Malmö - Gamla Väster / Gustav Adolfs torg

Stora Nygatan 67

Visa på karta

Unik patriciervilla med egen trädgård på Gamla Väster!

Det är inte utan ett visst mått av stolthet vi salubjuder en privat villa på Gamla Väster! Villan är belägen alldeles invid Gamla kyrkogården och Gustav Adolfs torg. Här sammanflätas 1910-talets sena jugend i ett hus ritat av arkitekt Harald Berglin (Folkets hus i Helsingborg m m) med 50-talets strama formspråk i en tillbyggnad ritad av Sten Samuelsson (Nya Ullevi och Malmö stadion bl a). Ett mycket ståtligt hus som är som gjort för stora sammankomster. Från Stora Nygatan och Generalsgatan ser man ett hus som man svårligen anar storleken på. Bakom murarna döljer sig också en underbar och rogivande trädgård. En pampig bottenvåning på hög sockel lurar betraktaren att ovanvåningen är ett halvplan - icke! Ovanvåningen är husets privata del med fem sovrum och sociala ytor. Källaren överraskar också - de höga fönstren gör att man får fundera på om det räknas som källare? Egen garagebyggnad med direkt infart från Generalsgatan gör inte saken sämre!

I korthet

Utgångspris 18 000 000 kr
Rum 11
Boarea 349 Kvm
Biarea 132 Kvm
Tomtarea 397 Kvm
Typ 2-plansvilla med källare
Ägandeform Friköpt - Småhus
Byggår 1911-1912 samt 1952
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Andreas Bülow

Ulf Björk
Bitr. mäklare

Visning

Endast privata visningar efter överenskommelse med mäklaren. Mejla eller ring : 070 830 13 05 eller 070 145 88 48 Visa alla

Budgivning pågår

Högsta bud: 19 050 000 kr – Visa budhistorik

Välkommen

Det måste vara tämligen unikt att få möjlighet att köpa en villa med trädgård och garage mitt i de gamla kulturkvarteren på Gamla Väster? Villan är belägen alldeles invid Gustav Adolfs torg med utsikt över Gamla kyrkogården. Lilla torg med sitt pulserande uteliv ligger ett par hundra meter bort, men stör inte i den här lugna miljön. Stora salonger med en härlig takhöjd, och en matsal som säkert kan hysa runt 60 personer. De sociala ytorna står i fin kontrast till den tillbyggnad som gjordes på 50-talet - ett galleri med helt uppglasade väggar och stora öppningsbara element mot den behagliga trädgården. Här bor man väldigt privat i ett eget litet palats mitt i centrala Malmö. Ett representativt boende för den kräsne med höga anspråk, som vill ha ett boende som är som gjort för representation. Fastigheten består av tre adresser. Det finns ingång från Generalsgatan för den som vill ha verksamhet på källarplan. Detta våningsplan känns inte alls som en källare. Man går ner för 4-5 trappsteg och fönstren är av normalstorlek. Huset har ett modernt uppvärmningssystem som är uppkopplat mot stadens fjärrvärmesystem.

Alla bilder

Galleri / Vardagsrum

Galleriet eller det moderna vardagsrummet från 1952, är ett magnifikt rum med härlig rymd. Från entréhallen kommer man först in i ett spektakulärt och socialt rum med en riktigt stor ljusbrunn i taket och carraramormor på golvet. I vardagsrummet/galleriet ligger mörk kalksten på golvet och väggarna är ljusa. En mycket fin öppen spis med stram tidstypisk formgivning ger sin prägel åt rummet. Här kan man öppna två dörrpartier i glas så att gränsen mellan ute och inne suddas ut.

Alla bilder

Trädgård

Uppvuxen trädgård som till stora delar är stensatt med kalksten, men det finns finns även rabatter och små grönytor. Delvis skyddad under galleriets taköverhäng uppenbarar sig en stor uteplats.

Alla bilder

Eldstad

En av två öppna spisar.

Alla bilder

Kvällsbilder

Kvällsbilder.

