Malmö - Slussen / City

Slussgatan 14U2, 3:e våningen

Visa på karta

Sekelskifte - SJ-husen - Centralt

Välkommen till en ljus och genomgående sekelskifteslägenhet i det kända SJ-huset, ritat av arkitekten Folke Zettervall. Lägenheten har många tilltalande egenskaper såsom; imponerande takhöjd på ca 3 meter, vackra Art Nouveau fönster med munblåst glas, breda fönsterbänkar, helkaklat badrum, vackert brädgolv, rymligt sovrum, öppen planlösning där kök och allrum är integrerat och en Inbjudande hall med en stor klädkammare. Föreningen har en fantastisk parkliknade gård som är känd för sin skönhet. Det finns 2 tillhörande förråd. Avgiften är låg och då ingår ändå kabel-tv och bredband. Föreningens ekonomi är god och både vatten och avloppsstammar har renoverats. Välkommen på visning!

I korthet

Utgångspris 1 795 000 kr
Månadsavg. 3 130 kr
Rum 2
Boarea 54 Kvm
Våning 3
Hiss Nej
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår 1906-1907
Visa all fakta

Ansvarig mäklare

Peter Starck

Direkt:
Mobil: 070-886 01 13

Ansvarig mäklare: Peter Starck
Kontakta

Visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning. Visa alla

Budgivning pågår

Högsta bud: 1 850 000 kr – Visa budhistorik

Vardagsrum

Vardagsrummet är integrerat med köket, vilket gör att de allmänna ytorna känns rymliga. En annan egenskap som bidrar till den luftiga känslan är lägenhetens generösa takhöjd. De imponerande originalfönsterna med dess djupa fönsterbänkar ger rummet rikligt med dagsljus. Vita, bredspacklade väggar samt ett gediget och hundraårigt brädgolv. Den höga golvsockeln skapar en snygg övergång mellan golvet och väggarna. Här får man enkelt plats med både ett större matsalsbord och soffa. 

Alla bilder

Kök

Ett ljust och öppet kök. Detta kök är perfekt för den som gillar matlagning med generösa arbetsytor och bra med förvaringsmöjligheter. Den öppna planlösningen medför en härligt gemensam och social yta mellan de båda rummen. Köket är utrustat med diskmaskin, fläkt, gasspis och en trendig kyl/frys från Smeg. Samtliga vitvaror från 2009. Bänkskiva i trä och kaklade väggar i lysande vitt.

Alla bilder

Sovrum

Sovrummet har en generös yta och rymmer både dubbelsäng och arbetshörna. Imponerande takhöjd, ett vackert Art Nouveau fönster in mot den lugna gården, tjocka stenväggar och den breda fönsterbänken ger rummet ytterligare karaktär. Bredspacklade väggar, fin fondtapet, lampstuckatur och charmigt brädgolv. Vit och hög golvsockel ringar in golvet. Garderoben ingår. 

Alla bilder

Badrum

Fräscht och helkaklat badrum från 2009 med klassiskt vitkaklade väggar och ett mörkt klinkergolv. Utrustning: WC, tvättställ med kommod, dusch, ett vägghängt skåp, infällda spotlights i taket, behaglig golvvärme och handdukstork. 

Alla bilder

Hall

Ni välkomnas in i en mycket inbjudande hall där väggarna är tapetserade med Josef Franks klassiska tapet som kompletteras av det charmiga brädgolvet. Här finns en rymlig klädkammare som erbjuder gott om förvaringsmöjligheter. 

Alla bilder

Förening

Föreningen har lämnat följande uppgifter om fastigheten. Vi uppmanar den slutlige köparen att själv bekräfta denna information med någon representant för styrelsen.

Fastigheten byggdes 1906-1907 för järnvägens anställda. Fastigheten förblev i SJ´s ägo fram till 1939 då den övergick till bostadsrättsföreningen som bildades detta år. Inom föreningen finns 91 bostadsrätter. Från och med januari 2015 förvaltar Bredablick. Föreningen är en äkta förening. Tomten är friköpt.
Avgiften höjdes senast 2015 och vart 10:e år tillbaka med 3%. Det finns ingen planerad avgiftshöjning.

Tidigare renoveringar:
Spolning och kontroll av avloppsstammar 2014
Underhåll av ytterdörrar 2014
Kontroll gasledningar 2014 – Åtgärd finns och är planerad planerad i fleråtsplanen

Pågående och planerade renoveringar:
Relining av avloppsstammar är påbörjade.
Fönsterrenovering på baksidan mot Fredriksbergsgatan startar i höst och håller på i 2 år.
Måla trappuppgångar 2017
Säkerhetsdörrar 2018/2019
Dränering 2020

Vad ingår i månadsavgiften?
Värme, vatten, kabel-tv där Canal Digital är leverantör och bredband 100 Mbit/s via Ownit, samt underhåll, teknisk- och ekonomisk förvaltning, allmän renovering samt trappstädning och trädgårdsunderhåll.

