Sälja hus med mäklare

2025-03-18

Att sälja hus med en mäklare ger i snitt 26% högre slutpris enligt en undersökning av Mäklarsamfundet. Det är viktigt att välja en mäklare med högt betyg, lokalkännedom och dokumenterad framgångsrik försäljning.

Att göra inför försäljning av ditt hus

Research

Leta efter lokala mäklare med gott omdöme och framgångsrik försäljningshistorik i ditt område. Tänk också på att välja en mäklare som sålt många hus. Titta också på slutpriserna i ditt område för att få en uppfattning om du kan få betalt för ditt hus. Besök Hemnet, filtrera för hus, välj att söka på slutpriser och sök på ditt område.

Val av mäklare

Kontakta minst 3 mäklare och bjud hem då för en kostnadsfri värdering av huset. Ta ett beslut baserat på hur du värderar ditt hus samt om du tror att de passar in och uppfyller uppdraget enligt ditt behov. 

En högre värdering är inte alltid bättre

Tänk på att en högre  värdering inte alltid är bäst. Det kan skrämma bort potentiella seriösa köpare och leda till ett lägre slutpris. En för låg värdering kan betyda att mäklaren inte har ditt bästa intresse och är mer intresserad av att sälja huset och få en provision. 

Ett lägre arvode är inte alltid bättre 

Arvodet hos mäklare är vanligtvis mellan 2,5 och 3,5%. Det är lätt att stirra blint på kostnaden och se det som en utgift. Försök istället vara objektiv och ta beslut baserat på mäklarens försäljningshistorik, värdering och hur väl hen uppfyller dina behov inför försäljningen.

Renoveringar för högre slutpris

Större renoveringar av badrum och kök rekommenderas oftast inte. Däremot mindre renoveringar som att måla om till ljusare kulörer eller byta ut till nya fräscha lister kan locka fler intressenter och driva upp slutpriset

Utför en Besiktning 

En noggrann husinspektion av en oberoende besiktningsman som klargör om det finns fel och i så fall vilka kan trygga potentiella köpare. 

Energideklaration

Om ni inte redan har en energideklaration behöver ni beställa en inför försäljningen då det är ett krav vid försäljning. Läs mer på Boverket webbplats. Deklarationen innehåller också tips för att energieffektivisera huset. 

Effektivisera huset för högre slutpris

Om du ligger i energiklass C kan du fundera på om det finns mindre åtgärder som kan förbättra energiklassen till B eller A. Det innebär att köparen kan ansöka om ett grönt bolån vilket innebär lägre ränte- och amorteringskrav från banken. Det kan öka värde på din bostad och attrahera fler köpare. 

När ska du sälja?

Det bästa tillfället är att sälja då utbudet är lågt och efterfrågan är hög. Under april-juni och augusti-september säljs de flesta hus. Trots detta kan du sälja ditt hus året om beroende på om du hittar rätt köpare eller ej.

Så säljer du hus med en mäklare

  1. Insamling av uppgifter. I det första skedet samlas uppgifter in om boyta, planritningar, driftkostnader, renoveringar, pantbrev och eventuella servitut. Mäklaren har en checklista du fyller i och har du frågor är mäklaren oftast villig att hjälpa till.

  2. Styling och fotografering. Nästa steg är att inreda huset för att attrahera så många potentiella köpare som möjligt. Mäklaren hjälper dig ofta eller har tillgång till stylist och fotograf. I en del fall ingår mindre styling och fotografer.

  3. Marknadsföring. I nästa steg ska huset marknadsföras. Mäklaren gör utskick till intressenter i sitt spekulantregister och huset marknadsförs i de allra flesta fall via Hemnet. I de flesta fallen får du själv stå för kostnaden för annonseringen som kan röra sig om några tusen kronor beroende på listpris och område.

  4. Visning. I nästa steg sker visningen och rekommenderas att boka in fasta datum för att få dit fler intressenter på samma gång. Det skapar känslan hos potentiella köpare att huset är eftertraktat ju fler som kommer. Var flexibel i högsta grad för att visa vid andra tidpunkter för att öka chansen till försäljning.

  5. Budgivning. Efter visning samlar mäklaren in bud och du och alla budgivare uppdateras varje gång ett nytt bud inkommer. Kom ihåg att du aldrig måste sälja ditt hus och väljer själv vilket bud du vill ta.

  6. Kontrakt. Mäklaren upprättar ett kontrakt mellan dig och köparen. Affären är enbart bindande efter att det är signerat av båda parter. Om du tackat ja till ett bud är du därför inte tvungen att sälja. Vid signering betalas 10% av handpenningen in av köparen till mäklarens klientmedelskonto. 

  7. Överlåtelse. Vid överenskommet överlåtelsedatum lämnar du över samtliga nycklar till mäklaren och hela slutpriset betalas in på ditt konto minus mäklarens arvode. Vid tillträde ska bostaden vara noggrant städad annars kan köparen kräva att du åtgärdar problemet.

Att tänka på efter försäljning av huset

Deklaration

Oavsett vinst eller förlust ska du deklarera bostadsaffären hos skatteverket. Vid vinst betalar du 22% skatt på vinst beloppet. Vid förlust får du göra 30% avdrag på hälften av förlusten. Du ska deklarera försäljningen året efter försäljningen.

Avdrag vid deklaration

Vid försäljning av en bostad har du rätt till att göra en del avdrag. Här är några exempel

  • Mäklararvode. Du har rätt till att göra avdrag för hela mäklararvodet

  • Renovering. Renoveringar gjorda 5 år inom försäljning. Kom ihåg att samla kvitton för att kunna styrka kostnader.

Du kan läsa mer om deklaration vid bostadsförsäljning på Skatteverkets webbplats.

Dolda fel

Du som säljare är ansvarig för dolda fel i huset 10 år efter tillträdesdatum. Ett dolt fel är fel i huset som inte kan upptäckas vid en noggrann inspektion eller som inte bör förväntas av köparen i förhållande till ålder eller skick enligt Jordabalk (1970:994) kap 4 19 §. Vanliga exempel är fuktskador i badrum eller tak. Om du som säljer inte upplyst köparen om eventuella fel kan denne ha rätt till ersättning.

Hjälp med att sälja hus?

Kontakta Bülow och Lind på 040-300 305 eller info@bulowlind.se om du behöver hjälp av en mäklare med att sälja ditt hus. Vi har över 30 års erfarenhet och är verksamma i sydvästra Skåne. Kontakta ett av våra lokala kontor i Malmö, Lund, Löddeköpinge eller Staffanstorp.