Alla bilder

Arbetsrum

I anslutning till hallen finns ett socialt rum som lämpar sig för arbete eller studier. En öppning i form av en stor kupol i taket gör att rummet känns som en ateljé.

Alla bilder

Kupol

I arbetsrummet: genom kupolen i taket skymtas den K-märkta Mazettireklamen.

Alla bilder

Salong

Salongen är en del av det stora vardagsrummet i den ursprungliga byggnaden från 1911. Vilka fönster! Rummet badar i ljus under dagen och Gamla kyrkogårdens högstammade träd skapar en svårslagen vy - ett rum som man inte vill lämna! Heltäckningsmatta på golvet med ekparkett under. Rundade takkrön och höga golvsocklar.

Alla bilder

Bibliotek

Biblioteksdelen är den andra delen av salongen. Väggfasta bokhyllor i vitt och en magnifik eldstad i carraramarmor. Biblioteket och salongen sträcker sig längs hela fasaden mot Stora Nygatan.

Alla bilder

Öppen spis

Detalj på spisen i carraramarmor som visar dess mjuka former.

Alla bilder

Matsal

Rakt fram efter trapphallen ligger matsalen. Här får de riktigt stora sällskapen plats. Väggar i engelskt rött och ekparkett med fiskbensmönster på golvet. Blyinfattade fönster skänker ljus men hämmar insynen.

Alla bilder

Trapphall

Trapphallen ligger innanför entrén och utgör navet i bottenvåningens rumsdisposition. På golvet ligger carraramarmor och väggarna är ljusa. En tvåarmad trappa med en stor trappavsats på mitten leder upp till övervåningen. Stort fönsterparti ovanför trappavsatsen ger ett ljust rum. Förmodligen ek under heltäckningsmattan.

Alla bilder

Kök

Ett stort kök med inredning som troligen är från 1950-talet. Fina innanförliggande luckor. Stor matplats och två stora fönster mot trädgården.

Alla bilder

Köksbilder

Köket ur andra vinklar.

Alla bilder

Hall

Innanför huvudentrén finner vi: hall, kapprum och gästtoalett. Carraramarmor på golvet och ljusinsläpp från blyinfattade fönster. Man kommer inte direkt in i huset från gatan utan det finns en liten kalkstensatt förgård framför huset. Hallen med sitt tunntak tillhör tillbyggnaden från 1952. Man ser den gamla ornamenterade, ursprungliga dörromfattningen på ytterväggen där hallbyggnadens tak ansluter mot fasaden.

Alla bilder

Fasad

Huset är intressant ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv. Det är byggt under jugendepoken och arkitekten Harald Berglin gjorde många byggnader i den stilen. Det bär inte tydliga spår av den eran, möjligtvis fönsteromfattningarna i puts och i kymationerna (stödliknande utskott) under takfoten. Hårdbränt gult tegel som ligger med ändstycket utåt. Putsad sockel på tegel med betong som fundament. Taket är av en ovanlig konstruktion: ett valmat mansard(pulpet)tak - branta takfall med en flackare toppkonstruktion. Det är belagt med tegel.

Huset byggdes ursprungligen för en herre vid namn H.J. Ekberg. Det finns dock inte någon närmare information om denna byggherre.

Alla bilder

Allrum

Nu är vi på ovanvåningen. Ett rejält allrum med heltäckningsmatta, sannolikt över ekparkett. Fönstren i trapphuset ljussätter rummet.

Alla bilder

Master bedroom

Rummet ligger rakt till vänster om allrummet. Stort sovrum med takkupor och gott om garderober. Takkupor mot Gamla kyrkogården. Sovrummet och angränsande sovrum är fullständigt insynsskyddade. Det gäller i stort sett hela övervåningen.

Alla bilder

Sovrum 2 & 3

Sovrum 2 är disponerat som ett dressingroom med mängder av garderober. Rummet är det största av sovrummen men den fasta inredningen minskar bredden. Takkupor mot Gamla kyrkogården.

Sovrum 3 ligger på hörnet av huset - mot Generalsgatan och Agnesgatan. Ett mycket trevligt rum med västerläge.

Alla bilder

Sovrum 4 & 5

Sovrum 4 är ett mindre sovrum men det har i gengäld en fransk balkong med utsikt mot trädgården.

Sovrum 5 är beläget till höger om trappan och är i bra storlek. Även detta rum vetter mot trädgården.

Alla bilder

Badrum 1

Mellan sovrum 2 och 3 ligger badrum 1. Det är ett äldre badrum med ett fascinerande brunt kakel. Fönster mot Generalsgatan. Utrustning: infällt badkar, dusch, handfat och bidé.

Alla bilder

Badrum 2

Badrum 2 ligger bredvid sovrum 3 i hallen. Duschavdelning, toalett och handfat. Snygg kakelmosaik i hela utrymmet.

Alla bilder

Detalj

Reklam på brandväggen mot grannfastigheten, pardörrar samt ett fint kalkstensgolv i nedre hallen.

Alla bilder

Gillestuga

När vi gått ned för trappan till källaren och genom en nedre hall så hittar vi en stor gillestuga med ekparkett på golvet och träpanel i taket. Här finns stora fönster som är insynsskyddade, och har extra skydd genom ett galler på utsidan.

Alla bilder

Vinkällare

I anslutning till gillestugan finns en vinkällare.

Alla bilder

Kontor

Bredvid gillestugan ligger ett rum som kan användas som kontor eller arbetsrum. Det finns även ett förvaringsrum bakom detta: arkiv eller kanske ytterligare en vinkällare?

Alla bilder

Tvättstuga / Bastu

Tvättstuga och bastu bredvid varandra. Fönster mot gården. Utanför tvättstugan finns en toalett.

Alla bilder

Hobbyrum

Hobbyrum/undercentral ligger bredvid källarentrén.

Alla bilder

Garage

Det är ju en verklig lyx att ha ett eget garage på Gamla Väster. Garaget nås från Generalsgatan eller Agnesgatan. Garaget fick en ny port 2013.

Alla bilder

Övrigt

Renoveringar:

1911-1912 - Nybyggnation.

1952 - Tillbyggnad av entré och vardagsrum/galleri.

2006 - Fjärrvärme.

2012 - Omlagt tak på vardagsrum/galleri.

2013 - Ny garageport.

Alla bilder

Tomtkarta

Tomtkarta Väveriet 17, Stora Nygatan 67 samt Generalsgatan 10-12.

Alla bilder

Byggnadsbeskrivning

Småhusenhet, bebyggd (220)
Byggnad, värde: 6 000 000 kr
Mark, värde: 3 999 000 kr
Summavärde: 9 999 000 kr

Taxeringsår: 2018
Byggår: 1952 enligt fastighetsregistret (1911 enligt ritningar)
Värdeår: 1952

Alla bilder

Område

Gamla Väster är det cityområde som ligger mellan Kungsparken i väster och Stortorget i öster. I norr avgränsas det av kanalen och i söder av gamla begravningsplatsen.

Under 1970-talet planerades och genomfördes stora ingrepp i den då tämligen nedgångna bebyggelsen. Merparten av invånarna bestod då av familjer som i generationer bott i de mestadels små husen. Föreningen Gamla Väster bildades på initiativ av bland andra ett antal kulturarbetare, och man lyckades stoppa den stora genomfarts- och bussgata som skulle dras fram på Engelbrektsgatan. Föreningen, tillsammans med Malmö museum, lyckades också stoppa det tilltänkta gångstråket genom ett antal kvarter - vilket skulle ha inneburit att flera värdefulla äldre byggnader hade rivits.

I dag är gamla Väster ett vackert exempel på hur man kan bevara en äldre stadskärna på ett attraktivt sätt.

Alla bilder

Omgivningar

Gustav Adolfs torg, eller "Gustav"som torget ofta kallas, är ett av Malmös mest omtyckta torg. Platsen är flitigt använd för olika arrangemang och är en populär mötesplats.  Gustav Adolfs torg har under många år varit en av platserna för Malmöfestivalen och en rad andra arrangemang. I jultid är torget extra stämningsfullt. Då glimmar 7000 lampor i blodboken och eldar brinner i de fem vackra gjutjärnsfontänerna. Fontänerna och klotet invid är formgivna av konstnären Sivert Lindblom. Hans skulpturer kom på plats när landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson omgestaltade torget 1997.  

