En friskrivningsklausul i ett gammalt hus innebär att säljaren avsäger sig allt eller delar av ansvar för dolda fel. Friskrivningen gäller inte om säljaren kände till ett dolt fel vid försäljningen enligt Konsumentverket. Klausulen friskriver inte säljaren från rättsliga fel eller rådighetsfel.
Ett dolt fel är ett fel som fanns där vid köpet av bostaden men som inte varit möjligt att upptäcka vid en noggrann besiktning. . Utan en friskrivningsklausul är säljaren ansvarig för dolda fel i 10 år. Några vanliga fel är:
Vattenskador. Vattenskador i badrum
Dränering. Bristfällig dränering, orsakar fuktskador över tid
Elinstallationer. Äldre eller felaktiga elinstallationer
Takläckage. Att vatten läcker in tak
Rättsliga fel. Om huset är belastat med en annan äganderätt, nyttjanderätt eller panträtt friskriver säljaren sig inte ansvaret från dessa.
Rådighetsfel. Om en myndighet har förbjudit användningen av huset.
Om dessa fel är okända av köparen gäller inte friskrivningsklausulen för säljaren.
Klausulen kan täcka hela eller delar av huset. Fördelen är att du kan få ett bättre försäljningspris än om du friskriver dig från hela ansvaret. Som köpare får du kännedom och kan planera för en eventuell renovering i din budgetering.
En friskrivningsklausul i ett gammalt hus innebär för dig som köpare en större risk utan någon rätt till ersättning för dolda fel. Du bör som köpare anlita en besiktningsman för en utförlig och dokumenterad undersökning av huset. Du bör också ta reda på följande:
Badrum. När badrum senast renoverats, av vilket företag och om företaget i fråga har våtrumsbehörighet för att ha rätt till försäkring om fel uppstår.
Stambyte. När och om avloppet har byts ut i huset. I äldre hus finns det ofta gjutjärnsrör som håller i upp till 50 år. Gjutjärnsrör läcker inte alltid men de blir över tid bräckliga och kan lätt gå sönder. Kom ihåg att ett stambyte kan kosta över 300 000 kr.
Taket. När eller om taket har bytts eller renoverats. Har det gått över 30 år löper du stor risk för att behöva byta ut eller renovera taket inom kort.
Klausulen innebär ofta ett lägre pris för dig som köpare men var noggrann och ta reda på huset skick för att slippa oväntade omfattande renoveringsutgifter.
För dig som säljare slipper du ansvaret för dolda fel men du får oftast räkna med ett lägre försäljningspris. Glöm inte att du som säljare fortfarande harupplysningsplikt av fel i bostaden. Friskrivningsklausulen gäller inte om du känner till dolda fel men inte informerat köparen om dessa.
Vid annonsering av huset rekommenderas du tydliggöra att du säljer huset med en friskrivningsklausul och om det gäller hela eller delar av huset. Det minskar risken för att en köpare drar sig ur i sista minut och minskar onödiga visningar för ovilliga köpare.
"Köparen är införstådd med att fastigheten köps i befintligt skick och att säljaren härmed friskriver sig från allt ansvar för dolda fel enligt Jordabalken 4 kap 19 §. Köparen accepterar att denne inte kan kräva ekonomisk ersättning för eventuella dolda fel som upptäcks efter tillträdesdagen." Det här är enbart ett exempel, kontakta en jurist eller mäklare för hjälp med att upprätta en friskrivningsklausul.
Dolda fel försäkring skyddar mot en del fel som kan uppstå i huset. Det är viktigt att du ser över exakt vad försäkringen täcker. Det är vanligt att inte vatten, el, värmesystem, vitvaror täcks av försäkringen.
Kontakta Bülow och Lind på 040-300 305 eller info@bulowlind.se om du ska köpa eller sälja ett gammalt hus med friskrivningsklausul. Vi hjälper till med rådgivning eller upprättelse av en friskrivningsklausul. Vi har kontor i Malmö, Lund, Staffanstorp och Löddeköpinge.