Malmö - City / Slussen

Slussgatan 14U4

Visa på karta

Sekelskifte - SJ-husen – Centralt

Välkommen till en ljus och genomgående sekelskifteslägenhet i det kända SJ-huset, ritat av arkitekten Folke Zettervall. Lägenheten har många tilltalande egenskaper såsom; imponerande takhöjd på ca 3 meter, vackra Art Nouveau fönster med kulturglas, breda fönsterbänkar, renoverat och helkaklat badrum, vackert brädgolv, rymligt sovrum och inbjudande hall med rymlig klädkammare. Föreningen har en fantastisk parkliknade gård som är känd för sin skönhet. Det finns 2 tillhörande förråd. Avgiften är låg och då ingår ändå kabel-tv och bredband. Föreningens ekonomi är god och både vatten och avloppsstammar har renoverats. Välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 1 895 000 kr
Månadsavg. 3 132 kr
Rum 2
Boarea 57.6 Kvm
Våning 4
Hiss Nej
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1906 -1907
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Nästa visning hålls om:

6 dagar
Visa alla

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger direkt i anslutning till köket. Man har möjlighet att öppna upp mellan kök och vardagsrummet. En egenskap som bidrar till den luftiga känslan är lägenhetens generösa takhöjd. De imponerande originalfönsterna med dess djupa fönsterbänkar ger rummet rikligt med dagsljus. Golvet består av ett gediget och över hundra år gammalt brädgolv. Den höga golvsockeln skapar en snygg övergång mellan golvet och väggarna. Här får man enkelt plats med både ett större matsalsbord och soffa. Pricken över i:et är den fina takstuckaturen, vilken ger rummet karaktär.

Alla bilder

Sovrum

Sovrummet har en generös yta och rymmer både dubbelsäng, arbetshörna samt garderober. Imponerande takhöjd, ett vackert Art Nouveau fönster, tjocka stenväggar och den breda fönsterbänken ger rummet ytterligare karaktär. Lampstuckatur och charmigt brädgolv. Vit och hög golvsockel ringar in golvet. Sovrummet är i princip insynsfritt.

Alla bilder

Matplats

Platsen bredvid det stora fönsterpartiet är den perfekta platsen för matbordet. Här sitter man högst uppe i huset och har en fri utsikt. Det stora fönsterpartiet förser matplatsen rikligt med dagsljus.

Alla bilder

Kök

I anslutning till vardagsrummet och matplatsen ligger det praktiska köket. Köket är av mindre modell (ett sk arbetskök). Köket är fullt utrustat med allt vad man kan önska sig. Här finns kyl och frys, en modern gasspis med varmluftsugn från SMEG. Naturligtvis finns även en diskmaskin.   

 

Alla bilder

Badrum

Helkaklat badrum som renoverades 2010. Lägenheten har ett separat badrum och en separat toalett. Både badrum och toalett är inredda i samma stil med ljust kakel på väggarna och schackrutigt golv.  

Alla bilder

Toalett

Det finns dokumentation på badrum och toalett

Alla bilder

Hall

Ni välkomnas in i en mycket inbjudande hall med släta väggar, spegeldörr och ett charmigt brädgolv. Här finns en rymlig klädkammare som erbjuder gott om förvaringsmöjligheter. Det vackra överfönstret mellan hall och vardagsrum förser hallen med extra dagsljus. De höga fotlisterna tillsammans med de vackra dörrkarmarna ger rummet karaktär.  

Alla bilder

Förening

Brf Gustav har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Fastigheten byggdes 1906-1907 för järnvägens anställda. Fastigheten förblev i SJ´s ägo fram till 1939 då den övergick till bostadsrättsföreningen som bildades detta år. Inom föreningen finns 91 bostadsrätter. Från och med januari 2015 förvaltar Bredablick. En överlåtelseavgift om 1 138 kr samt en eventuell pantsättningsavgift om 455 kr/pant debiteras köparen. Föreningen är en äkta förening. Tomten är friköpt.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
2014 Kontrollerades gasledningarna samt underhåll av ytterdörrar.

2017 reliniades avloppstammarna.

2018 renoverades föreningens fönster.

2021 planeras byte till säkerhetsdörrar.

AVGIFTEN
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv där Bredbandsbolaget är leverantör och bredband 100 Mbit/s via Ownit. Avgiften planeras att höjas med 2 % vid årsskiftet 2019/20.

GEMENSAMMA UTRYMMEN
Det finns hobbyrum och verkstad att utnyttja utan kostnad samt festlokal som går att hyra. I källaren finns tre tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp alternativt torkrum. På gården finns cykelparkering. Två gånger om året har föreningen “Gårdsdag” då medlemmarna hjälps då åt med underhåll, trädgårdsarbete och städning av bland annat tvättstugor. Gemensam fika eller mat gör dessa dagar ännu trevligare.

PARKERING
Föreningen har inga egna parkering/garage platser men boendeparkering kan erhållas om man är folkbokförd inom stadsdelen. Ansökan görs hos gatukontoret. Det finns även ett garage bredvid föreningen.

ÖVRIGT
Till varje lägenhet tillhör ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Välkommen att besöka föreningens hemsida för mer information: www.brfgustav.se

Alla bilder

Område

Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senaste åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Högskolan och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där nya restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas bland vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Plaza (f.d. Entré). Inom kort finns det även planer på att återuppta Östervärns tågstation vilket kommer ge utökade pendlingsmöjligheter via tåg till Centralen, Triangeln, Lund och Köpenhamn.

