Det snart 120 år gamla brädgolvet tillsammans med de höga fotlisterna ger rummet karaktär. Från vardagsrummet har man vacker utsikt mot föreningens gröna innergård.

Alla bilder

Kök

Ett vackert arbetskök med gedigen skåpinredning. Inredningen är delvis troligen från 30-talet men även originalinredning från 1900-talet. Charmigt brädgolv. Matplats för 2-3 personer. Maskinparken består av kyl, frys, fläkt, ugn (gas) och spis (gas).

Alla bilder

Sovrum

Ett rymligt sovrum med högt i tak som gör att rummet känns större och luftigare. Stort fönsterparti som ger rummet rikligt med dagsljus. Det snart 120 år gamla brädgolvet tillsammans med de höga fotlisterna ger rummet karaktär. Takstuckatur finns. Detta rum används ofta som ett vardagsrum. Det är möjligt att öppna upp mellan detta rum och köket. Man får då en mera öppen planlösning om detta önskas.

Alla bilder

Hall

Välkomnande hall med goda avhängningsmöjligheter och ett rymligt utrymme för förvaring, här finns även garderober med överskåp. Vackert brädgolv. 

Alla bilder

Badrum

Lägenheten har ett mindre badrum med dusch. Våtrumsmatta på golv och vägg. Badrummet är renoverat av fackmän.

Alla bilder

Toalett

Inbjudande badrum med väggpanel. S.k. högspolande wc.

Alla bilder

Område

Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senaste åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Högskolan och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där nya restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas bland vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Plaza (f.d. Entré). Inom kort finns det även planer på att återuppta Östervärns tågstation vilket kommer ge utökade pendlingsmöjligheter via tåg till Centralen, Triangeln, Lund och Köpenhamn.

 

Alla bilder

Historia

En berättelse om en av Malmös kändaste bostadshus  

Fastigheten uppfördes under åren 1899-1901 såsom tjänstebostäder för Statens Järnvägar (SJ). År 1911 bodde över 100 familjer i huset. Alla lägenheter hade kakelugn för uppvärmning och järnspis för matlagning. I spis och ugnar eldade man med koks och ved. Toaletter fanns inte i lägenheterna - på gården fanns 32 numrerade bås för sådana ändamål.

 

Alla männen i huset arbetade inom järnvägen och i vissa familjer fanns över tio barn. Barnen sägs vanligen ha lekt med vedklabbarna som låg i travar på gården. Man brukade även gå till varmbadhuset vid Rörsjöparken, där det fanns bassänger och en lekplats för barnen.

 

1918 sattes elektriska taklampor upp och det blev elektriskt ljus i lägenheterna för första gången på självaste julafton.

 

Järnvägsmännens bostadsförening Håkan upa bildades 1929 för att bereda bostäder åt företrädesvis SJ-anställda och deras änkor.

 

När huset fick avloppsledningar installerades en toalett per våning. Två eller tre lägenheter fick dela på toaletten. På 60-talet installerades avlopp i alla lägenheter och toaletten i trappan lottades mellan lägenheterna på det våningsplanet.

Huset ritades av arkitekt Alfred Arwidius (1861-1915).

Arwidius studerade arkitektur i Stockholm och Berlin och arbetade en tid för Gustaf Wickman i Stockholm. Han drev ett eget arkitektkontor i Malmö från 1890 fram till sin död. Arwidius utförde en mängd arkitektuppdrag i Malmö och runt om i södra Sverige. Ett axplock är: Valhallapalatset vid Gustaf Adolfs torg i Malmö, Sjöbergska palatset på Östergatan, vid Drottningtorget i Malmö, Malmö brandstation (huvudbyggnaden), det gamla vattentornet på Sölvegatan i Lund (som nu tjänar som observatorium åt Lunds universitets institution för astronomi), Landskrona teater, Arlövs kyrka och Korsbackakyrkan i Kävlinge.

 

Arwidius byggnadsverk kan stilmässigt placeras in i det sena 1800-talets historicerande arkitektur. Hans livsverk visar på en bredd och öppenhet för influenser från olika håll. Arwidius var även inspirerad av jugendstilen och modern amerikansk arkitektur. (Källor: Tykesson, Tyke och Magnusson Staaf, Björn, Arkitekterna som formade Malmö, Stockholm 1996; Wikipedia.)