Till varje lägenhet tillhör ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen
I källaren nedanför uppgång 9 finns en relaxavdelning med bastu och bubbelbadkar som kan bokas av föreningens medlemmar.
Det finns hobbyrum och verkstad att utnyttja utan kostnad.
Festlokal/övernattningsrum finns att hyra.
I källaren finns tre tvättstugor med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp alternativt torkrum.

Föreningen har inga egna parkering/garage platser men boendeparkering kan erhållas om man är folkbokförd inom stadsdelen. Ansökan görs hos gatukontoret.

Gå gärna in på föreningens hemsida: www.brfgustav.se

Alla bilder

Gård

Föreningen har en omtalad och mycket omtyckt park/gård som flankeras av huset, gjutjärnsstängsel, buskar och träd. Denna fridfulla oas har allt man kan önska sig; skugga bland träden, stora gräsmattor för olika aktiviteter, grillplatser, sittplattser, frestande fruktträd och bärbuskar, örtträdgård och lekplats för de små.

Alla bilder

Historia

SJ-huset, Gustav, byggdes 1906-1907. Byggherre var Statens Järnvägars Änke- och Pupillskassa och arkitekten Folke Zettervall ritade vanligtvis för den övre borgarklassen, vilket har påverkat husets höga standard. Fastigheten förblev i SJ:s ägo fram till 1939.

Huset är U-format och har en stor gård med stora gräsytor, träd och buskar. När huset byggdes var detta en ovanlig parkliknande lösning, på den tiden hade man små innergårdar dit solen oftast inte nådde.

År 1898 blev arkitekten Folke Zettervall Statens Järnvägars chefsarkitekt och var det fram till 1931. Under sina år hos SJ hann Zettervall rita cirka 260 stationshus som uppfördes över hela landet. Han gjorde även ritningar till andra typer av byggnader såsom banvaktsstugor, godsmagasin, ställverk och personalbostäder. Han gjorde också ritningar till byggnader utan järnvägsanknytning, till exempel tingshus, hotell och bostadshus.

Byggnaden på fastigheten har mycket stora kulturhistoriska värden. Byggnaden är också arkitekturhistoriskt värdefull då den är omsorgsfullt utformad i en jugendstil med regional prägel - s.k. Malmö-jugend. Det kulturhistoriska värdet förstärks av att byggnaden är mycket välbevarad. Bland annat är de karaktäristiska och spröjsade jugendfönsterna ursprungliga. Originalfönsterna har kvaliteter och värden som aldrig kan ersättas med nytill­verkade fönster. Fönsterutformningen har stor betydelse för en byggnads uttryck och karaktär, och det är många faktorer som samverkar för att skapa fönstrets speciella egenskaper och kvaliteter.

 

Alla bilder

Område

Läget i Slussen är ett av de områden i Malmö som genomgått stora positiva förändringar de senaste åren. Här bor man med cykelavstånd till City, Högskolan och Centralstationen. Ett kvarter bort ligger kanalen och Drottningtorget där nya restauranger och uteserveringar såsom t.ex. Boulebaren växlas bland vackra sekelskifteshus. Åt andra hållet ligger Värnhemstorget som är en av Malmös största knutpunkter med alla tänkbara bekvämligheter såsom dagligvaruhandel, busspendling till Lund och övriga Skåne samt nöjes- och shoppingcentret Plaza (f.d. Entré). Inom kort finns det även planer på att återuppta Östervärns tågstation vilket kommer ge utökade pendlingsmöjligheter via tåg till Centralen, Triangeln, Lund och Köpenhamn.

För mer info gällande Östervärns tågstation se:

- http://malmo.se/Stadsplanering--trafik/Stadsplanering--visioner/Framtidens-kollektivtrafik/Malmoringen.html

- http://www.svedab.se/wp-content/uploads/UtstallningSamrad131007.pdf

Alla bilder

Planritning

Med reservation för avvikelser

Fakta

Utgångspris 1 795 000 kr
Månadsavg. 3 130 kr
Ingår i avgift Värme, Vatten, Kabel-TV, Internet
Adress Slussgatan 14U2, 3:e våningen
Kommun Malmö
Område Slussen / City
Typ Bostadsrätt
Ägandeform Bostadsrätt - Lägenhet
Rum 2
Boarea 54 Kvm (Föreningens information)
Våning 3
Hiss Nej
Byggår 1906-1907
Förening Brf Gustav
Pantsatt Ja
Förråd Källare & Vind
Byggnadssätt
Ventilation Självdrag
Uppvärmning Fjärrvärme
Fönster Art Nouveau med munblåst glas
TV/Internet Ja, både bredband och kabel-tv ingår i avgiften
Energiprestanda 123 kWh/kvm/år

Boka en kostnadsfri värdering här!

Boka visning

Tveka inte att höra av dig till mäklaren om du är intresserad av en visning.

Budgivning pågår

Högsta bud: 1 850 000 kr

Bud Budgivare Datum Tid
1 850 000 kr Budgivare 2 2019-01-15 21:11
1 795 000 kr Budgivare 1 2019-01-15 14:29