Malmö - Rörsjöstaden / Värnhem

Drottninggatan 6A

Visa på karta

Rymliga sällskapsrum - Funkis - Centralt

Inbjudande funkisvåning signerad Malmös mest kända byggmästare, Eric Sigfrid Persson. Våningen är genomgående, har fransk balkong och ett fantastiskt, rymligt vardagsrum. En av de attraktiva detaljerna med denna våning är att den fina originalinteriören har bevarats. Detta boende har många kvalitéer såsom; högt i tak, massivt och påkostat ekparkettgolv lagt i klassiskt fiskbensmönster, platsbyggt originalkök, tidlöst badrum med originalkakel och ett rymligt gjutjärnsbadkar, rymliga sovrum, matsal, stora fönsterpartier, tjocka stenväggar, välbevarade originaldörrar, massiva fönsterbänkar i sten. Enligt värderingsdata (11/8-17) så har det under 2017 sålts 5 st 2:or i föreningen. Snittpris per kvm ligger på 24.909 kr (gäller för 2:or) Hiss finns. Föreningen har också en mycket vacker innergård. Välkommen till ett boende av hög kvalitet.

I korthet

Utgångspris 1 295 000 kr
Månadsavg. 5 421 kr
Rum 2.5
Boarea 72 Kvm
Våning 2
Hiss Ja
Balkong Ja, fransk balkong.
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1935
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt: 040-20 82 96
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Nästa visning hålls:

Idag!
  • Söndag 20 augusti 14:00 - 14:30
    • Vänligen boka tid för visningen!
Visa alla

Vardagsrum

Vardagsrummet och matsalen är integrerade med varandra, vilket gör att både vardagsrummet och matsalen känns mycket rymliga. Det stora fönsterpartiet med breda fönsterkarmar av sten ger rikligt med dagsljus. Den generösa takhöjden ger rummen extra rymd. Det massiva fiskbensmönstrade parkettgolvet vittnar om kvalité och omsorg och skall inte jämföras med moderna s.k. parkettgolv. Från vardagsrummet har man en trevlig utsikt över den gröna innergården.   

Alla bilder

Hall

Välkomnande möblerbar hall. Nyare golv.  

Alla bilder

Matsal

Matsalen och vardagsrummet ligger i fil. Den öppna planlösningen gör att både vardagsrum som matsal känns större. Här får man plats med ett större matsalsmöblemang. Massivt stavparkettgolv i ek, ljusa väggar och en härlig takhöjd.I matsalen finns det även en klädkammare.

Alla bilder

Kök

Ett fantastiskt välbevarat originalkök. Köket är platsbyggt och av bra kvalité. Eftersom köket byggdes när huset byggdes så gifter sig köket väl med lägenheten. Detta kök kommer aldrig bli stilmässigt omodernt. Trevlig matplats vid fönstret, härifrån har man utsikt över den gröna innergården.      

Alla bilder

Badrum

Inbjudande badrum där originalgolv, det rymliga gjutjärnsbadkaret, och den vackra originalklinkern fortfarande är bevarad. Badkaret är emaljerat.    

Alla bilder

Sovrum

Stort sovrum med plats för dubbelsäng och ca 8 garderober. Massivt stavparkettgolv i ek. Fransk balkong och en härlig takhöjd. Arkitektoniska detaljer såsom den massiva fönsterbänken i sten, det stora fönsterpartiet samt den vackra glasdörren gör rummet än mer tilltalande.   

Alla bilder

Historia

Ett hus att älska!

Arkitekt Eiler Græbe ritade fasaderna och Birger Linderoth planerna. Det kan inte ha varit lätt att vara arkitekt under Persson. Han var inte bara idégivare till projektet utan blandade sig även i alla detaljer och kom med massor av idéer och ändringar. Dessutom var idéerna ofta så nyskapande att byggnadsnämnden vägrade godkänna flera av dem. Därför finns till exempel inga gemensamma fest- och gymnastiksalar på vindarna. De byggdes men fick plockas bort!

Malmgården var Perssons första riktigt stora bygge. Han hade börjat med småhus i Tomelilla och fortsatt i Malmö med flera hus kring bland annat Davidshalls torg. Nu skulle han gå vidare i den stora stilen. Malmgården blev ett jättebygge. Sexhundra murare och snickare arbetade i två år för att färdigställa Nordens största bostadskomplex.

Varje lägenhet fick badrum, kylskåp, väggfast kassaskåp och massor av ljus. Däremot var alla former av stuckatur i tak och på fasader bannlysta. “Funkisen” krävde rena ytor, ljusa färger, platta tak och fönster utan spröjsar. Dessutom borde fasaderna vara putsade, men det gick byggnadsnämnden inte med på. Det fick bli gult tegel istället.

På gården byggdes Malmös första underjordiska garage för femtio bilar. Ovanpå detta blev det en tennisbana och fem badmintonbanor med höga staket så att bollarna inte skulle krossa några fönsterrutor.

Även trapphusen blev ljusa med stora fönster. Dörrarna är i kraftig ek och väggarna var målade i grönt och tegelrött. Några av taken i trapporna målades i silver och några i guld. Att alla innerdörrar var svartmålade med röda karmar kan tyckas konstigt, men sådan var tidens stil.

Badrummen med sin gröna kakel känner vi ju alla till, men det var länge sedan de självspolande toaletterna byttes ut – när locket fälldes upp fylldes tanken baktill och när man lade ner locket spolade toaletten. Genialt!

Köket hade gasspis, då som nu, men också gasdrivet kylskåp. De var placerade under vaskbänken och en liten låga var alltid tänd längst in under kylen. Gasen betalades med polletter som man stoppade i en stor apparat som också satt i ett eget skåp under vasken. En stor lägenhet, som en trea eller fyra, klarade sig med en enda propp i elskåpet. Det enda som drog ström var ju några lampor och eventuellt en radioapparat.

Huset fick en mängd konstnärlig utsmyckning då det byggdes. Tyvärr har nästan allt försvunnit, dels genom stöld, dels genom tidens tand och dels genom olika förändringar av gården. Det två plaskdammarna är borta liksom många mindre urnor i gjutjärn. Flera mindre statyetter i trapporna och alla tryckknapparna i brons har också stulits. Kvar har vi de vackra bänkarna och en del friser i några av trapporna samt torson av Arvid Karlsson och den stora “Bergslagsurnan” av Erik Grate. Båda dessa konstverk behöver dock renoveras innan även de dukar under för tidens tand.

Alla bilder

Område

Ett fantastiskt område!

Området kännetecknas bl.a. av vacker arkitektur från förra seklet fram till sent 30-tal. Parken, alléer, kanalen, goda kommunikationsmöjligheter och det rika utbudet på mysiga restauranger är andra fördelar som uppskattas av de boende i området.      

Lägenheten ligger invid Rörsjöparken, Värnhemstorget och Rörsjöstaden. Rörsjöstaden ringas in av Drottninggatan, Värnhemstorget, Föreningsgatan och Amiralsgatan. Rakt igenom löper en parkliknade cykel- och gågata – Kungsgatan – som halvvägs igenom slingrar sig runt den majestätiska St. Pauli kyrkan och som senare mynnar ut i Rörsjöparken. Större delen av byggnaderna har klassiska detaljer från framförallt förra sekelskiftet, vilket tillsammans med somrarnas uteserveringar förgyller promenaderna längs Kungsgatan. Ett lugnt och barnvänligt område samtidigt som centrum ligger runt knuten.

Härifrån tar man sig lätt till framförallt Värnhemstorget men även in till Malmö City, både till fots, på cykel eller via buss. Via bil tar man sig lätt in och ut ur Malmö via inre ringvägen.

På Värnhemstorget står bl.a  köpcentret Entré, med sitt utbud av butiker, bio, gym, bowling och resturanger.Hit går även stadsbussar som tar dig till Malmös övriga stadsdelar, samt regionsbussar mot bl.a. Lund.

Alla bilder

Förening

Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Brf Malmgården består av 281 lägenheter samt ett flertal lokaler som hyrs ut. Ett 30-tal lägenheter innehas fortfarande med hyresrätt. Föreningen bildades 2006 och förvärvade fastigheten 2007. Fastigheten byggdes 1935. BoNea sköter den ekonomiska förvaltningen.
Tomten är friköpt.

Avgiften höjdes senast i 2016/2017 med 1%. Inga planerade avgiftshöjningar finns detta år. Beslut tas i samband med budget nästa år.

Tidigare renoveringar;
2002 trappuppgångar
2004-2006 de flesta hissarna renoverades
2010 en tvättstuga renoverades och byte av elstammar och el inne i lägenheterna påbörjades
2012 tappvattenstammar byttes i kök och badrum
2013 ny garageport
2014 lekplats

Planerade renoveringar:
2017 Renovering av fönster och fasad planeras att göras innom de närmaste åren.Föreningen har en underhållsplan och flerårsbudget som de följer.
Efter fasadrenoveringen planerad reling av avloppstammarna och injustering av värmesystem är nästkommande planeringar.

Föreningen har ett underjordiskt garage med 50 platser. En liten plats kostar 657kr/månad, en stor plats 808kr/månad och en MC-plats kostar 450kr/månad. På gatan finns möjlighet till boendeparkering genom Malmö stad.

Bredband via Bredbandsbolaget 165kr/månad.
Kabel-TV via Com Hem, basutbudet ingår i avgiften.


Gården är idag välskött och härligt uppvuxen med bl.a. rådhusvin som växer längs fasaderna. Det finns även grillplats, lekplats, cykelskjul och flera små fina sittgrupper.

Föreningen har en mycket informativ hemsida som är värd ett besök: http://malmgarden.org/

Alla bilder

Bra att veta

Ovanstående uppgifter är grundade på av säljaren och av berörd förening lämnad information. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifterna från föreningen, att kontrollera samt undersöka bostaden noggrant då bostaden köpes i befintligt skick, samt att kontrollera boarean då det kan förekomma variationer mellan dagens gällande mätnormer och den areauppgift mäklaren erhållit från föreningen. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad. Uppgifter gällande ovanstående kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Observera att vid renovering samt ombyggnad av lägenheten bör man i varje enskilt fall kontrollera med styrelsen i föreningen att de planerade åtgärderna är tillåtna.

Fastighetsmäklaren har sökt förmå säljaren att lämna så omfattande och relevanta upplysningar om bostadsrätten som möjligt. Fastighetsmäklaren har att lita på säljarens uppgifter och gör kontroller enligt fastighetsmäklarlagen. Ekonomisk ersättning vid förmedling av sidotjänster förekommer inte.

Öppen budgivning tillämpas när det finns flera budgivare. Säljaren bestämmer vem som får köpa, tidpunkten för överenskommelsen och priset. Muntliga bud är inte juridiskt bindande. Fastighetsmäklaren är skyldig att vidarebefordra alla bud som inkommer innan kontrakt är undertecknat, därför är kontraktsskrivning önskvärt snarast möjligt efter avslutad budgivning.

Handpenningen är 10 % av köpesumman och placeras normalt på fastighetsmäklarens klientmedelskonto cirka en vecka efter kontraktskrivningen.

Tillträde sker oftast i köparens bank eller hos fastighetsmäklaren. Slutbetalning görs då och nycklar överlämnas. Mäklaren upprättar en likvidavräkning och försäljningsjournalen undertecknas.

Ansvarig fastighetsmäklare är din, enligt lag, opartiska rådgivare och svarar mer än gärna på dina frågor.

VIKTIGT FÖR DIG SOM ÄR INTRESSERAD

Meddela ansvarig fastighetsmäklare så fort du på allvar överväger att köpa bostaden.

Läs igenom samtliga bilagor som tillhör denna bostadspresentation innan du lägger bud och ställ frågor ifall det finns oklarheter.

Säkerställ din finansiering och erhåll ett lånelöfte vid behov. När du ansöker om lånelöfte så gör oftast banken en individuell boendekostnadskalkyl.

 Även fastighetsmäklare kan hjälpa dig med en individuell boendekostnadskalkyl.

Alla bilder

admin order 193 1502444381 1 (1)

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 1 295 000 kr
Månadsavg. 5 421 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten, Kabel-TV, Internet
Adress Drottninggatan 6A
Kommun Malmö
Område Rörsjöstaden / Värnhem
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2.5
Boarea 72 Kvm (Föreningens information)
Våning 2
Hiss Ja
Balkong Ja, fransk balkong.
Byggår 1935
Förening Brf Malmgården
Pantsatt Ja
Förråd Vind
Byggnadssätt
Uppvärmning Fjärrvärme
Driftskostnad 2 516 kr/år varav:
El: 2 516 kr
Försäkring tillkommer.

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

  • Söndag 20 augusti 14:00 - 14:30
    • Vänligen boka tid för visningen!
    • 14:00 FULLBOKAD
    • 14:15 FULLBOKAD