 

Alla bilder

Historia

SJ-huset, Gustav, byggdes 1906-1907. Byggherre var Statens Järnvägars Änke- och Pupillskassa och arkitekten Folke Zettervall ritade vanligtvis för den övre borgarklassen, vilket har påverkat husets höga standard. Fastigheten förblev i SJ:s ägo fram till 1939.

Huset är U-format och har en stor gård med stora gräsytor, träd och buskar. När huset byggdes var detta en ovanlig parkliknande lösning, på den tiden hade man små innergårdar dit solen oftast inte nådde.

År 1898 blev arkitekten Folke Zettervall Statens Järnvägars chefsarkitekt och var det fram till 1931. Under sina år hos SJ hann Zettervall rita cirka 260 stationshus som uppfördes över hela landet. Han gjorde även ritningar till andra typer av byggnader såsom banvaktsstugor, godsmagasin, ställverk och personalbostäder. Han gjorde också ritningar till byggnader utan järnvägsanknytning, till exempel tingshus, hotell och bostadshus.

Byggnaden på fastigheten har mycket stora kulturhistoriska värden. Byggnaden är också arkitekturhistoriskt värdefull då den är omsorgsfullt utformad i en jugendstil med regional prägel - s.k. Malmö-jugend. Det kulturhistoriska värdet förstärks av att byggnaden är mycket välbevarad. Bland annat är de karaktäristiska och spröjsade jugendfönsterna ursprungliga. Originalfönsterna har kvaliteter och värden som aldrig kan ersättas med nytill­verkade fönster. Fönsterutformningen har stor betydelse för en byggnads uttryck och karaktär, och det är många faktorer som samverkar för att skapa fönstrets speciella egenskaper och kvaliteter.

 

Alla bilder

Innergården

Föreningen har en omtalad och mycket omtyckt park/gård som flankeras av huset, gjutjärnsstängsel, buskar och träd. Denna fridfulla oas har allt man kan önska sig; skugga bland träden, stora gräsmattor för olika aktiviteter, grillplatser, sittplattser, frestande fruktträd och bärbuskar, örtträdgård och lekplats för de små. Man har beslutat om att uppgradera gården, troligtvis byter man bland annat ut asfalten mot den tidlösa och vackra gatstenen.

Alla bilder

Försäljningsformation, bostadsrätt

ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt i annan annonsering är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån berörd förening och/eller dess förvaltare. Uppgifterna kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av bostadsrätten.  

 

BUDGIVNING
Vid köp av bostadsrätt är varken säljare eller köpare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av bägge parter. Innan dess kan säljare och köpare ändra sig utan att motparten kan ställa några krav. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren får ej fatta egna beslut i fråga om försäljningen utan det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare måste alltid vidarebefordra bud som inkommer innan köpeavtal har undertecknats och säljaren avgör sedan om det nya budet ska antas eller avfärdas. Mer information om budgivning finns att hämta på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida, www.fmi.se
 
LÅNELÖFTE
För dig som är intresserad och vill lägga bud på bostaden är det viktigt att ha ett lånelöfte. Fastighetsmäklaren behöver få information om vem som är långivare och på så vis får säljaren reda på att det finns ett seriöst bud med godkänd finansiering.
 
BOENDEKOSTNADSKALKYL
Ansvarig fastighetsmäklare tillhandahåller gärna en individuell boendekostnadskalkyl vid förfrågan. Enligt gällande lag finns det en skyldighet från mäklarens sida att erbjuda den slutlige köparen en individuell boendekostnadskalkyl. Den som inte vill lämna ut information om sin privatekonomi eller redan anser sig ha fullgod inblick hur bostadsköpet påverkar hushållets ekonomi har möjlighet att avstå från en sådan kalkyl.
 
ÖVERLÅTELSE- & PANTSÄTTNINGSAVGIFT
Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5 % av prisbasbeloppet, det varierar om den faller på säljaren eller köparen. I regel tas också en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet per pant, om man pantsätter bostaden.
 
UNDERSÖKNINGSPLIKT
Fastighetsmäklaren uppmanar köpare och spekulanter att noggrant undersöka fastighetens skick för att fullgöra sin undersökningsplikt enligt Köplagens § 20. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående.

 

MÄTINFORMATION
Information om bostadens boarea hämtas i regel från berörd föreningen, dess förvaltare eller säljaren. Boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer och spekulanter uppmanas därför att kontrollmäta boarean. Information om hur man mäter upp bostaden kan man få genom fastighetsmäklaren eller på http://www.sis.se/matabostad
 
BANKKONTAKT
Kontakta gärna vår samarbetspartner Sparbanken Syd för boendekostnadskalkyl och lånerådgivning. Sparbanken Syd på Malmö Arena hjälper dig/er gärna, ring dem på 040-37 40 00.

 

ÖVRIGT
När du varit i kontakt med Bülow & Lind för visning godkänner du att Bülow & Lind, eller tredje part, kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller mail på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen.

Alla bilder

planlösningar

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 1 895 000 kr
Månadsavg. 3 132 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten, Kabel-TV, Internet
Adress Slussgatan 14U4
Kommun Malmö
Område City / Slussen
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 57.6 Kvm (Uppmätt enligt SS 02 10 53)
Våning 4
Hiss Nej
Byggår 1906 -1907
Förening Brf Gustav
Pantsatt Nej
Förråd Källare & Vind
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster Vackra originalfönster, renoverades 2018
Energiprestanda 142 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning