Ett fritidshus säljs alltid i befintligt skick såvida det inte är nyproducerat. Det innebär att köparen kan förvänta sig slitage och skador relaterade till fastighetens ålder. Du som säljer är inte ansvarig för fel som denne ska förväntas upptäcka under en inspektion. Du är däremot ansvarig för dolda fel i 10 år. Det går att friskriva sig ansvaret med en friskrivningsklausul.
Köparen har undersökningsplikt och ska därför inspektera fritidshuset grundligt och informera dig som säljare om eventuella avvikelser. Köparen kan inte begära ekonomisk ersättning för fel som denne borde upptäckt vid sin undersökning med hänsyn till fastighetens skick enligt Jordabalk (1970:994) kap 4 19 §.
Köparen är ansvarig för att vidare utforska skador den upptäckt vid en inspektion. Om exempelvis fuktskador på väggar eller tak upptäcks ska köparen undersöka skadan ytterligare för att se om den är lokal eller finns i flera delar av bostaden.
Du som säljare ansvarar alltid för dolda fel i ett fritidshus i 10 år efter tillträdesdatum. Ett dolt fel är en skada som du inte känt till eller som köparen inte döms kunna hitta under sin undersökning eller som är orimlig baserat på ålder. Ett exempelvis en fuktskada i ett badrum som blivit renoverat 5 år innan försäljning.
I det fall att ett dolt fel upptäcks av köparen i efterhand har denne rätt till ekonomisk ersättning. Denne har då rätt till avdrag på köpeskillingen eller häva köpet. Köparen kan också ha rätt till ersättning för skada om du har varit vårdslös och ansvarar för skadan eller felet enligt Jordabalk (1970:994) kap 4 19
Köparen kan inte kräva ekonomisk ersättning för äldre installationer där skador kan förväntas. Ett exempel kan vara fuktskada i ett 40 år gammalt badrum. Tätskikten som skyddar mot fuktskador i badrum har en teknisk livslängd på cirka 25-30 år. Därav kan inte köparen kräva ersättning från dig då denne ska kunna förvänta sig den typ av skador baserat på ålder.
Om du önskar att slippa ansvar för dolda fel när du säljer ditt fritidshus kan du upprätta en friskrivningsklausul. I klausulen kan du välja att friskriva ansvaret för delar eller hela fastigheten. Det är vanligt om fastigheten är ärvt, ett så kallat dödsbo eller om du som säljare har dålig insikt i skicket på fritidshuset. Observera att en friskrivningsklausul inte är giltigt om du känner till felet i förhand.
Du kan förvänta dig ett lägre slutpris om du väljer att inkludera en friskrivningsklausul i avtalet. För köparen innebär det en ökad risk och därav är de mindre villiga att betala en större summa för att köpa fastigheten.
Här är ett exempel på hur en friskrivningsklausul kan se ut i ett avtal. Använd inte detta exempel i ett avtal utan att rådgöra med en mäklare eller jurist för att se att det är bindande enligt lag.
"Köparen av fastigheten avsäger sig vid signering av detta avtal rätten att göra anspråk på prisavdrag eller skadestånd enligt 4 kap. 19 § Jordabalken, med undantag för fall där säljaren handlat svikligt eller grovt vårdslöst."
Kontakta oss på Bülow & Lind om du behöver rådgivning inför att sälja ditt fritidshus. Vi har över 35 års erfarenhet och hjälper er att svara på alla era frågor. Du kan också besöka ett av våra kontor i Malmö, Lund, Löddeköpinge eller Staffanstorp.