Gustav Adolfs torg är ett lummigt och grönt parktorg. Så har det varit sedan torget grundades i början av 1800-talet. Gustav IV Adolf var kung då, och det är han som har gett namn åt torget. Innan det anlades, var platsen en sankmark precis utanför den gamla stadsvallen och den medeltida staden. Runt torget finns många av Malmös äldsta och pampigaste byggnader. Längs den norra delen av torget ligger en vit gräddtårtsliknande husrad i fransk nyrenässans som kallas "Rivieran".

Alla bilder

Bottenvåning

Med reservation för avvikelser

Ovanvåning

Med reservation för avvikelser

Källarvåning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 18 000 000 kr
Adress Stora Nygatan 67
Kommun Malmö
Område Gamla Väster / Gustav Adolfs torg
Typ 2-plansvilla med källare
Ägandeform Friköpt - Småhus
Rum 11
Boarea 349 Kvm (Uppmätt enligt SS 02 10 53)
Biarea 132 Kvm (Fastighetsregistret)
Tomtarea 397 Kvm (Fastighetsregistret)
Byggår 1911-1912 samt 1952
Grundläggning Källare med betongplatta
Stomme Sten
Fasad Tegel
Tak Tegel och papp
Plåtarbete Svart plåt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Vatten/Avlopp Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fönster 2-glas och 3-glas
Driftskostnad 61 580 kr/år varav:
Värme: 40 600 kr
El: 14 500 kr
Vatten/Avlopp: 3 300 kr
Renhållning: 3 180 kr
I driftskostnaden har ej fastighetsskatt med 8049:-/år samt försäkring medräknats. Försäkring uppgår till 12 800kr/år för nuvarande hushåll.
Beräknat på 2 person(er)
Taxeringskod 220
Taxeringsvärde 9 999 000 kr
Summa pantbrev 3 609 000 kr

Boka en kostnadsfri värdering här!

Dokument

  • Inga dokument tillgängliga

Boka visning

Endast privata visningar efter överenskommelse med mäklaren. Mejla eller ring : 070 830 13 05 eller 070 145 88 48

Budgivning pågår

Högsta bud: 19 050 000 kr

Bud Budgivare Datum Tid
19 050 000 kr Budgivare 1 2019-10-06 17:27
19 000 000 kr Budgivare 2 2019-10-05 19:26
18 750 000 kr Budgivare 1 2019-10-05 15:21
18 650 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 23:51
18 550 000 kr Budgivare 1 2019-10-04 20:44
18 500 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 19:35
18 350 000 kr Budgivare 1 2019-10-04 19:30
18 250 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 18:36
18 100 000 kr Budgivare 1 2019-10-04 18:32
18 000 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 18:29
17 900 000 kr Budgivare 1 2019-10-04 18:24
17 800 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 17:56
17 600 000 kr Budgivare 3 2019-10-04 17:40
17 500 000 kr Budgivare 2 2019-10-04 12:11
17 300 000 kr Budgivare 3 2019-10-04 12:07
17 200 000 kr Budgivare 2 2019-10-03 22:26
17 100 000 kr Budgivare 1 2019-10-03 18:55
17 000 000 kr Budgivare 2 2019-10-03 16:59
16 550 000 kr Budgivare 1 2019-10-03 16:51
16 450 000 kr Budgivare 3 2019-10-03 16:46
16 350 000 kr Budgivare 1 2019-10-03 16:35
16 250 000 kr Budgivare 2 2019-10-03 15:43
16 100 000 kr Budgivare 3 2019-10-03 15:39
16 000 000 kr Budgivare 2 2019-10-03 15:25
15 750 000 kr Budgivare 3 2019-10-03 15:15
15 500 000 kr Budgivare 2 2019-10-02 15:40
15 000 000 kr Budgivare 1 2019-09-19 19:01