Alla bilder

Gården

Föreningen har en omtalad och mycket omtyckt park/gård som flankeras av huset, gjutjärnsstängsel, buskar och träd. Denna fridfulla oas har allt man kan önska sig; skugga bland träden, stora gräsmattor för olika aktiviteter, grillplatser, sittplattser, frestande fruktträd och bärbuskar, örtträdgård och lekplats för de små. Man har beslutat om att uppgradera gården, troligtvis byter man bland annat ut asfalten mot den tidlösa och vackra gatstenen.

Alla bilder

Förening

Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Bf Håkan upa Järnvägsmännen, som bildades 1926, består av 87 lägenheter. SBC sköter föreningens ekonomiska förvaltning. En överlåtelseavgift om 1163 kr samt en pantsättningsavgift om 465 kr/pant debiteras köparen.

AVGIFT
Senast avgiften höjdes var i januari 2020 då den höjdes med 2 %. I dagsläget planeras ingen höjning. Till månadsavgiften kommer månatlig vattenavgift på 178 kr plus 75 kr per person i hushållet. Varje lägenhetsinnehavare ansvarar själv för rör och el i lägenheten. I år har föreningen infört gemensam el där faktisk förbrukning debiteras enligt avläsning kvartalsvis eftersläpande. Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna så detta behöver inte den enskilde medlemmen teckna.

KABEL-TV/BREDBAND
Kabel-tv via ComHem ingår i månadsavgiften. Även Bredband via Bredband2 ingår i avgiften.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
Föreningen följer en fastställd underhållsplan fram till 2020.

Planering inför varmvatten, VVC-ledningar samt badrumsstammar är igång och beräknas påbörjas i början av 2020.

Renoverat sedan tidigare är bl a:
2018: Uppdatering av underhållsplanen, installerat nytt styr och reglersystem, installerat solceller på Tulpangatan 8 och Hyacintgatan 27-35 i kombination med takbyte, installerat förvaringsplats för permobil och cyklargårdsstaket samt byte av tvättmaskin.

2011: Renovering av bastu och tillhörande duschar i källaren.

2009: Byte av tvättmaskiner, underhåll entrédörrar och kodlås.

2008: Utvändig målning av alla fönster, golv i fyra entréer åtgärdades, toaletter i trappa C och J renoverades samt energibesiktning gjordes.

2007: Ny underhållsplan togs fram, tillsyn av lägenheter genomfördes, hemsidan omarbetades, nyckelinventering genomfördes, tre nya tvättmaskiner, elinstallation i fastigheten sågs över, stuprör spolades och samtliga eldstäder provtrycktes.

2006: ComHems "3:e hål i väggen" installerades, grindarna renoverades, tre nya tvättmaskiner, Anticimex besiktigade fukten i källarna, Malmö VVS besiktigade och upprättade förslag på hur nya vattenstammar kan dras, vattenstammarna spolades.

1998-99: Omläggning av tak, rötskadat virke byttes ut, kallutrymmena kompletteringsfogades och gångbryggor monterades. Bastun fick en översyn.

PARKERING
Det finns inga garage- eller parkeringsplatser som hör till föreningen däremot kan boendeparkering sökas hos gatukontoret. Det kan även finnas möjlighet att hyra garageplatser av fastighetsförvaltarna i grannhusen. Det är gratis att parkera längs gatorna efter klockan 18.00 på vardagar och helger.

GEMENSAMMA UTRYMMEN
I föreningens gemensamma utrymmen finns bl a tillgång till gemensam bastu i trappuppgången, tre tvättstugor och en grovtvättstuga.

Föreningen anordnar årligen aktiviteter såsom t ex trädgårdsdag, gårdsfest och luciafika.

Besök gärna föreningens hemsida för mer information: www.bfhakan.se

Alla bilder

Bottenvåning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 1 995 000 kr
Månadsavg. 2 285 kr
Ingår i avgift Värme, Kabel-TV, Internet, Bostadsrättstillägg. Obligatoriskt tillägg på 178 kr i fast avgift +75 kr/boende tillkommer för vatten
Adress Slussgatan 12H
Kommun Malmö
Område Slussen
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 60 Kvm (Föreningens information)
Hiss Nej
Byggår 1901
Förening Järnvägsmännens BF Håkan u.p.a
Pantsatt Nej
Förråd Källare & Vind
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster 3-glas
TV/Internet Kabel-TV via ComHem. Analoga grundutbudet ingår i månadsavgiften. Bredband via Bredband2,1000 Mbit.
Energiprestanda 134 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning