Malmö - Slussen

Slussgatan 14 U1

Visa på karta

Sekelskifte - SJ-husen - Centralt

Välkommen till en ljus, smakfullt renoverad sekelskifteslägenhet i fil, belägen högst upp i det välkända SJ-huset, ritat av arkitekten Folke Zettervall. Mycket välplanerad lägenhet med många tilltalande egenskaper såsom; integrerat kök och vardagsrum, imponerande takhöjd på ca 3 meter, vackra Art Nouveau fönster med munblåst glas, breda fönsterbänkar i marmor, charmigt brädgolv och lampstuckatur. Rymligt helkaklat badrummet som ger lyxig spakänsla. I badrummet finns bl.a. ett stort bubbelbadkar, väl tilltagen duschhörna, tvättmaskin och stort fönsterparti. Det pampiga sovrummet har mycket bra förvaringsmöjligheter tack vara sovrummets två klädkammare. Vackert och tidsenligt kök som delvis renoverades 2019. Föreningen har en fantastisk parkliknade gård som är känd för sin skönhet. Det finns 2 tillhörande förråd vilka är väl tilltagna. Avgiften är låg och då ingår kabel-tv och bredband. Föreningens ekonomi är god och både vatten och avloppsstammar har renoverats. Välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 1 995 000 kr
Månadsavg. 2 951 kr
Rum 2
Boarea 61 Kvm
Våning 4/4
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1906-1907
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Vardagsrum

Mycket trivsamt vardagsrum integrerat med köket, med en härlig och luftig känsla tack vare lägenhetens generösa takhöjd. Det imponerande fönsterpartiet med dess djupa fönsterbänkar ger rummet rikligt med dagsljus. Vita, bredspacklade väggar och på golvet, ett gediget och hundraårigt brädgolv. Den höga golvsockeln skapar en snygg övergång mellan golvet och väggarna. Här får man enkelt plats med både soffa och matplats.

Alla bilder

Kök

Stilrent och snyggt kök från -14 som erbjuder bra med arbetsytor och god förvaring bakom ljusa skåpsluckor (från 2019). Vitvaror bestående av: spishäll, inbyggnadsugn, diskmaskin, fläkt och integrerad kyl/frys.

Alla bilder

Sovrum

Sovrummet har en generös yta och rymmer både dubbelsäng samt en stor garderobsvägg som erbjuder gott om förvaring bakom snygga skjutdörrar i vitt. Förvaringsmöjigheter återfinns även i den rymligt klädkammaren. Imponerande takhöjd, ett vackert Art Nouveau fönster, tjocka stenväggar och den breda fönsterbänken ger rummet ytterligare karaktär. Bredspacklade väggar, charmigt brädgolv och en hög golvsockel som ringar in golvet.

Alla bilder

Badrum

Stilrent badrum med vita kaklade väggar som vackert kontrasterar det mörkare klinkersgolvet. Utrustat med både dusch bakom en glasvägg och en lyxig Jacuzzi. Komplett med wc, kommod med handfat samt spegel. Badrummet får ett härligt ljus, både från fönstret och spotlightsen i taket.

Alla bilder

Hall

Välkomnande hall med vitmålade väggar samt snyggt och tåligt klinkersgolv. Vidare löper ett vackert, vitpigmenterat brädgolv i resten av den underbara våningen. Utrymme finns för en garderob och bra med avhängningsmöjligheter. 

Alla bilder

Detalj

Detaljerna ger lägenheten karaktär och en känsla av kvalité.

Alla bilder

Förening

Brf Gustav har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Fastigheten byggdes 1906-1907 för järnvägens anställda. Fastigheten förblev i SJ´s ägo fram till 1939 då den övergick till bostadsrättsföreningen som bildades detta år. Inom föreningen finns 91 bostadsrätter. Från och med januari 2015 förvaltar Bredablick. En överlåtelseavgift om 1 138 kr samt en eventuell pantsättningsavgift om 455 kr/pant debiteras köparen. Föreningen är en äkta förening. Tomten är friköpt.

RENOVERINGAR & UNDERHÅLL
Underhåll av ytterdörrar 2014 

Kontroll gasledningar 2014

2017 Relining av avloppstammar

2018 renoverades föreningens fönster.

2021 planeras byte till säkerhetsdörrar.

AVGIFTEN
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv där Bredbandsbolaget är leverantör och bredband 100 Mbit/s via Ownit. Avgiften planeras att höjas med 2 %  vid årsskiftet 2019/20. 

GEMENSAMMA UTRYMMEN
I källaren nedanför uppgång 9 finns en relaxavdelning med bastu och bubbelbadkar som kan bokas av föreningens medlemmar. Det finns hobbyrum och verkstad att utnyttja utan kostnad samt festlokal/övernattningsrum som medlemmarna kan hyra. I källaren finns tre tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp alternativt torkrum. På gården finns cykelparkering. Två gånger om året har föreningen “Gårdsdag” då medlemmarna hjälps då åt med underhåll, trädgårdsarbete och städning av bland annat tvättstugor. Gemensam fika eller mat gör dessa dagar ännu trevligare.

PARKERING
Föreningen har inga egna parkering/garage platser men boendeparkering kan erhållas om man är folkbokförd inom stadsdelen. Ansökan görs hos gatukontoret. Det finns även ett garage bredvid föreningen. 

ÖVRIGT
Till varje lägenhet tillhör ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Välkommen att besöka föreningens hemsida för mer information: www.brfgustav.se

Alla bilder

Gård

Föreningen har en omtalad och mycket omtyckt park/gård som flankeras av huset, gjutjärnsstängsel, buskar och träd. Denna fridfulla oas har allt man kan önska sig; skugga bland träden, stora gräsmattor för olika aktiviteter, grillplatser, sittplattser, frestande fruktträd och bärbuskar, örtträdgård och lekplats för de små. Föreningen har nyligen investerat i ett flertal pallkragar så att medlemmarna kan ha sin egen privata odling. Man har beslutat om att uppgradera gården, troligtvis byter man bland annat ut asfalten mot den tidlösa och vackra gatstenen(Granit).

Alla bilder

Historia

SJ-huset, Gustav, byggdes 1906-1907. Byggherre var Statens Järnvägars Änke- och Pupillskassa och arkitekten Folke Zettervall ritade vanligtvis för den övre borgarklassen, vilket har påverkat husets höga standard. Fastigheten förblev i SJ:s ägo fram till 1939.

Huset är U-format och har en stor gård med stora gräsytor, träd och buskar. När huset byggdes var detta en ovanlig parkliknande lösning, på den tiden hade man små innergårdar dit solen oftast inte nådde.

År 1898 blev arkitekten Folke Zettervall Statens Järnvägars chefsarkitekt och var det fram till 1931. Under sina år hos SJ hann Zettervall rita cirka 260 stationshus som uppfördes över hela landet. Han gjorde även ritningar till andra typer av byggnader såsom banvaktsstugor, godsmagasin, ställverk och personalbostäder. Han gjorde också ritningar till byggnader utan järnvägsanknytning, till exempel tingshus, hotell och bostadshus.

Byggnaden på fastigheten har mycket stora kulturhistoriska värden. Byggnaden är också arkitekturhistoriskt värdefull då den är omsorgsfullt utformad i en jugendstil med regional prägel - s.k. Malmö-jugend. Det kulturhistoriska värdet förstärks av att byggnaden är mycket välbevarad. Bland annat är de karaktäristiska och spröjsade jugendfönsterna ursprungliga. Originalfönsterna har kvaliteter och värden som aldrig kan ersättas med nytill­verkade fönster. Fönsterutformningen har stor betydelse för en byggnads uttryck och karaktär, och det är många faktorer som samverkar för att skapa fönstrets speciella egenskaper och kvaliteter.

 

Alla bilder

Område

Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senaste åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Högskolan och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där nya restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas bland vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Plaza (f.d. Entré). Inom kort finns det även planer på att återuppta Östervärns tågstation vilket kommer ge utökade pendlingsmöjligheter via tåg till Centralen, Triangeln, Lund och Köpenhamn.

För mer info gällande Östervärns tågstation se:

- http://malmo.se/Stadsplanering--trafik/Stadsplanering--visioner/Framtidens-kollektivtrafik/Malmoringen.html

- http://www.svedab.se/wp-content/uploads/UtstallningSamrad131007.pdf

Alla bilder

Planlösning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 1 995 000 kr
Månadsavg. 2 951 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten, Kabel-TV, Internet
Adress Slussgatan 14 U1
Kommun Malmö
Område Slussen
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 61 Kvm (Uppmätning enligt SS 21054:2009)
Våning 4/4
Byggår 1906-1907
Förening Brf Gustav
Pantsatt Ja
Förråd Källare & Vind
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster Art Nouveau fönster, renoverade 2018
TV/Internet Canaldigital & Ownit
Driftskostnad 6 840 kr/år varav:
El: 4 800 kr
Försäkring: 2 040 kr
Energiprestanda 142 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning.